Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden

Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilPressemeddelelserpilMarts 2019pilOnline behandling af angst og depression viser lovende resultater

Online behandling af angst og depression viser lovende resultater

Nu kan stærkt underbehandlede lidelser som angst og depression behandles over nettet. Et nyt forskningsprojekt viser nemlig, at internetbaseret behandling af disse sygdomme har en effekt, der svarer til effekten af traditionelle terapisamtaler.

Internetbaseret terapi har en effekt på angst og depression, der på mange måder svarer til effekten af samtaler ansigt til ansigt. Det viser et nyt ph.d.-studie af Kim Mathiasen.

Den syddanske forsker påbegyndte sit projekt tilbage i 2006 som reaktion på sin frustration over det store antal mennesker, der i dag lever med psykiske lidelser uden at modtage behandling. Hans arbejde endte ud i en ph.d. om den nye innovative behandlingsmetode.

Kun ca. halvdelen af alle dem, der lider af angst eller depression i Europa modtager behandling. Det kan blandt andet skyldes en oplevelse af stigmatisering omkring psykiatrien, mangel på terapeuter eller økonomiske omkostninger. Disse problemer mener Kim Mathiasen kan afhjælpes ved brug af den online behandling, som udføres af internetpsykiatrien.

- Min forskning er drevet af omsorgen for de mange mennesker, der lider af så alvorlige sygdomme uden at få hjælp. Jeg håber, at behandlingsformen kan nå ud til denne gruppe og dermed hjælpe til med at bekæmpe den store underbehandling, der er af de her lidelser, siger Kim Mathiasen, som netop har forsvaret sin ph.d. på SDU.

 

Arbejdet fortsættes i fremtiden

Den internetbaserede behandling foregår gennem online moduler, som patienten kan gennemføre hjemmefra, suppleret med videosamtaler med en terapeut fra internetpsykiatrien.

Kim Mathiasens forskning viser, at behandlingsformen har resultater, der er sammenlignelige med resultaterne af traditionelle samtaler ansigt til ansigt. Men der er selvfølgelig også udfordringer ved metoden.

- Det er vigtigt at huske, at når behandlingen foregår i et program på denne måde, er det ens for alle. Behandlingen er altså ikke tilpasset den enkeltes behov, og det er vigtigt at have i baghovedet. Det er et af de punkter, jeg vil fokusere på at forbedre i min fremtidige forskning og udvikling af metoden, siger Kim Mathiasen.

Forskeren er nemlig langt fra færdig med sit arbejde med den internetbaserede behandling. Lige nu arbejder han netop på at imødekomme førnævnte udfordring ved hjælp af det, han kalder Blended Care. Det er en videreudvikling af behandlingen, der skal sikre en bredere målgruppe ved blandt andet at kombinere behandling via nettet med terapisamtaler ansigt til ansigt.

Kim Mathiasens forskning er finansieret af Psykiatrien i Region Syddanmark, EU-Kommissionen gennem MasterMind og Innovationsfonden.

 

Internetpsykiatrien:

  • Internetpsykiatrien blev oprettet i Region Syddanmark i 2015.
  • Klinikken behandler panikangst, socialangst, enkeltfobier eller let til moderat depression over nettet.
  • Internetpsykiatrien består af psykologer, specialpsykologer, psykologpraktikanter og administrative medarbejdere. Klinikken drives af Psykiatrien i Region Syddanmark og er en del af Telepsykiatrisk Center.
  • På baggrund af de gode resultater af behandlingen blev det besluttet at tilbuddet skulle være tilgængeligt for borgere i hele landet fra 15. marts 2018 – Indtil videre indtil 31. marts 2020.
  • Tilbuddet er gratis for borgeren.


yderligere oplysninger fås hos:
  • Psykolog Kim Mathiasen - 61 67 77 47

Siden er sidst opdateret 12-3-2019Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring