Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden

De særlige pladser

Region Syddanmark har etableret 32 særlige pladser i psykiatrien. 15 pladser er etableret på Psykiatrisk Afdeling Odense (Afsnittet i Vejle flyttede i november 2020 til Odense), mens 17 pladser er etableret på Psykiatrisk Afdeling Esbjerg.

De særlige pladser i psykiatrien er et midlertidigt behandlingstilbud til borgere, som har tværfaglige og komplicerede udfordringer, og som har svært ved at opnå tilstrækkelig effekt af andre tilbud om behandling og støtte.

Se mere om målgruppen under ”Målgruppe og formål”

 

Psykiatriloven gælder

De særlige pladser er en del af psykiatrisk afdeling. Det betyder, at reglerne om tvang i psykiatrien også er gældende på de særlige pladser, og tvang kan anvendes inden for psykiatrilovens rammer – dog ikke reglerne om tvangsindlæggelse. Borgeren kan således ikke tvangsindskrives på en særlig plads, jf. psykiatrilovens § 42 a, stk. 3.
 

Frivillig indskrivning

Indskrivning på de særlige pladser kræver borgerens informerede samtykke.
 

Du kan se mere om samtykke under ”Samtykke”. 
 

Ikke frit sygehusvalg

De særlige pladser er ikke omfattet af reglerne om frit sygehusvalg, jf. psykiatrilovens § 42 a, stk. 1. Det betyder, at det ikke er muligt at vælge hvilket afsnit man vil indskrives på.
 

Tilsyn

Det er Styrelsen for Patientsikkerhed, som fører tilsyn med den sundhedsfaglige virksomhed, der udføres på de særlige pladser.
 

Tæt samarbejde mellem kommune og psykiatrisygehuset

Arbejdet omkring og behandlingen af den enkelte borger sker i tæt samarbejde mellem den pågældende kommune og psykiatrisygehuset. Der er lavet et fællesdokument, som er en god guide til fagpersoner om hele forløbet. Her beskrives alle trin og der er desuden råd og huskelister, så vi kan sikre det gode forløb herunder indskrivning og udskrivning. 
 

Hent det retningsgivende fællesdokument herSiden er sidst opdateret 13-10-2021Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring