Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilPressemeddelelserpilMaj 2017pilPatienterne bliver samarbejdspartnere i fremtidens psykiatri

Patienterne bliver samarbejdspartnere i fremtidens psykiatri

Psykiatriens Minitopmøde var en succes. Oplæg og debat gik op i en højere enhed, da Psykiatrisk Dialogforum 4. maj holdt minitopmøde for bruger- pårørendeorganisationer, politikere og praktikere i den syddanske psykiatri.

Tendensen er, at patienterne i stigende grad skal være med til at definere kvalitet og bidrage i behandlingen.

- Det er første gang vi holder minitopmøde, og jeg håber ikke, at det bliver sidste gang, siger formand for Region Syddanmarks social- og psykiatriudvalg, Thies Mathiasen.

Han er meget tilfreds med både form og indhold på topmødet, hvor debat og oplæg var omdrejningspunkter for en eftermiddag med fokus på patienter og pårørende som samarbejdspartnere.

Et tema på minitopmødet var tidligere patienters mulighed for at spille en aktiv rolle i den psykiatriske behandling. Psykiatrien i Region Syddanmark har gennem de seneste år ansat medarbejdere med brugerbaggrund.

En af dem er PsykInfo-medarbejder Anne Marie Lebrecht Johansen, der var inviteret til at holde oplæg. I et tilbageblik genkaldte hun sig det øjeblik, hvor hun faldt over stillingen som medarbejder i PsykInfo.

- Tænk sig, at der rent faktisk var en stilling, hvor jeg kunne bruge en hel unik kompetence, nemlig mit sygdomsforløb.

Jeg ser min patientbaggrund som en kompetence, jeg har. En viden og erfaring – ja lad os kalde det en arbejdserfaring – som andre ikke har.

En kompetence som jeg kan bruge i min dagligdag, både i forhold til patienter, men bestemt også i forhold til pårørende. Jeg står i dag med tre kasketter på. En med patientperspektiv, en som medarbejder i psykiatrien og en som pårørende.

Det er kompetencer og viden, som kan gavne rigtig mange patienter, pårørende og mine kollegaer.

EN-AF-OS-ambassadør Mette Hartmann holdt også oplæg og fokuserede bl.a. på betydningen af begrebet patientinddragelse.

- Patientinddragelse er et begreb, som er på vej. Vi ved endnu ikke helt, hvad det indebærer.

Og vi er i en fælles udviklingsproces, hvor vi alle skal blive meget skarpere på, hvad det præcist betyder i forhold til patienterne, personalet og til de pårørende.

Ingen af os kan definere patientinddragelse alene, understregede Mette Hartmann.

Den tredje oplægsholder var projektleder Klavs Serup. Han talte med udgangspunkt i sin brugerbaggrund og sine mange års erfaring med peer-arbejde i Region Hovedstaden.

Peer-to-peer-metoden går ud på, at en tidligere psykisk syg person støtter en nuværende psykisk syg person i en afgrænset periode.

- Peerarbejde er meget givende, især når det lykkes at blive accepteret for sine kompetencer som peer af de professionelle, der hvor man er ansat.

Så hvordan kan vi bygge bro mellem det, der er vigtigt, når man er patient og pårørende, og det som er vigtigt for god psykiatrisk behandling? Begge dele er vigtige.

Men de er ikke det samme, det er vores udfordring, sagde Klavs Serup.

I Psykiatrien i Region Syddanmark er arbejdet i gang. Men det skal modnes, og på kort sigt er det ikke let at ændre på kulturer og tankegange, erkender sygeplejefaglig direktør Ole Ryttov.

- Vi skal bevæge os til at se patienten som den vigtigste samarbejdspartner. Et eksempel på det er, at vi på vores afdeling i Vejle har brugere, der sidder med ved alle møderne i afdelingsledelsen.

Vi har også involveret patienterne direkte i udformning og indretning af vores nybyggede afdelinger i Aabenraa, Esbjerg og Vejle.

Og endelig har vi gjort det muligt for patienter at få taget etiske dilemmaer op i vores Klinisk Etiske Komite.

Det har indtil for ganske nyligt været forbeholdt medarbejderne i sygehuset at få diskuteret faglige-etiske dilemmaer med udgangspunkt i eksempler fra hverdagen.

- Det betyder alt sammen, at vi nu er i gang med en bevægelse, hvor patienter og pårørende går fra at blive inddraget til at få direkte indflydelse, siger Ole Ryttov.

Fakta

Minitopmødet er initieret af Psykiatrisk Dialogforum, som er et mødeforum for repræsentanter interesseorganisationer og for regionsrådet. Omkring 80 mødte frem og deltog i minitopmødet den 4. maj i Vejle.

Programmet rummede blandt andet indlæg og debat om at være medarbejder med brugerbaggrund, om patient- og pårørende inddragelse samt om erfaringer med peer-støtte-projekt i Region Hovedstaden.

 Yderligere oplysninger fås hos:
  • Formand for Psykiatriudvalget i Region Syddanmark, Thies Mathiasen - 4040 7047
  • Sygeplejefaglig direktør i Psykiatrien i Region Syddanmark, Ole Ryttov - 9944 4803

Siden er sidst opdateret 11-5-2017Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring