Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilNyheder fra psykiatrisygehusetpilPsykiatrien i Region Syddanmark udvider samarbejdet med headspace

Psykiatrien i Region Syddanmark udvider samarbejdet med headspace

Region Syddanmark har valgt at afsætte et fast årligt beløb til at fortsætte og videreudvikle samarbejdet med det frivillige rådgivningscenter for unge, headspace. Det har det syddanske regionsråd besluttet på mødet i dag. Nye Borgerlige og Liberal Alliance stemte imod.Tilbuddet vil fremover være i Billund, Aabenraa, Esbjerg og Odense. 

En åben dør og et frivilligt team, som står klar med gratis hjælp til unge, der kommer direkte ind fra gaden, når hverdagen er svær. Det er, hvad rådgivningscentret headspace flere steder i landet tilbyder unge, der har brug for hjælp og rådgivning i forhold til job, uddannelse, angst eller andre psykiske vanskeligheder og udfordringer i hverdagen.

Det initiativ synes Psykiatrien i Region Syddanmark så godt om, at regionen har indgået et samarbejde og stiller en psykiatrimedarbejder til rådighed nogle timer om ugen. Medarbejderen kan typisk rådgive de ansatte og frivillige i headspace og hjælpe med at henvise til psykiatrisk afdeling, hvis der er behov for det. Endelig kan psykiatrimedarbejderen i visse tilfælde deltage i samtaler med de unge. 

-Vi har i Region Syddanmark valgt at gøre samarbejdet med headspace permanent, da vi synes, det er et godt stykke arbejde, headspace laver. Det er vigtigt at have fokus på de unge. Flere og flere bliver ramt af psykiske problemer, og kan vi forebygge og måske forhindre indlæggelse og mere svær psykisk sygdom, er det et menneskeligt og samfundsmæssigt godt og vigtigt incitament til at fortsætte arbejdet, siger psykiatri- og socialudvalgsformand Thies Mathiasen (DF).

Psykiatrien i Region Syddanmark har gennem en periode samarbejdet med rådgivningscentret headspace i Esbjerg og Odense, og det samarbejde er gået så godt, at regionen har valgt at gøre samarbejdet permanent og udvide det til headspace Billund og det kommende headspace i Aabenraa.

Regionen har fokus på unge
Samarbejdet med headspace er blot eet af de tiltag overfor unge, som Psykiatrien i Region Syddanmark intensiverer lige nu. Region Syddanmark arbejder også på at styrke de unges trivsel på ungdomsuddannelserne. Det sker ved, at regionen tilbyder gratis kurser til undervisere, vejledere, mentorer og ledere på ungdomsuddannelserne. Og i september sidste år åbnede Psykiatrien i Region Syddanmark internetportalen mindhelper.dk, hvor børn og unge kan få hjælp ved tidlige psykiske problemer.

-Vi er i Region Syddanmark meget optagede af, hvordan vi styrker mulighederne for, at unge med psykiske vanskeligheder får en tidlig hjælp, hvor de er, og på et så tidligt tidspunkt, at vi måske kan forebygge et senere og mere kompliceret forløb med psykisk sygdom. Det forebyggende arbejde ser vi som et vigtigt element, og her må alle instanser gå sammen på tværs af sektorer; regionalt, kommunalt og frivillige kræfter for at løfte opgaven, siger regionsrådsformand Stephanie Lose, (V).

Forebyggende effekt
Ved at bidrage med en tidlig indsats kan man hjælpe den unge, inden det muligvis udvikler sig til en mere alvorlig psykiatrisk problemstilling.
-Vi er meget glade for, at Region Syddanmark udvider samarbejdet med headspace. På tre år har vi hjulpet omkring 26.000 børn og unge med store og små problemer med rådgivning og dialog, og det er klart, at det er en stor aflastning for det psykiatriske system, der var sidste udvej, hvis de unge ikke havde fået taget hånd om deres problemer i headspace”, fortæller Trine Hammershøy, direktør i Det Sociale Netværk/headspace Danmark.


Der findes 11 headspaces i Danmark, hvoraf de tre ligger i Region Syddanmark – i Esbjerg, Odense og Billund - og i marts bliver headspace Aabenraa det 12. headspace rådgivningscenter. 


Fakta
Region Syddanmark har samarbejdet med headspace i Odense og Esbjerg siden 2014. Det udvidede samarbejde betyder, at en medarbejder fra den lokale psykiatriafdeling er til rådighed syv timer om ugen i headspace i Odense og Esbjerg. I Billund er det fem timer om ugen. Når Aabenraa åbner vil det også være 7 timer om ugen. Samtidig gøres samarbejdet permanent, idet Region Syddanmark afsætter en halv million kroner årligt.


Hos headspace kan sårbare unge mellem 12 og 25 år, der ikke trives og har brug for én at tale med i hverdagen, henvende sig. Her kan de unge få en snak med en af centerets rådgivere eller frivillige og få vejledning til, hvordan de kan få yderligere professionel hjælp.

 

Headspace er et åbent, gratis tilbud på de unges præmisser. Der er ingen ventetid, samtalerne kan foregå anonymt og det er muligt for unge at ringe, møde op, sende sms eller chatte.

 

Headspace er en del af Foreningen Det Sociale Netværk, som blev etableret i 2009 af blandt andet Poul Nyrup Rasmussen.


Siden er sidst opdateret 27-2-2017Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring