Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden

Kognitive problemer, svært ved at tænke klart

Når du har svært ved at tænke klart, kan det være et tegn på, at du har været udsat for længere tids pres. Hjernen reagerer på overbelastningen ved at være i konstant 'alarmberedskab'. Det sker på bekostning af aktiviteten i den del af hjernen, der bruges til at løse problemer, huske og holde fokus - populært sagt vores fornuft.

Kender du det?

 • "Jeg er jo rask, så hvorfor  kan jeg ikke overkomme lige så meget, som før jeg blev syg"

 • "Jeg var ude for at stå i butikken – og have glemt koden til mit dankort"

 • "Apatien var det værste. Jeg skulle bare op om morgenen, ellers kom jeg ikke i gang"

Når hjernen er presset

Når du har svært ved at tænke klart, kan det være et tegn på, at du har været udsat for længere tids pres.

Hjernen reagerer på overbelastningen ved at være i konstant 'alarmberedskab'. Det sker på bekostning af aktiviteten i den del af hjernen, der bruges til at løse problemer, huske og holde fokus - populært sagt vores fornuft.

Der opstår det, der med et fagudtryk, kaldes for 'kognitive problemer' – problemer med tænkningen.

Problemerne kan vare ved – også længe efter, du egentlig er kommet dig over stress-tilstanden eller din sygdom.

Hvad kan du gøre?

Du kan gøre nogle helt konkrete ting for at gøre din hverdag lettere:

 1. Giv dig selv tid til at komme dig, og acceptér, at dine problemer skyldes processer i hjernen, som du ikke selv har indflydelse på.

 2. Skru ned for dine aktiviteter. Du kan måske få hjælp til at luge ud i dine opgaver hos din leder. Fortæl åbent om dine vanskeligheder. Det gør det muligt for andre at aflaste dig – også derhjemme.

 3. Skru ned for dine krav til dig selv. Accepter at du også begår fejl og at du ikke kan nå alt. Øv dig i at sige fra og sige 'Pyt!'. Hold jævnlige pauser.

 4. Giv din hjerne ro. Lav lister over ting, du skal gøre. Det giver dig overblik. Det samme gør faste rutiner. Brug en kalender til at planlægge og få struktur på din hverdag.

 5. Sørg for at få sovet 8-9 timer hver nat. For lidt søvn forstærker problemer med tænkningen.

 6. Forsøg at undgå støj og forstyrrelser, når du arbejder. Det gør det lettere at koncentrere sig om opgaverne.

 7. Har du svært ved at komme i gang, kan du forsøge at kombinere de kedelige opgaver med noget behageligt – fx høre musik, mens du gør rent. Eller tage en god kop kaffe, mens du tjekker din indbakke på jobbet.

 8. Del større opgaver op i mindre dele – og løs gerne opgaverne sammen med andre. Det er lettere at komme i gang med noget, når man har en aftale med en anden. 


Siden er sidst opdateret 30-4-2020Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring