Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden

Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilPressemeddelelserpilMarts 2021pilDanmarks første professor i retspsykiatri, Frederik Alkier Gildberg, er ansat ved Psykiatrien i Region Syddanmark

Danmarks første professor i retspsykiatri, Frederik Alkier Gildberg, er ansat ved Psykiatrien i Region Syddanmark

Sygeplejerske Frederik Alkier Gildberg er 1. marts udnævnt som den første danske professor i retspsykiatri med et stærkt forskningsfokus på retspsykiatri, retspsykiatrisk sygepleje og reduktion af tvang og vold.

Gildberg er bl.a. med baggrund i sin ph.d. og en efterfølgende omfattende forskning netop blevet udnævnt som professor i retspsykiatri og retspsykiatrisk sygepleje ved Institut for Regional Sundhedsforskning, Sundhedsvidenskabeligt Fakultet, Syddansk Universitet.

Klik her for at se i fuld skærm
Danmarks første professor i retspsykiatri Frederik Alkier Gildberg

Samtidig er han forskningsleder ved Retspsykiatrisk Forskningsenhed Middelfart.

- Vi kender Frederik Alkier Gildberg gennem mange år, og jeg må bare sige, at vi er rigtig glade – både på hans og egne vegne over, at han nu også er udnævnt til professor på SDU. Han er et fagligt fyrtårn, der hele tiden udfordrer den gængse viden på de områder, han kaster sig over.

Det smitter naturligvis af hos os og i vores kliniske arbejde til gavn for vores patienter. Vi ser frem til meget mere godt samarbejde i de kommende år, siger Ole Ryttov, sygeplejefaglig direktør i Psykiatrien i Region Syddanmark.

Som professor skal Gildberg arbejde med forskningsprojekter omkring reduktion af tvang samt som forskningsleder udvikle de kommende forskningsprogrammer ved Retspsykiatrisk Forskningsenhed Middelfart med fokus på patienter, pårørende og personale.

- Målsætningen fra min side er ikke at afskaffe brugen af tvang som nødværge. Men ved hjælp af den nyeste forskning skal vi kvalificere og reducere mængden af den tvang, vi anvender i dag. Og selv om der er tale om retspsykiatri, så vil vi arbejde på, at vores fund, trænger ind i alle afkroge af psykiatrien, til gavn for patienter, pårørende og personale.

Desuden vil fremtiden også byde på et øget samarbejde regionalt, nationalt og internationalt, siger Frederik Alkier Gildberg. Som forsker og forskningsleder har han spillet en væsentlig rolle i opbygning af forskningsmiljø og forskningsenheden ved Psykiatrisk Afdeling Middelfart.

Frederik Gilberg har en omfattende videnskabelig produktion bag sig i tidsskrifter, bøger m.m. Han har stor undervisnings- og vejledningserfaring fra kandidat- til ph.d.-niveau og bevæger sig hjemmevant rundt indenfor emner som, mental health, retspsykiatri, psykiatrisk sygepleje og reduktion af tvang.

Videnskabsteoretisk har især pragmatisme, konstruktivisme, symbolsk interaktionisme og relaterede teorier optaget ham.

Metodisk har Frederik Gildberg primært beskæftiget sig med kvalitative og mixed metode, etnografisk feltarbejde, forskellige interviewformer, deltagerobservationer, kvalitativ modeludvikling og testning, tematisk analyse, indholdsanalyse, domæne og taksonomisk analyse, systematiske litteraturstudier og senest med instrument- og interventionsudvikling.

Frederik Gildberg er født i Herning i 1976 og er, ud over at være bosat i Haderslev og familiefar, uddannet sygeplejerske i 2002. Han har en kandidatgrad fra Århus Universitet (2007), ph.d. fra SDU (2012) samt diplom i humanistisk sundhedsforskning (2012). Han har siden 2003 arbejdet som retspsykiatrisk sygeplejerske.

Kontakt

  • Ole Ryttov - 99 44 48 03
  • Frederik Alkier Gildberg - 51 64 09 65Siden er sidst opdateret 5-3-2021Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring