Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden

Gode resultater fra projekt Viden viser vej

De foreløbige resultater fra udviklingsprojektet Viden viser vej i børne- og ungdomspsykiatrien i Region Syddanmark blev præsenteret til et arrangement tirsdag den 25. september, og der er meget godt at tage med videre i det fremtidige arbejde. Projektet har været muligt takket være en bevilling fra VELUX FONDEN.

Børn og unge med psykiske diagnoser kan have meget at forholde sig til. Nu vil en ny app hjælpe de unge med værktøjer til at lette hverdagen og tackle sygdomsforløbet. App’en er udviklet i samarbejde med tidligere patienter, der ved, hvad man kan have brug for som ung med en psykisk diagnose.

’Viden viser vej’ hedder et udviklingsprojekt i børne- og ungdomspsykiatrien i Region Syddanmark, der er støttet af VELUX FONDEN. Målet har været, at børn, unge, forældre og fagfolk i samarbejde kunne designe et værktøj, der er en videreudvikling af app’en ’Mit forløb’ og som kan lette hverdagen for børn og unge, der lider af en spiseforstyrrelse eller angst.

- Det er sket i samarbejde med Børne- og Ungdomspsykiatri Odense og med støtte fra VELUX FONDEN, og det særlige ved app’en er, at det er nuværende eller tidligere patienter, der har været med til at beskrive, udvikle og teste den, siger projektleder Kirstine Skytt Mikkelsen fra Psykiatrien i Region Syddanmark.

- Nogen har fortalt om, hvordan det er at være ung med en psykisk sygdom og hvilke informationer, de kunne bruge mere af. Andre har hjulpet med at videreudvikle produktet, mens andre har testet app’en. Så det er tidligere brugere, der har været med til at bestemme indholdet, siger hun.

Vigtigt for de unge at blive hørt
Tilbagemeldingerne er, at børnene og de unge ser et stort potentiale i at bruge app’en. Det betyder meget for deltagerne at blive hørt, og de er glade for at kunne hjælpe andre patienter i fremtiden. Samtidig synes de 18 testpersoner, at det er meget troværdigt, at det er børn og unge, der er længere fremme i deres sygdomsforløb, der har lavet indholdet.


- Det har været vigtigt for mig at kunne dele mine erfaringer og hjælpe andre. Det har personligt givet mig meget, at kunne bruge mit ellers lange og kedelige sygdomsforløb, til noget positivt, siger Birgitte Dahl Skjødt, der er en af personerne, der har været med til at udvikle app'en.

- At børn og unge er blevet inddraget gør den mere troværdig for mig. Det skaber stor værdi, at meget af materialet og ideerne, kommer fra en som mig og andre unge. Vi har ikke læst os til viden eller gættet på, hvad der er brug for, vi har selv oplevet det og har derfor en idé om, hvad der havde hjulpet os, siger hun.

 Udover information om sygdomme og gode råd indeholder app’en også en datasikret kontakt til patientens behandler, som lever op til kravene i EU's persondataforordning. I den kommende tid skal produktet fortsat testes og videreudvikles, og personalet skal i højere grad involveres, da det bliver en ny arbejdsgang at introducere patienterne for app’en. 

Metode-guide skal inspirere andre
Erfaringerne med at inddrage børn og unge, der selv lever med en psykisk sygdom, har været så gode, at der også er udarbejdet en metode-guide, som andre forhåbentlig kan få glæde af i fremtiden. Den er udviklet i tæt samspil med fagfolk og brugere fra hele landet.

- Vi håber, at guiden kan være inspirationsmateriale for andre, der arbejder med forbedring og udvikling i særligt børne- og ungdomspsykiatrien. Det er en meget håndgribelig måde at arbejde med patientinddragelse, og guiden er konkret og operationel. Børne- og ungdomspsykiatrien har været lidt overset, så vi håber, man mere systematisk vil inddrage unge i forbedrings-og udviklingsprojekter, siger Kirstine Skytt Mikkelsen.

Viden viser vej blev nomineret til årets borgerinddragende initiativ i starten af 2018 i regi af Danske Regioner.


Hent og læs guiden heryderligere oplysninger fås hos:
  • Projektleder Kirstine Skytt Mikkelsen, Psykiatrien i Region Syddanmark, kirstine.skytt.mikkelsen@rsyd.dk / 24 79 83 15

Siden er sidst opdateret 16-10-2018Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring