Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden

Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilPressemeddelelserpilDecember 2019pilTelepsykiatrisk Center skal udvikle landsdækkende tjek af sundhedsapps

Telepsykiatrisk Center skal udvikle landsdækkende tjek af sundhedsapps

Sundhedsministeriet her bedt Telepsykiatrisk Center i Region Syddanmark om at udvikle en løsning til kontrol og mulig certificering af de mange sundhedsapps, vi omgiver os med.

Skridttællere, søvnmålere, løbetrackere eller meditationsguider. Hvad er et hit, og hvad duer ikke? Kort sagt hvad er op og ned på de digitale hjælpere, som vi lægger på vores telefoner, ure eller andre tranportable enheder og bringer med os rundt i hverdagen?

Det vil Sundhedsministeriet nu hjælpe borgerne med at få styr på. Til at løse opgaven har ministeriet peget på Telepsykiatrisk Center under Psykiatrien i Region Syddanmark.

Her har man allerede flere års erfaringer med at tjekke sundhedsapps til gavn for brugerne og de sundhedsprofessionelle, der også kan drage nytte af de informationer, de digitale hjælpere samler ind. Det sker i dag i projektet MindApps.

Det er erfaringerne fra MindApps i kombination med udenlandske erfaringer, der nu bliver taget med ombord i det landsdækkende forsøg, som Sundhedsministeriet finansierer foreløbig i en toårig forsøgsperiode.

- Vi er meget glade for, at Sundhedsministeriet har fået øje på os til at løse den her opgave. Det viser også, at det betaler sig at gå foran med nytænkning. Vi er allerede godt i gang og har erfaringerne på Telepsykiatrisk Center, siger formand for Psykiatri og Socialudvalget i Region Syddanmark, Thies Mathiasen.
Behovet for guiden udspringer af den hastige udvikling af sundhedsapps til smartphones og tablets, der bl.a. giver borgere og patienter nye muligheder for at indsamle oplysninger om eget helbred.

Pilotafprøvningen skal også ses i sammenhæng med en stigende efterspørgsel fra flere sider i forhold til kvalitetsvurdering og certificering af sundhedsapps.

Senest har Etisk Råd advaret mod sundhedsapps, hvor brugerne deler store mængder sundhedsdata med app-tjenester uden at vide det. I september udtalte Lægeforeningen, at man oplever et stort behov for en liste over kvalitetstestede sundhedsapps, som patienterne selv anvender.

Etableringen af en national guide til sundhedsapps vurderes at være et vigtigt skridt i forhold til at imødekomme behovet og efterspørgslen både fra borgere, patienter, pårørende og sundhedsfaglige.

- Området rummer mange gevinster og mange fælder for brugerne. Derfor er der brug for, at vi som sundhedsvæsen går ind og anbefaler eller screener de her produkter.

Én af de helt store problemstillinger handler om datasikkerhed, og det er selvfølgelig vigtigt at forholde sig til for brugere. Ud over det er der også hele spørgsmålet om anvendelighed af selve appen. Her er det for alvor, at vores viden som sundhedsfaglige kommer i spil, siger Marie Paldam Folker, leder af Telepsykiatriske Center i Region Syddanmark.

FAKTA

Appguiden i pilotprojektet skal efter planen vises på Sundhed.dk i 2021, og den skal eventuelt også kunne tilgås fra lokale fagsystemer og borgerrettede løsninger – både regionale og nationale fx i MinSundhed og MinLæge. Det estimerede budget for gennemførelsen af pilotprojektet er 1,2 mio. kr.

Yderligere oplysninger:

Formand for psykiatri og socialudvalget i Region Syddanmark, Thies Mathiasen: 40 40 77 46

Leder af Telepsykiatrisk Center, Marie Paldam Folker: 23 60 65 89
Siden er sidst opdateret 18-12-2019Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring