Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden

Syddanske forskere til europæisk psykiatrikongres

Forskere fra den fokuserede forskningsenhed i Aabenraa og forskerakademiet har brugt de fire første dage af april ved den europæiske psykiatrikongres EPA, som fandt sted i Firenze. De er kommet hjem med ny viden og har også selv bidraget med oplæg under kongressen.

Monika Pankiewicz, 1. reservelæge på Psykiatrisk Afdeling Aabenraa har lavet en beretning med de vigtigste ting, som hun har taget med sig videre fra EPA kongressen i Firenze, hvor læger og forskere i psykiatri fra hele Europa var samlet. Den kan du læse herunder.

Vedhæftet nederst i artiklen finder du de posters, som de syddanske forskere præsenterede på konferencen.

 

Sammen om psykiatri – beretning fra EPA

Som altid har det været en fornøjelse at deltage i EPA og møde de andre behandlere fra hele verden, høre om ny forskning indenfor psykiatri, de nye behandlingsstrategier, men også om andre relevante og meget universale emner som etik og migration og dens konsekvenser i forhold til mental sundhed. Det, som jeg blev mest berørt af, er et foredrag holdt af Mario Maj, chefredaktør hos ”World Psychiatry”, som har formået at tage svære emner indenfor psykiatrien op og ikke mindst tegne perspektiver for fremtidens psykiatri. Det overordnede emne for hans tale var; ”Acknowledging Complexity While Avoiding Defeatism”

Under talen understregede han, at det er vigtigt for alle behandlere i psykiatrien og deres samarbejdspartnere at anerkende kompleksitet i forhold til mentale lidelser, men også de begrænsninger som er bl.a. vores nuværende diagnostiske klassifikationer er i forhold til dem.

Han reflekterede over, at vi skal huske på, at selv om vores klassifikation af psykiske sygdomme mest er baseret på baggrund af symptomatologi og ikke ætiologi, så kan alle psykiatere verden over diagnosticere og behandle mennesker med psykiske lidelser med succes ved hjælp af disse klassifikationer.

Når man for eksempel skal sammenligne depression og migræne, så er der i forhold til klassifikation ingen forskel, da begge sygdomme diagnosticeres på baggrund af symptomatologi.

Kompleksiteten af vores fag er forårsaget ikke alene ved, at hjernen er et meget komplekst organ, men også – og måske mere væsentligt – ved at mentale sygdomme ikke kun er ”hjernesygdomme”, men mere interaktion mellem hjernen og psykologiske processer, som bidrager til enorm kompleksitet af det fag, som psykiatrien er i dag.

Derfor skal fremtidens psykiatri med denne anerkendelse af kompleksitet invitere andre aktører til samarbejde, som blandt andet psykologer, sociologer, antropologer, når vi undersøger etiopathogenesis af psykiske lidelser.

Det, der i den sammenhæng er vigtig for os som behandlere, er, at der er en forventning om, at psykiatrierne skal være meget dygtige klinikker af hensyn til netop den kompleksitet, og derfor er høj kvalitet af uddannelse indenfor psykiatri enormt vigtigt.

 
EPA 2017 1
EPA 2017 2
EPA 2017 3
EPA 2017 4

 

 

 

 


  

 


Siden er sidst opdateret 22-7-2020Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring