Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden

Psykiatrien i Region SyddanmarkpilAFDELINGERpilØvrige afdelinger i psykiatrisygehusetpilTelepsykiatrisk CenterpilInternetbaseret behandling af Binge Eating Disorder - et psykologstøttet program med skriftlig kontakt

Internetbaseret behandling af Binge Eating Disorder - et psykologstøttet program med skriftlig kontakt

Telepsykiatrisk Center i Odense har udviklet et internetbaseret behandlingskoncept ved let til moderat BED (Binge Eating Disorder). Med midler fra Sundheds- og Ældreministeriet er det nu muligt, at borgere fra hele landet kan søge om at få behandlingen.

Stor interesse for BED program

Siden vores internetbaserede tilbud startede den 29. april 2019, har vi modtaget utroligt mange anmodninger om behandling. Vi er glade for den store interesse og gør vores bedste for, at flest muligt kan få hjælp.

Vores tilbud er baseret på en tidsbegrænset puljebevilling, og derfor er der et begrænset antal pladser i projektet. Vi beklager ventetiden.
Nedenfor kan du læse om vores tilbud. Hold øje med denne side, som vi løbende opdaterer med information.

Nu kan du få internetbaseret behandling af Binge Eating Disorder

Telepsykiatrisk Center i Odense tilbyder internetbaseret behandling af let til moderat Binge Eating Disorder (BED).

Lider du af BED?

BED er en spiseforstyrrelse og kaldes på dansk tvangsoverspisning. Tvangsoverspisning er karakteriseret ved, at man mister kontrollen over maden og indenfor kort tid spiser store mængder mad. Overspisningerne er forbundet med skyld og skam og fører til nedsat livskvalitet og mistrivsel.

Kan BED behandles over internettet?

Det internetbaserede tilbud gør det muligt at få psykologisk behandling fra eget hjem med skriftlig støtte fra en psykolog. Det vil sige, at du ikke skal møde op til behandling i en klinik, men arbejder med programmet hjemmefra.

Forskning fra udlandet viser, at let til moderat BED kan behandles over internettet. Telepsykiatrisk Forskningsenhed undersøger, hvordan det danske tilbud fungerer, og vi vil løbende tilpasse programmet, så du får det bedst mulige tilbud.

Hvad består behandlingen af?

Behandlingen består af et 10 ugers online program baseret på kognitiv adfærdsterapi. Det meste af behandlingen foregår i computerprogrammet, så du selv kan vælge, hvor og hvornår det passer dig at arbejde med din BED.
En gang om ugen er der skriftlig kontakt til en psykolog, som følger dit forløb og støtter dig i at løse opgaverne i programmet.

Behandlingsprogrammet indeholder følgende:
Viden om spiseforstyrrelser og overspisninger.

Ugentlige målinger af din spisning, trang til mad, kontrol over maden samt humør.

Du skal undersøge dine egne spisemønstre, og de tanker og følelser, der er knyttet til spisningen.

Du skal arbejde med at skabe ændringer, der kan reducere eller stoppe dine overspisningsanfald.

Du får støtte til at udvikle nye strategier til at håndtere pres, usikkerhed, angst eller tristhed.

Du får hjælp til at forebygge tilbagefald.

Hvad er symptomerne på BED?

For at opfylde kriterierne for BED skal du have gentagne episoder med overspisninger, hvor du indenfor et kort tidsrum (fx to timer) spiser væsentligt mere, end hvad der er normalt.

Samtidig skal du opleve kontroltab - det vil sige, at du ikke kan kontrollere, hvor meget du spiser.

Tvangsoverspisningerne skal have stået på mindst en gang om ugen i mindst tre måneder, og tilstanden skal opleves som stressende og belastende.

Alvorsgraden sættes efter hyppigheden af overspisninger om ugen:
Let: 1-3 overspisningsepisoder om ugen.
Moderat: 4-7 overspisningsepisoder om ugen.
Alvorlig: 8-13 overspisningsepisoder om ugen.
Ekstrem: 14 eller flere overspisningsepisoder om ugen.

Episoderne med tvangsspisning skal være forbundet med tre eller flere af følgende symptomer:
Du spiser hurtigere end normalt
Du spiser, til du er ubehagelig mæt
Du spiser store mængder mad, selvom du ikke er sulten
Du spiser alene, fordi du er flov over, hvor meget du spiser
Du føler væmmelse, depression eller skyld efter en overspisning

Hvem kan få behandlingen?

Internetbehandlingen kan søges af alle borgere i Danmark og er et gratis tilbud.

Du skal være fyldt 18 år og have BED i let til moderat grad dvs. 1-7 overspisninger om ugen. Hvis du har flere overspisninger, har du alvorlig eller ekstrem BED, og så skal du søge anden behandling.

Du må gerne have lettere former for angst eller depression, men ikke svære psykiske lidelser som misbrug eller psykotiske tilstande.

Du skal være motiveret for internetbaseret behandling, hvor du arbejder fra din egen computer med skriftlig støtte fra en psykolog. Du skal derfor have adgang til en computer eller tablet.

Du skal have Nem-id, da du kun kan søge om behandling med dit Nem-id.

Du skal have E-boks, da al vores kommunikation foregår via E-boks. Af hensyn til beskyttelse af dine personoplysninger er det ikke muligt at få svar fra os via almindelig mail.

Endelig skal du være indstillet på at besvare en række spørgeskemaer før, under og efter din behandling, så vi kan forske i behandlingens effekt.

Hvordan får du adgang til behandlingen?

Når du søger om behandling, skal du først udfylde et online spørgeskema, der automatisk screener dig for BED. Det tager ca. 5 minutter at besvare dette spørgeskema, og du får med det samme svar på, om du kan fortsætte din ansøgning om behandling eller anbefales en anden løsning.

Du kan læse mere om, hvordan vi screener for BED.

Opfylder du kriterierne for let til moderat BED, bliver du ledt til et nyt link med et udvidet spørgeskema, hvor du skal svare på en række spørgsmål om spiseforstyrrelsessymptomer, depression, livskvalitet, højde, vægt og din motivation for at søge behandling.

Hvis vi vurderer, at vores behandlingstilbud passer til dig, vil du inden for max 30 dage modtage et link og password, så du kan starte din behandling i det digitale behandlingsprogram.

Hvis du vil søge om BED-behandling skal du klikke på linket herunder, der fører dig videre til spørgeskemaet.

Alle ansøgninger tages i betragtning uanset rækkefølgen, de bliver indsendt.

 

Der er lukket for ansøgninger.

Behandling af oplysninger til brug for BED-behandling

Når du søger om BED-behandling i Telepsykiatrisk Center, udfylder du et spørgeskema. I skemaet skal du indtaste almindelige personoplysninger herunder kontaktoplysninger, baggrundsoplysninger samt følsomme persondata såsom helbredsoplysninger og symptomer på tvangsoverspisning.  

Alle oplysninger og data fra programmet bliver behandlet fortroligt. Ligesom man gør i al anden behandling i Psykiatrien, vil der desuden blive ført en journal, der ligeledes er fortrolig. Du har adgang til din journal via sundhed.dk.

I løbet af din behandling skal du både svare på spørgsmål i forbindelse med øvelserne og udfylde spørgeskemaer om, hvordan du har det, og hvordan du oplever behandlingen.

De oplysninger, du giver om dit helbred og andre private forhold, vil kun blive behandlet af fagpersoner, som alle er omfattet af tavshedspligt. Vi opbevarer dine registreringer i behandlingsprogrammet Minddistrict samt dine almindelige personoplysninger efter gældende lovgivning. Der er indgået databehandleraftale med databehandleren, og Region Syddanmark som dataansvarlig behandler dine oplysninger efter lovgivningens regler.

Du kan læse om dine rettigheder, eksempelvis hvordan vi behandler dine oplysninger, og hvordan du får oplysningerne slettet i Region Syddanmarks persondatapolitik.

Alle data vil blive slettet automatisk fra vores administrative patientbehandlingssystem efter 10 år.

Plan for udredning

Behandlingstilbuddet bygger på en bevilling fra Ældre- og Sundhedsministeriet, som løber fra 2019 til 2021. I den periode har vi midler og behandlerkapacitet til at behandle 150 personer med let til moderat BED. Er det ikke muligt at opnå behandling hos os, anbefaler vi at du tager kontakt til din egen læge eller søger alternative tilbud.

Hvad gør du, hvis behandlingstilbuddet ikke passer til dig?

Der kan være forhold, der gør, at internetbaseret behandling af BED ikke er det bedste behandlingstilbud til dig. Det kan skyldes sværhedsgraden af din BED, øvrige psykiske problemer eller et ønske om at møde fysisk frem til behandling. I disse situationer vil vi anbefale dig at søge andre behandlingstilbud for BED.

På Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik ved Odense Universitetshospital kan du søge gruppebehandling ved let til moderat BED.


Siden er sidst opdateret 12-10-2021Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring