Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden

2020 gav et boom i videokonsultationer

Samtaler mellem patient og behandler over video kom for alvor til sin ret i 2020 – og det har været til stor glæde for både medarbejdere og patienter. Videokonsultationer forventes fremover at blive et værdifuldt supplement til det fysiske fremmøde.

Sidste år kom der godt gang i brugen af videokonsultationer som en del af den ambulante behandling i Psykiatrien i Region Syddanmark. Corona-pandemiens indtog forandrede hele samfundets hverdag, og her var både Telepsykiatrisk Center, Klinisk IT, klinikere og patienter meget omstillingsparate. Derfor blev kendskabet til video-muligheden på Mit Sygehus-app’en udbredt meget hurtigt og der kom for alvor gang i anvendelsen af videokonsultationerne.

Det kan ses på tallene. Over 11.000 gange havde en patient og behandler en samtale med hinanden over skærmen i 2020 mod knap 2400 gange i 2019.
Det har kun været muligt grundet en stor indsats hos de psykiatriske afdelinger og hos Telepsykiatrisk Center og Klinisk IT, der sammen stod for udrulningen af et nyt video-system til videokonsultationer i psykiatrien ved coronaens begyndelse.

- Ved pandemiens udbrud reagerede vi hurtigt, og startede alle ambulante afdelinger op med video via Mit Sygehus. Det var nødvendigt for at få en ny og mere brugervenlig løsning for patienterne. Vi startede implementeringen virtuelt og har senere været fysisk til stede på afdelingerne efter opfordring, hvilket har betydet meget, forklarer Malene Anni Lagoni, der er konsulent hos Telepsykiatrisk Center.

En videoløsning, der er nem at bruge

En af dem, der flittigt har brugt videokonsultationer, er læge Tinett Martesen Overgård fra Psykiatrisk Afdeling Middelfart.

- I Mit Sygehus er det nemt at booke konsultationer, og det samarbejder med vores patientjournalsystem. Alt det lavpraktiske fungerer bare. Jeg har ikke haft en eneste patient, der ikke synes, det var nemt.

- Jeg har mange konsultationer, der primært handler om medicinen. Hvor vi taler om, hvordan det går, om patienten oplever bivirkninger og lignende. Det tager højest 10-15 minutter, og så er det set fra min og patientens stol klart at foretrække, at det foregår via video, siger hun.

38-årige Maria fra Nyborg Kommune har i løbet af 2020 haft otte videokonsultationer med sin behandler. Hun nyder at kunne klare samtalerne hjemmefra i en stor geografisk region som Region Syddanmark.

-  Jeg havde aldrig prøvet videokonsultation før, men pga. coronasituationen har jeg haft virtuel kontakt otte gange i løbet af 2020 med min behandler. Det har fungeret rigtig godt, og jeg har sluppet for at bruge en halv dag på at komme til Odense, forklarer hun.

Overordnet set har teknikken heller ikke været noget problem i Marias konsultationer, så hun er rigtig glad for, at muligheden har været der i en tid med mange restriktioner.

- Hvis tilbuddet ikke havde været der, så var der nok kommet en pause i min behandling, og der var gået længere tid, før jeg havde fået det bedre.

En god blanding af fysisk fremmøde og videokonsultationer er vejen frem

Når der er kommet helt kontrol over corona-pandemien tror Maria dog, at hun vil have det bedst med en blanding af fysisk fremmøde og kontakt via video.

- Jeg har angst, og ved at sidde derhjemme misser jeg træningen i at komme ud af døren. Så en gang i mellem vil jeg helst til Odense, men så er det også virkelig rart, at det kan klares hjemmefra nogle af gangene, fortæller hun.
Og netop den gode blanding mellem fysisk fremmøde og konsultation over skærmen er vejen frem, hvis man spørger Tinett Martensen Overgård.

- Tidligere har jeg talt med patienterne over telefon, men jeg vil som fagperson gerne kunne se mine patienter i øjnene. Det er selvfølgelig bedst fysisk, men det giver rigtig god mening at kombinere de fysiske fremmøder med videokonsultationer.

- Når vores patienter arbejder eller går i skole, har de svært ved at komme i vores åbningstider, men ved at bruge den her løsning, bliver det lettere at planlægge vores konsultationer, fordi man kan tage snakken fra arbejdet eller uddannelsesstedet. Vi får afholdt samtalerne, selv hvis der er sygdom som forkølelse – og det giver en bedre kontinuitet i behandlingsforløbet, siger hun og bakkes op af Malene Anni Lagoni.

- Noget positivt ved coronaen har været, at patienter og personale har fået videokonsultationerne ind under huden. Afdelingerne har gjort et stort arbejde for at få implementeret videokonsultationer i hverdagen. Det kan være et værdifuldt supplement til behandlingen fremover lyder det fra Malene Anni Lagoni.

Alle patienter hos Psykiatrien i Region Syddanmark har mulighed for at tilgå videokonsultationer som en del af deres behandlingsforløb.yderligere oplysninger fås hos:
  • Konsulent hos Telepsykiatrisk Center Malene Anni Lagoni 24 79 79 58
  • Projektchef hos Telepsykiatrisk Center, Lisbeth Thisted 29 79 64 34

Siden er sidst opdateret 19-2-2021Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring