Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden

Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilPressemeddelelserpilMarts 2017pilHjerterum i Odense er nomineret som Årets borgerinddragende initiativ

Hjerterum i Odense er nomineret som Årets borgerinddragende initiativ

Indretningsmiljøet ”Hjerterum” på Børne- og Ungdomspsykiatri Odense er blevet nomineret blandt fem andre sygehusprojekter til Danske Regioners pris for det mest borgerinddragende projekt i landet.

 

Tidligere stod Børne- og Ungdomspsykiatri Odenses centrale rum tomt. Sådan er det ikke længere. I dag summer det af liv og aktivitet. Det såkaldte Hjerterum er et hjemligt miljø centralt i afdelingen, hvor det er muligt at deltage i snak og samvær, sidde lidt alene og være til stede i det omfang, man kan. I dag sidder medarbejderne og laver dokumentation og kontoropgaver sammen med patienterne. De sidder ikke længere gemt væk inde i personalerummet. Det gør stemningen bedre, mindre konfliktfyldt og mere tryg, og der er større mulighed for en mere uformel snak og for at få hurtig hjælp. 

 

Indretning på BUP Odense

 

Hjerterummet åbnede i juni sidste år, og er nu blevet indstillet og nomineret til Årets borgerinddragende initiativ. En bedømmelseskomité bestående af repræsentanter fra DSR, FOA, Danske Patienter, SIND, KL og regionerne har fundet frem til i alt seks nominerede blandt i alt 53 indstillinger fra hele landet.

Bedømmelseskomitéens begrundelse:
Projekt Hjerterum er et godt eksempel på organisatorisk inddragelse af patienter, pårørende og personale i børne- og ungepsykiatrien i et udviklings- og innovationsprojekt. Bedømmelseskomitéen lagde vægt på, at initiativet har tænkt inddragelse i alle aspekter af processen, har bidraget med nye perspektiver for
både patienter og personale og har potentiale til at blive udbredt.

-Det er fantastisk at blive nomineret for årets borgerinddragende initiativ. Vi har nu haft hjerterum i knap et års tid, og vi kan se, at det virker, og både patienter og medarbejdere er glade for den nye indretning. Det har været med til at ændre vores kultur og vore arbejdsrutiner i en mere dynamisk og inddragende retning. At der så også er nogle udenfor vores afdeling, der har fået øje på konceptet og har nomineret os, det er jo bare en ekstra cadeau oveni, siger oversygeplejerske Lene Granhøj, Børne- og Ungdomspsykiatri Odense.

 

Indretning på BUP Odense
 
Billeder taget til indvielsen af hjerterummet i Odense i juni 2016. Billeder til download - hjerte - puder i sofa - skærm og sofa. Tekst: Hanne Kopp


Drevet af brugerinddragelse
Ideen om indretningsmiljøet er at bringe patienten i fokus, at skabe nærvær mellem personale, patienter og pårørende, at skabe arbejdsro og samtidig større tilgængelighed. Ideen er, at medarbejderne skal være til stede og hos patienterne – og jo flere medarbejdere, der er til stede, jo færre konflikter.


Hjerterummet har været præget af inddragelse hele vejen igennem, da både brugere og medarbejdere selv har været med til at designe hjerterummet.


-Både patienter og medarbejdere har deltaget i processen og har bidraget med tanker og ideer til indretningen. De har været modige og åbne gennem hele processen og ikke ladet sig styre af vaner eller tanker omkring, hvad der kan lade sig gøre eller ikke lade sig gøre, siger Dorte Dalkjær, projektchef hos CoLab, som har været styrende på processen.


Endnu et hjerterum i psykiatrisygehuset
Projektet i Odense har været så succesfuldt, at Psykiatrien i Region Syddanmark har udviklet endnu et hjerterum - denne gang på den børne- og ungdomspsykiatriske afdeling i Aabenraa.


Dette hjerterum indvies af patienter og medarbejdere torsdag 9. marts 2017.


Den endelige vinder af Årets borgerinddragende initiativ udpeges 15. marts, og bliver officielt kåret på Danske Regioners Generalforsamling i Aarhus 6. april ved en prisoverrækkelse, hvor der også vil blive vist en film om vinderprojektet.

 

Indretning BUP Odense
 
Hjerterum i Odense

 

Mere om hjerterumsprojektet
Indretningskonceptet består af flere elementer:
- Stemningssættende lyd, lys og billeder
- Multimøbler
- Arbejdspladser i fællesmiljøet (i stedet for inde i et kontor med glasruder)
- Visuel guidning rundt i afdelingen


Konceptet er resultatet af en brugerdreven designproces, hvor patienter, medarbejdere og virksomheder sammen har udviklet ideer, der er blevet testet, inden det færdige koncept.


Projektet Deeskalerende Miljø er en del af initiativet ’Lys i Psykiatrien’ i Region Syddanmark. Det er ligeledes et strategisk projekt i forhold til forebyggelse af tvang i Psykiatrien i Syddanmark. CoLab Recovery & Rehab og Syddansk Sundhedsinnovation har drevet projekterne i samarbejde med Børne- og Ungdomspsykiatri Odense og Børne- og Ungdomspsykiatri Sydjylland i Aabenraa.

 

Indretning på BUP Odense


Yderligere oplysninger fås hos:
  • Oversygeplejerske Lene Granhøj, Børne- og Ungdomspsykiatri Odense, mobil 9944 8603
  • Projektchef Dorte Dalkjær, CoLab Recovery & Rehab, mobil 2466 9591

Siden er sidst opdateret 8-3-2017Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring