Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden

En af specialpsykologernes pionere takker af

I sidste uge havde psykolog Dorte Brink haft sin sidste arbejdsdag hos Psykiatrien i Region Syddanmark, hvor hun har været siden 1985. Hun kigger tilbage på en dejlig tid, hvor hun har haft en stor andel i arbejdet med specialpsykologuddannelsen som uddannelsesansvarlig i Esbjerg og med en position i det centrale Uddannelsesudvalg.

Dorte Brink har været i psykiatrisygehuset siden 1985, hvor hun har arbejdet som psykolog. Men særligt er det hendes og resten af de uddannelsesansvarlige specialpsykologers arbejde med at uddanne nye specialpsykologer, der skal markeres, nu hun trækker sig tilbage fra en lang karriere i psykiatriens verden.

Hun har været uddannelsesansvarlig psykolog på Psykiatrisk Afdeling Esbjergs samt stået for deres andel af omkring 7 specialpsykologer, der siden 2010 er startet på den 4-årige uddannelse, som blev etableret, fordi der var et ønske om at få flere psykologer og at deres uddannelsesniveau skulle øges.

Uddannelsen blev startet fordi der var en ønske om fra danske regioners side om at få løftet kvaliteten i psykiatrien.

Derudover har hun siddet med i Uddannelsesudvalget – eller maskinrummet, som hun kalder det – hvor hun sammen med repræsentanter fra alle regioner og Dansk Psykologforening har arbejdet på at få rullet uddannelsen ordentligt ud samt bestemt indholdet af uddannelsen og alt det praktiske.

Hele denne årelange nationale indsats har gjort de nye specialpsykologer betydeligt mere anerkendte, mener Dorte Brink.

- Det var en meget essentiel beslutning, da Sundhedsstyrelsen i sin tid blåstemplede specialuddannelsen. Det er blevet et bevis på, at man kan ’køre’ selv. Det er også psykologen selv og ikke en overlæge, der kan hives i retten, og det har givet respekt og anerkendelse af faget og de kompetencer, psykologerne besidder.

Hendes og kollegaernes indsats har gjort, at Psykiatrien i Region Syddanmark i dag har et rigtig godt uddannelsesmiljø- og arbejdsmiljø, som flere af de unge taler godt om og vender tilbage til senere i deres karriere.

- Det betyder, at en meget større andel af patienterne bliver undersøgt. Og at der stilles mere præcise diagnoser. Vi får hjulpet dem, vi skal, og guidet dem, der ikke hører til i psykiatrien, videre de rigtige steder. Mange af de personer, der kommer ind til vurdering i psykiatrien, har kognitive vanskeligheder, og det er specialpsykologerne skarpe til at fange, siger Dorte Brink.

Der kan gøres endnu mere

35 års arbejde i Psykiatrien i Region Syddanmark er nu slut, og hun har et godt råd til sygehuset fremover for at opretholde og udvikle på uddannelsen for specialpsykologer, for der er stadig plads til forbedringer, mener hun.

- Der skal etableres et endnu tættere fagligt samarbejde mellem speciallæger og specialpsykologer under uddannelse og efter endt uddannelse. Det er vigtigt, at Psykiatrien i Region Syddanmark laver vigtige, psykiatrifaglige arrangementer, som læger og psykologer i fællesskab kan udvikle, og som kan tiltrække sig opmærksomhed fra andre fagpersoner i landet. Ud over det kan de to faggrupper med stor fordel have fælles supervision, fælles klinikker og andre faglige patientaktiviteter. Det er vigtigt, at en yderregion som vores gør alt for at have et godt uddannelses og arbejdsmiljø, der kan tiltrække fagpersoner fra hele landet.

- Det kræver noget økonomi, ledelsesmæssig opbakning og initiativer på de forskellige afdelinger. Men det vil løfte kvaliteten af vores psykiatri samt af vores specialpsykologer og speciallæger. Det er vigtigt, at vi fremstår som et fagligt flagskib, hvor det er godt at arbejde, fordi uddannelsesmiljøet og arbejdsmiljøet er i top. siger Dorte Brink.

Hun kigger tilbage på tiden med glæde og med en lille bekymring for fremtiden.

- Jeg har elsket at være ansat i psykiatrien, og jeg holder meget af patienter og kollegaer. Jeg er bekymret for, om der er ressourcer nok til at håndtere den stigende mængde patienter med komplekse problematikker, vi har set de seneste år. Jeg er også bekymret for, om patienter kan have mulighed for at være indlagt tilstrækkeligt længe nok. Og endelig er det vigtigt, at alle ansatte i psykiatrien skal kunne holde til arbejdet i længden, fordi det indebærer tunge og komplicerede opgaver.

Begejstring hos afløseren

Uddannelsesansvarlig specialpsykolog Mette Outtrup Braad fra Aabenraa overtager Dortes funktion i Uddannelsesudvalget, og det ser hun frem til.

- Jeg er rigtig glad for muligheden og tilliden fra ledelsen. Det er en spændende opgave, hvor jeg glæder mig til at fortsætte udvalgets gode arbejde med at rekruttere og afholde uddannelsen, siger hun og forklarer, at hun deler Dorte Brinks begejstring for uddannelsen.

- Jeg er vældig glad for specialpsykologuddannelsen. Det er fantastisk at se, hvordan vi kan tage nogle af de unge og dygtige psykologer vi har og udvikle dem. Der er blevet gjort et stort stykke arbejde de seneste år, og grundlaget er skabt for, at vi kan tage det næste skridt med uddannelsen.

- Jeg kan se nogle spændende muligheder for specialpsykologerne, og det er blandt andet også det, der gør, at jeg har sagt ja til at overtage for Dorte. Jeg håber at kunne være med til at udvikle nogle klarere karriereveje, herunder give mulighed for ledelsesmæssige opgaver, så de eksempelvis kan være med til at tegne en klinisk linje i et sengeafsnit – for jeg er sikker på, at specialpsykologer på funktionsledelsesniveau kan bidrage med rigtig meget.

 
Siden er sidst opdateret 9-2-2021Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring