Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden

Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilPressemeddelelserpilDecember 2018pilTværsektoriel indsats kan forhindre skolefravær

Tværsektoriel indsats kan forhindre skolefravær

En evaluering fra Sundhedsstyrelsen viser, at to projekter i Psykiatrien i Region Syddanmark med titlen Tilbage til Skole har haft stor succes med at få børn og unge, der har været i kontakt med behandlingspsykiatrien, tilbage i en stabil skolegang. Begge projekter udbredes til flere kommuner og fortsætter i en lidt anden konstruktion.

To indsatser i Esbjerg og Odense har siden 2015 arbejdet intenst på at få børn og unge tilbage i en stabil skolegang efter et behandlingsforløb i psykiatrien. Det kan være svært at komme tilbage til et fyldt klasselokale, hvis man eksempelvis lider af angst, og her har personerne i ’Tilbage til skole’ været bindeled mellem den unge, forældrene, skolen, den kommunale kontakt og psykiatrien.

Der er blandt andet blevet holdt netværksmøder og lavet planer med den unge, og den fælles tværsektorielle indsats har sikret, at en stor del af de medvirkende i dag kommer til matematik- og historietimerne.

Det konkluderer en nylig offentliggjort rapport fra Sundhedsstyrelsen, som evaluerer fem tværfaglige udgående projekter fra hele landet. I evalueringen, der er foretaget af Cowi, står der blandt andet, at 84 % af de unge patienter fra Esbjerg er tilbage i en stabil skolegang 3 måneder efter forløbet. Tallet for Odense ligger på 89,5 %.

Samarbejde på tværs har givet succes
Begge steder har man arbejdet med længere indsatser og har enten haft intensive forløb eller konsultative forløb. Derudover har de haft en rådgivende funktion overfor medarbejdere fra eksempelvis kommunen. Hanne Holm er socialrådgiver og koordinator hos Tilbage til Skole i Børne- og Ungdomspsykiatri Odense, og hun har oplevet mange gevinster med et tættere samarbejde på tværs af sektorer.

- Vi har oplevet et klart bedre samarbejde på tværs af forløb og sektorer. Og vi har mødt utrolig stor velvilje og interesse fra samarbejdspartnere på skoler og i kommunale forvaltninger ift. at forstå og hjælpe de her børn. Samarbejde er en forudsætning for succes, siger hun.

Også i Esbjerg har der været stor glæde over resultaterne og det gode samarbejde.

- Sagsgangen er blevet kortere, og vi har lært hinanden bedre at kende. Nogle fordomme mellem psykiatri og kommuner er blevet fjernet. Vi har fået en bedre forståelse for hinandens opgaver og rammer. Og det har givet en større lyst og interesse til at tænke kreativt. Og så har vi ikke mindst været med til at hjælpe en stor gruppe af unge og deres forældre, siger sygeplejerske Jane Dahm, der sammen socialrådgiver Dorthe Laugesen udgør holdet i Esbjerg.

Projekterne fortsætter
Både indsatsen i Odense og i Esbjerg fortsætter deres arbejde, men det bliver under lidt andre forudsætninger, fordi tilbuddet bredes til flere kommuner. I Odense har indsatsen været for børn og unge i Odense Kommune, og tilbuddet skal fremover gælde for hele Fyn og øerne.

I Esbjerg bredes indsatsen også til at gælde hele Sydjylland. Her skal personalet være sparringspartnere for frontpersonalet i skolerne og til tværsektorielle indsatser generelt. Samtidig skal de i Børne- og Ungdomspsykiatri Sydjylland være med til at få mere af behandlingen til at foregå i nærmiljøet.

Hele evalueringsrapporten kan læses heryderligere oplysninger fås hos:
  • Socialrådgiver Hanne Holm, Børne- og Ungdomspsykiatri Odense: 4019 8078
  • Sygeplejerske Jane Dahm, Børne- og Ungdomspsykiatri Sydjylland 3058 6731
  • Socialrådgiver Dorthe Borup Laugesen, Børne- og Ungdomspsykiatri Sydjylland 2159 9975

Siden er sidst opdateret 21-12-2018Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring