Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilPressemeddelelserpilMarts 2017pilSucces-projekt med frivillige hjælper ensomme patienter

Succes-projekt med frivillige hjælper ensomme patienter

To gange om ugen kommer frivillige fra Røde Kors på besøg hos Psykiatrisk Afdeling Odense for at være sammen med patienterne. Det sociale samvær hjælper med at komme ensomhed til livs, og projektet går så godt, at det nu bliver udvidet.

Det kan blive ensomt at være patient på en psykiatrisk afdeling, når man skal være indlagt i lang tid og måske ikke får så mange besøg fra venner og familie.

Derfor startede Psykiatrisk Afdeling Odense i december sidste år et samarbejde med Røde Kors, hvor der to gange om ugen kommer frivillige forbi afdelingen og er sammen med patienter indlagt på affektivt afsnit – som blandt andet behandler angst og depression – og patienter indlagt på ældrepsykiatrisk afsnit. 

- Det er en kærkommen adspredelse for de af vores patienter, som ikke får så mange besøg. Man skal ikke underkende den store betydning, menneskelig kontakt har. Mange af vores ældre patienter har for eksempel ikke ret meget familie tilbage og har kun et lille netværk. Her kan det have stor betydning, at de har nogen at snakke og være sociale med, siger Erik Jensen, oversygeplejerske på Psykiatrisk Afdeling Odense.

Samarbejde med gode muligheder

Siden projektet startede i december er samarbejdet mellem afdelingen og Røde Kors kun gået én vej.  

- Vi startede med at aftale, at de frivillige skulle være på afdelingen en dag om ugen, nu er det to, og lige om lidt udvider vi til tre dage. Så der er vidst ingen tvivl om, at det er et godt samarbejde, siger Gerda Madsen, formand for Røde Kors Odense.

Ud over flere besøgsdage ser Psykiatrisk Afdeling Odense og Røde Kors også gode muligheder for at udvide deres samarbejde til at omfatte andre patientgrupper og behov.

- Projektet skal evalueres til maj, hvor vi skal samle op på de erfaringer, vi har gjort os. Det giver os også mulighed for sammen at se på, om projektet kan udbredes. For eksempel til vores ambulante patienter, eller ved at patienterne kan få tilknyttet en besøgsven, når de bliver udskrevet, siger Erik Jensen.

Et lige møde mellem mennesker

De frivillige laver forskellige ting og aktiviteter med patienterne alt efter, hvad de har lyst til. Nogle har måske bare brug for at snakke med en forstående person, og andre gange bliver der spillet kort eller brætspil. Og de frivillige kan være med til at bidrage med noget, som medarbejderne ikke i samme grad kan.

- Med de frivillige kan patienterne få en anden snak, end den, de har med behandlerne, fordi det er et mere ligeværdigt forhold. Når de frivillige spiller spil og snakker med patienterne, kan det skabe et frirum, hvor patienterne kan sætte andre ord på deres oplevelser og føle sig mindre ensomme, siger Gerda Madsen.

På afdelingen mærker de, at der blandt patienterne er stor efterspørgsel for at få besøg af de frivillige.

- Vores patienter ser frem til at få besøg på afdelingen og spørger ofte, hvornår de får besøg næste gang, siger Erik Jensen.

Projektet er blevet indstillet til Frivillighedsprisen, som uddeles af Region Syddanmark for at sætte fokus på samarbejdet mellem regionen og frivillige og for at hylde de frivilliges arbejde. Prisen bliver uddelt 3. maj 2017.Yderligere oplysninger fås hos:
  • Oversygeplejerske Erik Jensen, Psykiatrisk Afdeling Odense, telefon: 99 44 89 01
  • Gerda Madsen, formand Røde Kors Odense, telefon: 21 26 38 04

Siden er sidst opdateret 15-3-2017Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring