Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden

Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilPressemeddelelserpilOktober 2017pilRos til syddansk psykiatri for fortsat nedbringelse af tvang

Ros til syddansk psykiatri for fortsat nedbringelse af tvang

Psykiatrien i Region Syddanmark har nedbragt anvendelsen af bæltefikseringer og beroligende medicin gennem det seneste år. Resultaterne udløser anerkendelse i Sundhedsstyrelsens rapport ”Monitorering af tvang i psykiatrien, 1. juli 2016 – 30. juni 2017”, som er offentliggjort 25. oktober. Der er dog stadig områder, hvor syddansk psykiatri har en udfordring.

Det fremgår af rapporten, at Psykiatrien i Region Syddanmark har opnået et fald i antal personer og i andelen af indlagte patienter, der bæltefikseres. Desuden ses et fald i antallet af langvarige bæltefikseringer over 48 timer – samt et fald i anvendelsen af beroligende medicin med tvang. En udvikling, som Sundhedsstyrelsen betegner som positiv. Af rapporten fremgår også, at psykiatrisygehuset skal have vendt udviklingen hvad angår korte og mellemlange bæltefikseringer samt brug af fastholdelser og af den samlede brug af tvang over for både børn, unge og voksne.

- Bag fakta gemmer sig en stor indsats fra hele psykiatrisygehuset, og det får vi også brug for fremover for at komme i mål med de områder, hvor vi endnu ikke er på plads. Blandt andet må vi konstatere, at brugen af tvang over for vores yngste medborgere er steget. Den udvikling skal vendes, og det arbejder vi målrettet på. Samtidig arbejdes der på at fastholde og bygge videre på sygehusets gode resultater. At forebygge tvang kræver, at vi både på ledelsesniveau og hos medarbejderne helt tæt på patienterne kan tænke i at gøre vores arbejde anderledes, end vi plejer, siger Anders Meinert Pedersen, lægefaglig direktør i Psykiatrien i Region Syddanmark.

Psykiatrisygehuset arbejder fokuseret og med forskellige tilgange for at forebygge tvang. I 2017 er der indført bæltefrie afsnit på alle afdelinger, og der er, i samarbejde med kommuner og bosteder, fokus på forebyggelse og tidlig indsats. I værktøjskassen er også anerkendte metoder som fx det engelske Safewardskoncept, en målrettet og stor vifte af kompetenceudviklingstilbud, nybyggeri til døgn og ambulantpsykiatri og naturligvis indhøstning af inspiration og gode ideer fra andre. Fx Region Hovedstaden, som har gode resultater med at forebygge tvang.

Alt skal bidrage til, at Psykiatrien i Region Syddanmark holder kurs mod målet om en samlet halvering af al tvang i 2019 – et år før den nationale deadline.

Sundhedsstyrelsens rapport ”Monitorering af tvang i psykiatrien, 1. juli 2016 – 30. juni 2017” er opfølgning på de partnerskabsaftaler, der blev indgået mellem Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse og de fem regioner med henblik på at halvere anvendelsen af tvang i 2020.

Hele rapporten kan læses her.yderligere oplysninger fås hos:
  • Lægefaglig direktør Anders Meinert Pedersen, Psykiatrien i Region Syddanmark, mobil 2010 1931.

Siden er sidst opdateret 26-10-2017Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring