Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden

Virtual Reality baseret behandling af social fobi

Telepsykiatrisk Center i Odense gennemfører et videnskabeligt studie om brug af Virtual Reality (VR) til behandling af socialfobi.

Har du Socialfobi?

Hvis du genkender enkelte eller flere af nedenstående problematikker, vil vi gerne invitere dig til at deltage i et studie, hvor vi undersøger brugen af Virtual Reality (VR) til behandling af socialfobi.

 • "Hvad tænker de andre om mig?" Kører det spørgsmål konstant i hovedet på dig? Måske så meget, at du undgår situationer med mange mennesker?
 • Jeg er konstant bange for at gøre noget forkert.
 • Jeg bekymrer mig hele tiden om, at andre tænker dårligt om mig, eller at jeg bliver til grin.
 • Jeg får det fysisk dårligt, når jeg er sammen med andre. Det mærkes f.eks. ved, at jeg bliver svimmel, får kvalme eller begynder at svede.
 • Jeg hader at tiltrække mig opmærksomhed.
 • Jeg oplever, at ovenstående giver mig arbejdsmæssige og sociale begrænsninger.
   

Hvad går studiet ud på?

Formålet med studiet er at undersøge, om VR kan bidrage til en mere effektiv behandling af socialfobi.

Du vil derfor blive tildelt et forløb, som ikke nødvendigvis er det forløb, hvor du skal i behandling med VR-briller. Vi har 3 forløb for at have et sammenligningsgrundlag, så vi ud fra resultaterne fra behandlingen i hvert forløb kan vurdere, om VR behandling rent faktisk virker.

Hvad består behandlingen af?

 

Behandlingen består af et 10 ugers program baseret på kognitiv adfærdsterapi.

Behandlingsprogrammet tilbyder:

 • Viden om socialfobi og såkaldt sikkerheds- og undgåelsesadfærd.
 • Regelmæssige målinger af angst og andre aspekter af dit helbred.
 • Behandling i enten VR eller i den virkelige verden.
 • Støtte til at udvikle nye strategier til at håndtere pres, usikkerhed, angst eller tristhed.
 • Hjælp til at forebygge tilbagefald.

Behandlingsprogrammet indebærer at:

 • Du skal undersøge din egen adfærd og de tanker og følelser, der er knyttet til.
 • Du skal arbejde med at skabe ændringer, der kan reducere, stoppe eller øge din kontrol over din angst.
 • Du skal deltage i behandling 1 gang om ugen i 10 uger.
 • Du skal udfylde spørgeskemaer efter hver session, dvs. 1 gang om ugen.

 

Se herunder en video om VR behandlingen
 


Hvilke forløb kan du blive placeret i?

Vælger du at deltage i studiet, vil der blive trukket lod om hvilket af de tre nedenstående behandlingsforløb, du skal deltage i. Behandlingen består i forløb 1 og 2 af 1 ugentlig individuel session med en psykolog i 10 uger i træk. I forløb 3 er det hver anden uge.

Forløb 1: Kognitiv adfærdsterapi

De første sessioner vil blive brugt på, at du sammen med en psykolog får viden om socialfobi, og at i sammen arbejder med tanker og følelser, der er forbundet med lidelsen. Herefter vil du i samarbejde med psykologen fortsætte til eksponering, hvor du systematisk konfronteres med den frygtede situation under trygge og kontrollerede forhold.

I dette forløb vil eksponeringen bestå af rollespil og støttet eksponering, enten på psykologens kontor eller udenfor, i situationer hvor den sociale angst opstår.

Forløb 2: Kognitiv adfærdsterapi med eksponering i Virtual Reality

De første sessioner vil også her blive brugt på, at du sammen med en psykolog får viden om socialfobi, og at i sammen arbejder med tanker og følelser, der er forbundet med lidelsen. Herefter vil du i samarbejde med psykologen fortsætte til eksponering, hvor du systematisk konfronteres med den frygtede situation under trygge og kontrollerede forhold.

I dette forløb vil du med VR-briller være i en virtuel verden, hvor du bliver eksponeret for situationer, som personer med socialfobi ofte finder vanskelige.

Forløb 3: Afspænding i Virtual Reality

Her vil du arbejde med afspænding og ro med VR-briller. Situationerne i VR vil her ikke dreje sig om din angst, men om at opnå indre ro. Her skal du fx svømme med delfiner i en virtuel verden.

Efter 10 uger med afspændingsforløbet vil du blive tilbudt at fortsætte i et af de første to forløb.

Hvad er Virtual Reality?

VR er en teknologi, som oprindeligt er udviklet til computerspil. Her kan spilleren ved hjælp af de særlige VR-briller opleve at være fysisk inde i spillet, hvilket gør oplevelsen mere virkelighedstro.

I vores studie bruger vi VR-brillerne til at give dig oplevelser fra dagligdagen eller give dig en virkelighedstro følelse af at være i en given situation uden rent faktisk at være der i virkeligheden.

Kan socialfobi behandles i Virtual Reality?

Forskning fra udlandet viser, at socialfobi kan behandles i VR. Telepsykiatrisk Forskningsenhed undersøger, hvordan det danske tilbud fungerer sammenlignet med traditionel behandling.

Hvem kan få behandlingen?

Behandlingen kan søges af alle borgere i Danmark og er et gratis tilbud.

 • Du skal være fyldt 18 år
 • Du skal have socialfobi (fobisk angst i sociale situationer) (behøver ikke være diagnosticeret).
 • Du må gerne have lettere former for angst eller depression udover socialfobi.
 • Du må ikke have svære psykiske lidelser som misbrug, autisme eller psykotiske tilstande.
 • Du skal have Nem-ID.
 • Du skal have e-Boks.
 • Endelig skal du være indstillet på at besvare en række spørgeskemaer før, under og efter din behandling, så vi kan forske i behandlingens effekt. 
   

Hvordan får du adgang til behandlingen?

Du kan søge behandling ved at klikke på nedenstående link

https://www.survey-xact.dk/LinkCollector?key=FMWKE4XDC69J

Hvordan behandler vi dine personlige oplysninger?

Hvis du beslutter, at du vil deltage i studiet, vil vi bede dig o at underskrive en samtykkeerklæring. Det er frivilligt at deltage i studiet og du kan når som helst og uden at give en grund, trække dit samtykke tilbage. Din beslutning om hvorvidt du deltager eller ej vil ikke få konsekvenser for din adgang til andre tilbud om støtte og behandling.

Der bliver udarbejdet rapporter på ikke-personhenførbart niveau, der giver et overblik over det samlede antal deltagere og deres forløb. Alle oplysninger og data fra programmet bliver behandlet fortroligt.

Hvor mange kan vi optage i projektet?

Behandlingstilbuddet bygger på en bevilling, som løber fra 2019 til sommeren 2021. I den periode har vi ressourcer til at behandle 90 personer med socialfobi.

Hvad gør du, hvis behandlingstilbuddet ikke passer til dig?

Der kan være grunde til, at denne type behandling ikke er det bedste behandlingstilbud til dig. Det kan eksempelvis skyldes øvrige psykiske problemer. Hvis det ikke er muligt at opnå behandling hos os, anbefaler vi, at du tager kontakt til din egen læge eller søger alternative tilbud.

Hvad kommer du til at bidrage med?

Som deltager i studiet bidrager du til at skabe vigtig ny viden om, hvordan VR-baseret behandling virker, og om den kan tilbydes til andre i fremtiden. Alle deltagere, som gennemfører hele forløbet, vil som tak modtage et gavekort på 500 kr. Du skal være opmærksom på, at gavekortet er skattepligtigt. Transportgodtgørelse vil blive givet efter aftale.

Kan du få adgang til resultater?

Oplysninger om studiet vil løbende blive formidlet i dansk og udenlandsk presse, videnskabelige tidsskrifter og konferencer samt på Telepsykiatrisk Centers hjemmeside. Alle resultater er anonyme og kan ikke spores tilbage til studiets deltagere, hvorfor vi heller ikke kan udlevere dine personlige resultater.

Vil du vide mere?

Kontaktpersoner på projektet:

Eik Runge
Studentermedhjælper, psykologistuderende
E-mail: Eik.Runge@rsyd.dk
Tlf: 2180 9853

Per Trads Ørskov
Psykolog, Ph.d., Projektleder
E-mail: Per.Trads.Orskov@rsyd.dk

 


Siden er sidst opdateret 12-10-2021Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring