Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden

Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilPressemeddelelserpilJuli 2019pilPatienter og pårørendes ideer fører til nyt tiltag i syddansk psykiatri

Patienter og pårørendes ideer fører til nyt tiltag i syddansk psykiatri

Den internationale dag med fokus på ”Hvad er vigtigt for dig?” resulterede i mange kommentarer og forslag fra både patienter og pårørende. De munder nu ud i en række nye tiltag i Psykiatrien i Region Syddanmark. Blandt andet en ny forældrecafe på Psykiatrisk Afdeling Esbjerg.

Hvad er vigtigt for dig? Det spørgsmål blev patienter og pårørende hos Psykiatrien i Region Syddanmark mødt af, da afdelingerne den 6. juni markerede den internationale Hvad er vigtigt for dig?-dag. Her havde patienter og pårørende, udover at dele deres tanker med personalet, også mulighed for at drøfte dem med to af psykiatrisygehusets direktører. Herunder sygehusets administrerende direktør, Charlotte Rosenkrantz Josefsen.

- Patienter og pårørende ser ofte tingene fra et andet perspektiv, end vi gør som sundhedsfaglige. Når vi spørger dem om deres oplevelser, hjælper det os til at huske at have fokus på både det fagprofessionelle og på mennesket bag diagnosen. Jeg oplevede alle, der ringede ind til mig, som meget velreflekterede og jeg synes bestemt, at dagen var en succes, siger hun.

Dagen, som markeres i mere end 30 lande, sætter fokus på den patientcentrerede tilgang til sundhedsarbejdet og er målrettet sundhedsprofessionelle inden for både psykiatri og somatik. Danmark begyndte for alvor at deltage i bevægelsen for et par år siden, og hos Psykiatrien i Region Syddanmark blev den i år markeret på afdelingerne iSvendborg, Aabenraa og Esbjerg.

 

Dagen resulterede i ny forældrecafe

På Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling Esbjerg efterspurgte forældre til indlagte børn værktøjer til at håndtere psykisk sygdom. Det resulterede i, at afdelingen nu som et forsøg vil oprette såkaldte forældrecafeer. Formålet med cafeerne er at skabe et forum for forældre og personale, hvor det vil være muligt at tale om alt fra formelle rettigheder til, hvor man som pårørende selv kan få hjælp og redskaber til at tackle hverdagen. Det ser Anne Solgaard mange fordele i. Hun er pårørendeambassadør for PsykInfo og ved af erfaring, hvordan det er, at være forældre til et barn med psykisk sygdom.

- Det er en meget overvældende oplevelse for forældrene, når deres barn bliver indlagt. Man står pludselig med en masse spørgsmål, og det kan være svært at forstå, hvad der egentlig foregår, og hvordan man arbejder på en psykiatrisk afdeling. Derfor kan tiltag som forældrecafeer være en stor hjælp. Det kunne jeg helt sikkert selv have brugt under min datters indlæggelse, siger hun.

Efter planen skal den nye forældrecafé starte op i løbet af efteråret. Målet er at skabe en samtale mellem forældre og personale med forældrene og deres udfordringer i fokus. Som en start vil cafeerne være målrettet forældre med børn, der er indlagt på afdelingen.
 yderligere oplysninger fås hos:
  • Charlotte Rosenkrantz Josefsen, Administrerende sygehusdirektør i Psykiatrien i Region Syddanmark: Charlotte.josefsen@rsyd.dk / 29177035
  • Anne-Mette Nørregaard, Funktionsleder hos Børne- og Ungdomspsykiatri Sydjylland: Anne-Mette.Norregaard@rsyd.dk / 99447304

Siden er sidst opdateret 2-7-2019Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring