Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden

Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilPressemeddelelserpilAugust 2019pilFrivillige skal besøge psykiatriske patienter i Vejle

Frivillige skal besøge psykiatriske patienter i Vejle

Et nyt projekt i samarbejde med psykiatrisygehuset og SIND Vejle skal medvirke til, at den enkelte patient med en psykisk sygdom kommer sig hurtigere og bedre, når de har et menneske at dele oplevelser med. Besøgsvenner søges til at gøre en forskel for afdelingens patienter fra efteråret 2019.

SIND Vejle, Fredericia og Kolding og Psykiatrisk Afdeling Vejle er gået sammen i et nyt projekt, hvor man vil forsøge at finde frivillige besøgsvenner, der cirka 2 gange i måneden kan besøge en af de indlagte patienter på afdelingen i Vejle. Det er SIND Vejle, der står for de frivillige, og de har fået økonomisk støtte fra Vejle Kommune under § 18.

Besøgene kan være med til at give rigtig meget værdi – både for patienten og den frivillige, lyder det fra formanden i SIND Vejle, Flemming Leer Jakobsen

- Vi forsøger os med den her besøgstjeneste, der kan give noget ekstra til hverdagene for patienterne, som godt kan have svært ved at få tiden til at gå. Der er mange aktiviteter, men 24 timer er lang tid. Det giver så meget for patienterne, at der bliver lyttet til dem fra nogen, der ikke har et formål med besøget, og jeg tror at en besøgsven kan gøre, at dagene vil virke kortere og måske vil indlæggelsen i sidste ende også blive kortere, siger han. 

Det er oversygeplejerske på Psykiatrisk Afdeling Vejle Peter Jezek enig i. Ifølge ham kan de frivillige gøre en positiv forskel på patienternes indlæggelsesforløb, både ved at give tid til samtale og nærvær og ved at understøtte håbet om at komme sig.  Endvidere ønsker afdelingen også at åbne sig mere op for lokalsamfundet.

- Når der kommer nogen og laver nogle aktiviteter, så har det en helende virkning, og det giver et socialt netværk. Og så håber vi også, at det kan være med til at nuancere billedet af, hvem folk med psykiske sygdomme er – og kan være med til at vise, at psykiatri er mange ting, siger han.

Også givtigt for de frivillige

I løbet af august skal der findes interesserede besøgsvenner, som ca. en gang i måneden skal komme på besøg på afdelingen i Vejle og lave aktiviteter som diverse spil, gå ture og have samtaler. Der vil være introduktionskurser i løbet af september, og så vil de frivillige herefter blive matchet med en patient. 

Besøgsvennerne er et supplement til de professionelles arbejde og er alene et værdifuldt tilbud om frivilligt medmenneskelighed, samvær og støtte. Og hvis man spørger Peter Jezek, så er der også en personlig gevinst ved at være frivillig besøgsven.

- Udover at man kan være med til at skabe noget glæde i andre folks hverdag, så fremmer det generelt livskvaliteten at kunne gøre en forskel for sine medborgere. Og endelig kan man være med til at få skabt noget åbenhed om psykiatrien, siger han. 

Netop åbenheden om psykiatrien er også noget af det, Flemming Leer Jakobsen håber at kunne skabe hos besøgsvennerne.

- Vi oplever stadigvæk en stor berøringsangst med psykiatri, og vi håber også, at det her kan være med til at understøtte SINDS formål, som er at skabe forståelse og tolerance for mennesker med sindslidelser og deres pårørende, siger han.

Alle kan ansøge om besøgsvenner, det kræver kun, at man har tid til at være en stabil besøgsven for den enkelte patient også efter indlæggelse samt gennemføre introduktionskurset. Ansøgning foregår via mailadressen judith.pedersen5@gmail.com.

- Alle er velkomne, og det kunne måske også være noget for studerende, der gerne vil have et større indblik i den psykiatriske verden og samtidig få noget til CV’et, siger Flemming Leer Jakobsen. Yderligere oplysninger fås hos:
  • Flemming Leer Jakobsen, Formand i SIND Vejle: 20 18 82 64
  • Peter Jezek, Oversygeplejerske på Psykiatrisk Afdeling Vejle: 20 53 56 85

Siden er sidst opdateret 5-8-2019Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring