Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilNyheder fra psykiatrisygehusetpilNu er det permanent: Internetpsykiatrien bliver landsdækkende

Nu er det permanent: Internetpsykiatrien bliver landsdækkende

Mange, som tidligere ikke fik hjælp til deres psykiske udfordringer, har de sidste fem år haft en anden mulighed på nettet via webbehandlingen hos Internetpsykiatrien. Nu er tilbuddet permanent.

I FØRSTE OMGANG var det borgerene i Region Syddanmark, som var omfattet af tilbuddet. Men for godt to år siden blev tilbuddet gjort landsdækkende af Danske Regioner (DR) i en forsøgsperiode.

Når forsøgsperioden løber ud ved udgangen af 2020 har DR i maj 2020 besluttet at gøre Internetpsykiatrien til et permanent landsdækkenMange, som tidligere ikke fik hjælp til deres psykiske udfordringer, har de sidste fem år haft en anden mulighed på nettet via webbehandlingen hos Internetpsykiatrien. Nu er tilbuddet permanent. de tilbud til borgere med lette til middelsvære angst- og depressionslidelser.

En god businesscase

- Nogle af de temaer, som går igen i henvendelserne til os er sygedagpenge, økonomi, jobprøvning, medicin og ventetider på anden behand-ling.

Hvis vi kan hjælpe nogle af de her borgere, kan vi som samfund både hjælpe hurtigere og spare penge på længere sigt. Det er vores hypoteser, fortæller Ulla Damgaard-Sørensen, som er leder af Internetpsykiatrien.

Noget af det unikke ved behandlingen er, at patienterne kan komme i behandling uden henvisning fra egen læge.

Til gengæld bliver journalnotaterne for patienter i behandling skrevet ind i den elektroniske patientjournal og indgår dermed som tilgængelige journaldata for andre behandlere i sundhedsvæsnet.

Alle, som gennem visitationsproceduren lever op til tilbuddets målkriterier, tilbydes forsamtale på video og udredes for egnethed til den tilknyttede behandling.

Behandlingen består af hjælp til selvhjælp med skriftlig støtte fra psykologer. Hvad der startede som et forskningsprojekt fortsætter stadig med forskning og dokumentation som en del af dna’et.

- Vi arbejder hele tiden på at udbygge vores mulighed for at dokumentere effekten af vores behandling. Vi skal også lære mere om, hvor mange der gennemfører, hvor mange dropper ud og ikke mindst hvorfor.

Det vil give os det nødvendige grundlag, når vi skal udvikle vores tilbud. For udvikling har vi bestemt også med på vores ønskeliste, når vi kigger lidt ud fremtiden.

Bevar fokus og udvid målgruppen

Målgruppen for Internetpsykiatriens behandlingstilbud er i dag borgere med let til moderat angst eller depression. Den målgruppe er vigtig fortsat at holde fokus på. Dog ligger det i kortene, at Internetpsykiatrien vil udvide målgruppen til også at inkludere børn og unge.

- Vi skal ikke bide for bredt – den ideelle målgruppe er borgere, som fungerer i hverdagen, men som bliver ramt af noget, der erfaringsmæssigt har vist sig at kunne sende folk ud af arbejdsmarkedet.

Det handler om at folk bliver i stand til opdage, hvornår de har brug for hjælp og på den baggrund gøre vedkommende i stand til at opsøge hjælpen på en smart og tilgængelig måde. På sigt mener Ulla Damgaard- Sørensen, at de webbaserede selvhjælpsmetoder kan udvikles, så de også passer til andre lidelser som spise- og søvnforstyrrelser.

- Jeg tror, at vi om nogle år bevæger os væk fra et snævert diagnostisk blik, men i stedet kigger mere på belastningsgraden af lidelsen. 

Billedtekst: Vi arbejder hele tiden på at udbygge vores mulighed for at dokumentere effekten af vores behandling. Vi skal og;å lære mere om> hvor mange der gennemjøre1; hvor mange dropper ud og ikke mindst hvorfor. UIla Damgaard-Sørensen, leder af Internetpsykiatrien

FAKTA:

Internetpsykiatrien har siden 2018 taget i mod 1125 henvendelser. Heraf er  930 blevet tilbudt en forsamtale.

OBS: Artiklen er er bragt i juniversionen af psykiatriens medarbejderblad PS! og kan deles uredigeret eller i brudstykker med kildehenvisning. Billeder kan hentes hos og deles efter aftale med fotograf Lasse Olsson (21 14 54 45)
Siden er sidst opdateret 6-7-2020Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring