Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden

Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilPressemeddelelserpilMaj 2019pilTvangsoverspisning bliver nu behandlet i Psykiatrien i Region Syddanmark

Tvangsoverspisning bliver nu behandlet i Psykiatrien i Region Syddanmark

Personer der lider af Binge Eating Disorder (BED) – også kendt som tvangsoverspisning – kan nu se frem til at få hjælp enten på Psykiatrisk Afdeling Odense eller via et online tilbud. Behandlingerne er et projekt, der løber frem til udgangen af 2021.
 

Nu er der hjælp at hente, hvis man er en af de danskere, der har symptomer på tvangsoverspisning. Fra den 1. maj er det på Psykiatrisk Afdeling Odense og via Telepsykiatrisk Center blevet muligt at komme i behandling for Binge Eating Disorder (BED).
 

Målgruppen på Psykiatrisk Afdeling Odense er patienter, der tvangsoverspiser i en alvorlig eller ekstrem grad. Det vil sige flere end 8 gange om ugen.

Formålet er at tilbyde et individuelt tilrettelagt behandlingstilbud med udgangspunkt i patientens individuelle behov. Behandlingsforløbet kan vare op til et år, afhængigt af en faglig vurdering af behovet i samarbejde med patienten. Behandlingen kan blandt andet bestå af:

  • Gruppeterapi
  • Individuelle samtaler
  • Kropsterapi
  • Diætistvejledning
  • Hjemmebesøg
  • Pårørendeinddragelse
  • Psykiatrisk rådgivning ved overlæge

Man bliver henvist til behandlingen via egen læge, som også har ansvaret for den fysiske udredning og evt. behandling. Tilbuddet henvender sig til borgere bosiddende i Odense, Kerteminde eller Nordfyns Kommune i alderen 18-75.
 

En stor patientgruppe
Tilbuddet i Telepsykiatrisk Center er overvejende et selvhjælpsprogram, som foregår online og er suppleret af skriftlig kontakt til en psykolog. Behandlingen henvender sig til patienter, der tvangsoverspiser i en let til moderat grad. Der er ingen geografisk begrænsning her.
 

Via et online spørgeskema på Telepsykiatrisk Centers hjemmeside finder man hurtigt ud af, om man opfylder kriterierne for behandling – og gør man det, starter et 10-ugers behandlingsprogram, hvori meget af den tilgængelige viden om diagnosen er samlet. I behandlingen indgår blandt andet sygdomslære, tilbagefaldsforebyggelse og arbejdet med selvværdet, som ofte er dårligt hos patientgruppen, fortæller psykolog og projektleder Mia Beck Lichtenstein.
 

- Fordelen ved den her type behandling er, at vi kan have flere patienter, og de kan tilgå behandlingen, når det passer dem og de kan gøre det hjemmefra. Vi hjælper blandt andet patienterne til at forstå, hvorfor madtrangen er der lige netop nu. Hver uge består af et trin med en opgave, som en psykolog giver feedback på, siger hun og fremhæver, at behandling til personer med tvangsoverspisning har været savnet.
 

Det anslås, at omkring 40.000 danskere har symptomer på tvangsoverspisning. Det har længe været en overset lidelse, fordi det ikke har været en officiel diagnose.
 

- Vi har i de 3 år, projektet varer, plads til at behandle 50 patienter om året. Efter at have åbnet for behandling i 3 dage havde vi 76 patienter, der opfyldte kriterierne. Det er den spiseforstyrrelse, flest danskere lider af, så jeg synes selvfølgelig kun at det er glædeligt, at vi nu kan tilbyde hjælp, siger Mia Beck Lichtenstein. 
 

Den store efterspørgsel har gjort, at man har lukket for ansøgninger til behandling indtil september i år. Telepsykiatrisk Center er ved at udvikle en ny type af behandlingen, som udelukkende er et selvhjælpsprogram, således at patienter stadigvæk kan arbejde med øvelserne fra programmet.
 

Første skridt mod behandling
Behandlingerne er en del af et projekt, der løber fra 2019 til slutningen af 2021. Her vil BED være at finde på den europæiske diagnoseliste. Og dermed kan projekterne her være vejen mod mere permanente behandlingstilbud.
 

- Det er rigtig gode nyheder for mange borgere, og jeg forventer, at vi vil se positive behandlingsresultater og at der dermed måske bliver åbnet op for mere permanent behandling af BED i Danmark ved projektperiodens afslutning, siger lægefaglig direktør Anders Meinert Pedersen.yderligere oplysninger fås hos:
  • Lægefaglig direktør i Psykiatrien i Region Syddanmark Anders Meinert Pedersen tlf.: 9944 4802
  • Psykolog og projektleder Mia Beck Lichtenstein, Telepsykiatrisk Center. Tlf.:2479 7943

Siden er sidst opdateret 31-5-2019Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring