Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden

Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilPressemeddelelserpilJuni 2021pilKunstprojekt har været en gave for patienter og personale i Odense

Kunstprojekt har været en gave for patienter og personale i Odense

Et nyt kunstprojekt har givet patienter på Børne- og Ungdomspsykiatri Odense adgang til at se en anden side af sig selv – en side der ikke handler om symptomer, negative følelser og udfordringer.

- Jeg tænker, at vi her har fundet en vej, hvor vi kan fange patienter, som vi ellers ikke ville have fanget. Og set en side af dem, som vi ikke har set før.

- Det har været den største øjenåbner for mig gennem det her projekt, fortæller Ditte Roth Hulgaard, der er konstitueret overlæge og klinisk lektor på Børne- og Ungdomspsykiatri Odense.

Egentlig havde hun sine betænkeligheder, da hun for godt et år siden blev præstenteret for ideen om at invitere billedkunstneren Karsten Auerbach ind på afdelingen. Hans tanke var at skabe kunst i samspil med en række patienter med spiseforstyrrelser og funktionelle lidelser.

Men hvor skulle tiden komme fra til endnu en aktivitet i en presset hverdag? Hvordan kunne man passe på de unge i projektet? Og ville patienterne overhovedet deltage, når det kom til stykket?
Afdelingen greb chancen – og dén beslutning har nu vist sig at have rigtig positiv indflydelse på patienternes behandlingsforløb.

- Kunsten har givet patienterne mulighed for at tage en anden side af sig selv med i psykiatrien. En side der ikke udelukkende handler om sygdom og symptomer, men en side der helt sikkert har stor betydning for, at de kan komme sig. Det har været en gave for dem og for os som behandlere, fortæller Ditte Roth Hulgaard.

– Vi havde en patient, der ofte var træt, lidt trist og grå, når hun kom til terapi, men når hun skulle til kunst, var hun smart i tøjet og havde lagt make-up. Det kunne vi så tale med hende om, og hun kunne sige noget om, at det var meget mere lovligt der. Og det, tænker jeg, er et meget vigtigt element.

Billeder i stedet for ord

Netop dét at sætte ord på sine følelser er noget af det sværeste for disse to sygdomsgrupper, og da den traditionelle behandling er ordbaseret, opstår der ofte dilemmaer undervejs i behandlingsforløbet.

Men på Børne- og Ungdomspsykiatri Odense har man oplevet, hvordan kunsten det seneste år har været med til at berøre temaer, der ellers har været svære at få sat ord på.

Det viser en forskningsundersøgelse, der er lavet sideløbende med kunstprojektet, og som har klargjort, hvordan deltagerne har oplevet at arbejde med kunsten.

- Patienterne har brugt kunsten som et fælles tredje – både med os ansatte, men også med deres familier, til at få snakket om noget af dét, der har været svært. Personligt har jeg da også været lidt overrasket over, at man gennem kunsten har kunnet berøre nogle af de temaer, der normalt ellers er svære at få sat ord på, lyder det fra Ditte Roth Hulgaard, der glæder sig over den udvikling som flere af patienterne har gennemgået i forbindelse med kunstprojektet. 

- Det har også handlet meget om at kunne komme uden at skulle præstere på den der sygdomsmåde og faktisk opleve at udvikle sig. Det er jo ofte nogle perfektionistiske unge, og nogen af dem har sagt, at hvis jeg har kunnet lave dét, så kan det være, at jeg kan tage det med i mit liv – og det er stort!

Positiv indvirkning på medarbejderne

Det er dog ikke kun patienterne, der har oplevet at udvikle sig undervejs i forløbet. Som led i projektet har kunstneren Karsten Auerbach nemlig også deltaget i møder og konferencer og gennem billeder skildret, hvordan målinger og resultater har været et afgørende element i hverdagen på afdelingen.

Og det har givet flere af de ansatte et nyt perspektiv i forhold til, hvordan patienterne oplever dem som behandlere.

- Her har jeg også fået et blik for, hvordan de unge mennesker måske oplever mig som læge. Både, hvad er det for en læge, jeg gerne vil være men også, hvad er det for en læge, de nogle gange ser?

- Hende der skal have fokus på diagnosen, hende der skal sørge for, at tiderne overholdes, hende der skal vise, at patienten faktisk har taget på - og gad vide, hvad det gør?, lyder det fra Ditte Roth Hulgaard, der i dag er glad for at have prioriteret, at personalet har kunnet gå med de unge patienter til kunstsessionerne.

Kunstnerens egen historie

Det er nemlig i forbindelse med skabelsen af kunsten, at der er blevet dannet en form for frirum for patienterne – et diagnosefrit rum – i psykiatrien, og det glæder billedkunster Karsten Auerbach, der har været initiativtager til projektet.

- Det har givet dyb mening. Én ting er at udstille og lave kunst, som jo stadig er noget, som kan røre mennesker, men det her med at bruge en så bred side af mig selv – ikke kun den side, som laver produkter, men hele min egen arbejdsproces, det er jo dét, jeg har fået lov til at gøre her sammen med patienterne.

- Det store for mig har også været at få at vide, at det faktisk flytter noget, og det gør noget, som en terapisamtale ikke kan.

Og lige netop dét element har haft en særlig betydning for Karsten Auerbach, der selv har haft psykisk sygdom tæt på kroppen. Gennem en periode på ti år har hans ene søn nemlig været så hårdt ramt af mørke tanker, at det til tider har gjort livet svært for både ham og den nærmeste familie.

- Den gode historie her er, at han har klappet mig på skulderen i det her projekt og sagt, at han er meget stolt af mig. At de ting, som han og jeg har gået igennem sammen, kan vendes til noget konstruktivt, det har vi fældet en tåre over sammen. Hvis man er pårørende, så ved man, hvad sådan et skulderklap betyder, fortæller Karsten Auerbach, der håber på, at han også i fremtiden kan få lov at skabe mere kunst i samspil med patienterne på Børne- og Ungdomspsykiatri Odense.

Værkerne, der er skabt i samarbejde med patienterne, samt Karsten Auerbachs egne kunstneriske fortællinger fra tiden på afdelingen, kan lige nu opleves på Odense Hovedbibliotek.

Udstilling varer frem til 30. juli, hvorefter et udvalg af billederne vil blive hængt op på Børne- og Ungdomspsykiatrisk afdeling Odense.

 

Klik her for at se i fuld skærm
Hvem bestemmer, hvordan vi måler udvikling?
Hvem bestemmer, hvordan vi måler udvikling? Er malet af billedkunstner Karsten Auerbach i forbindelse med kunstprojektet på Børne- og Ungdomspsykiatri Odense.
 
Klik her for at se i fuld skærm
Mens vi venter på et nummer til præstationsangst i skolen
Mens vi venter på et nummer til præstationsangst i skolen. Er malet af billedkunstner Karsten Auerbach i forbindelse med kunstprojektet på Børne- og Ungdomspsykiatri Odense. Billedet er lavet under en medarbejderkonference, og tallene henviser blandt andet til patienternes diagnoser.
 
Klik her for at se i fuld skærm
Billede malet i samarbejde med patienter
Billedet her er skabt af billedkunstner Karsten Auerbach i samarbejde med patienterne. Maleriet skal hænge på afdelingen på Børne- og Ungdomspsykiatri Odense.Siden er sidst opdateret 7-7-2021Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring