Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden

Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilPressemeddelelserpilJanuar 2020pilDe særlige pladser gør en forskel for patienterne

De særlige pladser gør en forskel for patienterne

Det er snart 2 år siden, at de særlige pladser åbnede som et nyt behandlingstilbud i Region Syddanmark. Pladserne har siden etableringen været omdiskuteret, men når man taler med både fagfolk og patienter, står det klart, at de særlige pladser giver gode resultater.

22 af Region Syddanmarks 32 særlige pladser er i øjeblikket i brug af borgere, som har været indlagt i alt fra halvandet år til få uger.  På de særlige pladser skal en længerevarende behandlingsindsats forbedre patienternes sygdomstilstand, sociale færdigheder og mindske et eventuelt misbrug.

"Der er altid tid til mig"
Og det har en god effekt for patienterne at der er ro til en længerevarende indsats. En tværfaglig indsats giver de bedste betingelser, og en af dem, der har haft glæde af behandlingen på de særlige pladser er 30-årige Michael, der er indlagt i Esbjerg. Ifølge ham er den høje personalenormering der er på de særlige pladser godt givet ud.

- Der er lidt af det hele her, og havde jeg fået tilbuddet tidligere, tror jeg, at det kunne have reddet mig fra at begå kriminalitet. Jeg har det godt, og jeg føler altid, at personalet har tid til mig. Hvis jeg har lyst til at tale med en eller gå en tur, er der altid en til rådighed. Og det sker når det passer mig og ikke personalet, forklarer han.

Den udtalelse vækker glæde hos formanden for psykiatri- og socialudvalget i Region Syddanmark, Thies Mathiasen (DF). For det bekræfter ifølge ham, at der er et behov for pladserne samt, at det er lykkedes at få et godt samarbejde op at køre med de syddanske kommuner.

- Pladserne har vist sig at være et nødvendigt tiltag, der gør det muligt for kommuner og regionen sammen at sikre hjælp og støtte til nogle af samfundets svageste borgere. Det er dejligt at se, at initiativet og vores dygtige medarbejdere indsats gør en forskel for patienterne, siger han

Tværfagligheden giver muligheder
Funktionslederen for afsnittet i Esbjerg, Birgitte Christensen, er også glad for den udvikling, patienterne gennemgår på de særlige pladser.

- Vi får flere og flere patienter, og jeg synes overordnet, at det går godt på afsnittet. Vores patienter bliver mere bevidste om, at de har mulighed for at træffe nogle bestemte valg i deres liv. Derudover opdager de, at de kan klare nogle ting, de ellers ikke troede, var muligt for dem.

Det suppleres af Tanja Wind Kenne, funktionsleder for afsnittet i Vejle. Hun fremhæver særligt, at det tætte samarbejde med kommunerne kommer den enkelte patient til gode.

- Vi er via lov forpligtiget til at samarbejde med kommunerne, og denne gennemgående dialog gavner rigtig meget den enkelte patient, siger hun.


Glæde hos de kommunale sagsbehandlere
Hos de kommunale sagsbehandlere kan de også mærke en betydelig forskel hos borgere, der er indlagt på en særlig plads. Lisa Elnef Tæstensen er socialfaglig rådgiver fra Sønderborg Kommune, og hun har set en stor udvikling hos en af kommunens borgere, der er på en særlig plads i Vejle.

- For halvandet år siden tænkte jeg helt ærligt hvad gør vi? Da han kom til pladserne, var han erklæret medicinresistent. Personalet har siden arbejdet meget med ham, og det er helt fantastisk, at han i dag får medicin, der samtidig har en rigtig god effekt.

- Vi famler ikke længere i blinde, og der er faktisk udsigt til, at han skal i et døgndækket botilbud. Det har været altafgørende for hans udvikling, at han har været på en særlig plads, siger hun og roser også de månedlige møder med psykiatrien.

- Det gør, at jeg hele tiden er med i, hvor vi er på vej hen. Som sagsbehandler kan jeg være med til at præge retningen, og jeg er hele tiden orienteret om status, slutter hun.

Både afsnittene i Esbjerg og Vejle anvender mindst tvang på den pågældende afdeling.yderligere oplysninger fås hos:
  • Administrerende sygehusdirektør i Psykiatrien i Region Syddanmark, Charlotte Rosenkrantz Josefsen, 99 44 48 01
  • Udvalgsformand Thies Mathiasen (DF), Psykiatri- og Socialudvalget, Region Syddanmark, 40 40 77 46

Siden er sidst opdateret 7-1-2020Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring