Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden

Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilPressemeddelelserpilOktober 2018pilForløb skal give fremtidens læger indsigt i mennesket bag en psykisk sygdom

Forløb skal give fremtidens læger indsigt i mennesket bag en psykisk sygdom

PsykInfo i Region Syddanmark har stillet en række af deres ambassadører, der selv lever med eller har levet med en psykisk sygdom, til rådighed for SDUs medicinstuderende i forløbet ’Mennesker først’. Formålet er, at de fremtidige læger skal se mennesket bag den psykiske eller somatiske sygdom.

I et mødelokale i Vejle sidder Liselene Pedersen sammen med 12 unge mennesker fra medicinstudiet i Odense. De er alle med i forløbet Mennesker først, startet af Syddansk Universitet, hvor de er blevet koblet med en ambassadør fra PsykInfo, der selv har en psykisk sygdom og som de studerende skal lære bedre at kende.

Initiativets formål er at sikre, at fremtidens medicinere bliver klar og reflekterer over mennesket og den livshistorie, der ligger bag en diagnose, og der er også samarbejde med somatiske patienter. Under den fælles dialog står det klart, at der også blandt medicinstuderende er fordomme om psykiatri.

- I forløbet mødes vi flere gange og kan sammen med de studerende gøre opmærksom på mennesket bag sygdommen. Og mulighed for at italesætte de misforståelser og tabuer, nogle psykiatriske patienter støder på dagligt.

- Mange af de studerende har fået punkteret fordomme efter at have talt med vores ambassadører, og vi håber også, at et tiltag som dette kan være medvirkende til, at flere får øjnene op for det medicinske speciale psykiatri. Nogen har også givet udtryk for, at mødet har givet dem ’blod på tanden’, siger Liselene Pedersen.

Troede tøjet var anderledes
En af dem, der har mødt en ambassadør, er Emma Speedtsberg. Hun er halvvejs i sin bacheloruddannelse, og har igennem sine tre møder med ambassadøren selv fået fjernet nogle tabuer.

- Vi har talt om hendes livssituation og møde med sundhedsvæsenet. Jeg er god til at tale med folk, men det var grænseoverskridende at snakke om dette emne, siger hun. Emma Speedsberg blev overrasket over mødet og havde eksempelvis forventet, at ambassadøren gik i noget andet tøj.

- Men hun var virkelig overskudsagtig og meget velfungerende, fortæller hun.

Dejligt at kunne fjerne tabu
Marianne Nielsen er personen, der mødte Emma Speedtsberg. Hun har tidligere været ramt af angst, depression og stress, der krævede indlæggelse. Hun har sagt ja til at deltage, fordi hun gerne vil fortælle om sit gode forløb i psykiatrien.

- Jeg er kun blevet godt behandlet i psykiatrien, og det synes jeg også er vigtigt at få fortalt. Hvis jeg så samtidig  kan være med til at nedbryde fordomme om psykiatri, så er det jo kun et kæmpe plus, siger hun.

’Mennesker først’ er blevet prøvet af, og det kommer til at fortsætte i fremtiden, hvilket skaber glæde hos PsykInfo.

- Det her giver rigtig god mening på så mange måder for os og psykiatrien generelt, så vi ser helt sikkert gerne, at det fortsætter, siger Liselene Pedersen.

Psykinfos rolle i ’Mennesker først’:
PsykInfo, Psykiatrien i Region Syddanmark, er samarbejdspartner i ’Mennesker først’ – et forløb som SDU har igangsat for at give medicinstuderende på bacheloruddannelsen et større indblik i menneskerne bag patienter med en kronisk sygdom – både somatisk og psykiatrisk.

PsykInfo har været bindeled mellem de studerende og de frivillige ambassadører, der selv har levet eller lever med en psykisk sygdom. Efter møderne arrangeres der refleksionsmøder, hvor de studerende kan komme og få talt deres oplevelser igennem – her kan PsykInfo hjælpe med at få italesat nogle af de udfordringer, man som psykiatrisk patient kan møde i dagens Danmark.yderligere oplysninger fås hos:
  • PsykInfo-konsulent Liselene Pedersen, Tlf.: 20 56 30 28

Siden er sidst opdateret 18-10-2018Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring