Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden

Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilPressemeddelelserpilDecember 2017pilFrivillige rykker ind på Børne- og Ungdomspsykiatri Odense

Frivillige rykker ind på Børne- og Ungdomspsykiatri Odense

Café Lærken er et helt nyt indslag i hverdagen for børn og unge, der er indlagt på Børne- og Ungdomspsykiatri Odense. Caféen er et frirum fra sygdom og behandling og drives af unge frivillige fra Ungdommens Røde Kors. For første gang har de fået adgang til et ellers lukket univers forbeholdt sundhedsfagligt personale.

En ny børne- og ungecafé er blevet en realitet takket være et samarbejde mellem Børne og Ungdomspsykiatri Odense, Ungdommens Røde Kors og Egmont Fonden.

I Café Lærken kan indlagte børn, unge og deres søskende få et frirum fra sygdom og behandling og være sammen med andre om noget helt andet. I caféen har de selskab af unge frivillige – og ikke af læger og sygeplejesker.

”Caféen giver mulighed for uforpligtende samvær, sjov og gode oplevelser.

Vi har i forvejen stor fokus på miljøterapi og nærvær, og de frivillige fra Ungdommens Røde Kors er et fantastisk supplement, der skaber et lille frirum under indlæggelsen.

Det kan inspirere vores medarbejdere at se ung til ung-samværet.

De frivillige fungerer som ligeværdige rollemodeller, og måske kan nogle af vores patienter selv få lyst til at være frivillige, når de engang bliver udskrevet”, fortæller Lene Granhøj, oversygeplejerske i Børne og -Ungdomspsykiatri Odense.

Et frivilligt fællesskab

De frivillige i caféen fokuserer på alt, der rimer på sjov og ballade.

”Vi har fokus på et fællesskab, der ikke handler om sygdom, men om at være barn og ung. Som frivillige er vi ikke eksperter eller psykologer.

Vi er helt almindelig unge mennesker, som forsøger at ”imitere” verden uden for sygehuset”, Louise Gotfredsen, frivillig projektleder i Ungdommens Røde Kors.

Børn er børn. Unge er unge – også når de er syge

Med støtte fra Egmont Fonden er caféen nu den fjerde af sin slags i Danmark. Og det skaber glæde hos fonden:

”Vi ved, at alvorligt syge børn har brug for at føle, at de lever et 'normalt' børneliv og kan indgå i fællesskaber, der ikke handler om sygdom, men om at være barn, med de drømme og muligheder, der følger med.

Derfor er det en stor glæde, at Ungdommens Røde Kors nu åbner endnu en café for børn, som er hospitalsindlagt”, siger Henriette Christiansen, direktør i Egmont Fondens støtte- og bevillingsadministration.

Fakta om den nye børne- og ungecafé

  • Caféen er åben hver tirsdag og torsdag eftermiddag
  • Caféen er drevet af ca. 20 frivillige fra Ungdommens Røde Kors, som har gennemgået en uddannelse for at kunne være på afdelingen med de indlagte patienter.
  • Caféen er den fjerde i rækken. Der findes også caféer på ungdomspsykiatrisk afdeling i Aarhus, Roskilde og Bispebjerg.
  • Caféen indgår i programmet Plads til Livet, som er et partnerskab mellem Egmont Fonden og Ungdommens Røde Kors.
    Ud over caféer på psykiatriske afdelinger, rummer programmet caféer for somatisk syge børn og unge på landets hospitaler, væresteder for psykisk sårbare samt weekend- og ferielejre.


Yderligere oplysninger fås hos:
  • Kommunikationskonsulent i Ungdommens Røde Kors: Nicoline Buron på 28 95 66 26 eller nicoline@urk.dk
  • Oversygeplejerske på Børne- og Ungdomspsykiatri Odense: Lene Granhøj på 99 44 86 03 eller lene.granhoej@rsyd.dk

Siden er sidst opdateret 7-12-2017Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring