Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden

Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilPressemeddelelserpilSeptember 2017pilOpmærksomhed på kost er vigtig ved brug af antipsykotisk medicin

Opmærksomhed på kost er vigtig ved brug af antipsykotisk medicin

Det er vigtigt at sørge for, at unge mennesker, der behandles med antipsykotisk medicin, støttes i ikke at få vægtøgning. Der er stor risiko for overvægt det første år efter en psykose og start på antipsykotisk medicin. Det viser et nyt projekt fra Forskningscenter for Udviklingsforstyrrelser (FOCUS), Børne- og ungdomspsykiatri, Psykiatrien i Region Syddanmark.

Der skal sørges for, at unge mennesker, der har en psykose, får kostvejledning, hvis der anvendes antipsykotisk medicin som en del af behandlingen. Et nyt forskningsprojekt viser nemlig, at der er meget stor risiko for at udvikle overvægt som en bivirkning af medicinen.

I studiet har man fulgt en række unge mennesker i alderen 15-19 år, der i perioden 2011-14 blev behandlet for psykoser. Man har fulgt patienternes sundhedsdata et år efter episoden, nærmere præcist patienternes vægt, maveopfang, blodtryk samt mængden af fedt og sukker i kroppen.

Og resultaterne viser, at risikoen er høj for at blive overvægtig. Faktisk havde over halvdelen af personerne efter det første år på medicinen taget for meget på. Nogen havde endda udviklet type 2-diabetes og metabolisk syndrom.

Et wake up-call

Professor Niels Bilenberg, der har været med i forskningsprojektet og er forskningsleder i forskningscentret FOCUS, kalder resultaterne et wake-up-call til alle behandlere, som skal sikre sig, at medicinen gives, når det er helt nødvendigt, og at der skal tilrettelægges og støttes op om en meget sund livsstil for den unge patient.

- Det er jo ikke medicinen, der øger patientens vægt, men det kan give en øget appetit. Det bør virkelig være et signal til alle psykiatere om, at når der skal gives medicin også skal undervises i en sund livsstil. Og medicinen kan virkelig være nødvendig, hvis en patient er psykotisk og svært forpint. Vi kan se, at risikoen for overvægt er ekstremt stor, så man skal sørge for at tilråde en stram diæt og regelmæssig motion, for det er meget vigtigt, at de unge patienter ikke bliver overvægtige – og det kan forebygges, siger han.

Psykose ses hos mindre end 0,5 % af børn og unge under 18 i Danmark. Årsagen kendes ikke, men arvelige faktorer spiller ind. Hertil kommer belastninger og misbrug af hash og andre euforiserende stoffer, der øger risikoen.


Development of Metabolic Syndrome in Drug-Naive Adolescents After 12 Months of Second-Generation Antipsychotic Treatment.
Sjo CP, Stenstrøm AD, Bojesen AB, Frølich JS, Bilenberg N. (alle tilknyttet forskningsenheden i psykiatrisygehuset i Odense)
J Child Adolesc Psychopharmacol. 2017 Aug 7.yderligere oplysninger fås hos:
  • Niels Bilenberg, professor og forskningsleder i Børne- og Ungdomspsykiatri, Psykiatrien i Region Syddanmark: 4028 5082

Siden er sidst opdateret 22-9-2017Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring