Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden

Mikkel modtog fornem pris

Den medicinstuderende i Region Syddanmark Mikkel Højlund kunne rejse særligt glad hjem fra Dansk Psykiatrisk Selskabs årsmøde. Her vandt han den såkaldte poster-konkurrence, hvor han dokumenterede, at medicinforbruget ikke øges på en afdeling, der har færre bæltefikseringer. Med prisen følger 10.000 kroner, der skal gå til videre forskning.


Et flot og veludført stykke arbejde blev hædret, da Dansk Psykiatrisk Selskabs tilbagevendende årsmøde fandt sted i Kolding. Den unge medicinstuderende Mikkel Højlund, der til daglig har sin gang på Psykiatrisk Afdeling Aabenraa, vandt nemlig poster-konkurrencen, hvor forskere i psykiatrien har mulighed for at præsentere deres projekter og resultater.

Mikkel Højlund
 

Mikkel Højlund og konsti. ledende overlæge på Psykiatrisk Afdeling Aabenraa, Lene Høgh. Tekst: Nicolai Lynge Clausen.


Forbrug af medicin stiger ikke
Mikkel Højlunds arbejde har koncentreret sig om at undersøge, om en reduktion af tvang fører til et øget brug af medicin. Forskningen er foregået på den psykiatriske afdeling i Aabenraa, som i skrivende stund har haft 130 dage uden bæltefiksering. Her kan Mikkel Højlund kombinere klinisk arbejde med forskning, og selv er han enormt glad for både resultatet og prisen.


- Det er et kæmpe skulderklap, fordi det er forskningsudvalget i Dansk Psykiatrisk Selskab, der har udvalgt mig. Det er jeg helt vildt glad for, og de fleste andre ville nok være mere oppe at køre. Måske er det fordi, jeg er fra Jylland, siger han grinende, inden han fortsætter med at sætte nogle ord på selve forskningen.


- Jeg har lavet et meget klinisk orienteret projekt, som over et halvt år viser, at vi på afdelingen ikke bruger mere antipsykotisk medicin end tidligere, og samtidig er der mindre tvang. Jeg synes ikke, det er overraskende, men det er glædeligt og beviser over for mig, at vi skal bruge antipsykotika meget bevidst. Det kan ikke undgås, men det skal gives med god omhu, da medicinen blandt andet øger risikoen for hjerte karsygdomme, hvorfor psykiatriske patienter også har en kortere levetid, siger han.


Fokus på forebyggelse af tvang
Afdelingen i Aabenraa arbejder som resten af psykiatrisygehuset målrettet med at forebygge brug af tvang i behandlingen. I den sammenhæng er der blandt andet fokus på stadigt at blive bedre til at spotte patienter, der er i risiko for at havne i situationer, hvor man traditionelt vil benytte tvang.


- Vi har alle slags patienter på afdelingen. Men i praksis er der mange med skizofreni, personlighedsforstyrrelser og misbrug, altså personer der er i risiko for at skulle bæltefikseres. Igennem et stort forebyggende arbejde har vi forsøgt at nedbringe mængden af tvang i dagligdagen. Daglig fysisk aktivitet, en specialiseret ergoterapeut samt en socialrådgiver, der kan hjælpe med at holde styr på ting som bolig og økonomi, er blandt redskaberne i hverdagen, forklarer han.


De 10.000 kroner, der følger med førstepladsen i poster-konkurrencen, skal ifølge 32-årige Mikkel Højlund bruges til en udlandstur, hvor han skal søge inspiration til andre måder at håndtere psykiatriske patienter på. Og jyden, der nu bor på Fyn, drømmer om fortsat at forske i psykiatriens verden i fremtiden.


- Jeg bor i Odense, hvor jeg læser medicin. Om ét år er jeg færdig og skal i KBU (klinisk basisuddannelse, red), inden jeg kan fortsætte vejen til at blive psykiater. Jeg synes, det er et enormt spændende område, fordi man både beskæftiger sig med sygdomme og lægemidler, lyder det fra den glade vinder.

 

Mikkel Højlund

 

Fakta om Poster-konkurrence:
Poster-konkurrencen er en tilbagevendende begivenhed hos Dansk Psykiatrisk Selskabs årsmøder. En række forskere, typisk unge læger, viser resultaterne af deres forskning i psykiatrien.
I 2017 deltog 30 fra hele landet, og alle skulle korte deres komplicerede stofområder ned, så det nemt og enkelt kunne præsenteres på en stander – eller poster.
Ifølge Mikkel Højlund blev hans arbejde kåret til vinder, da det både er klinisk relevant og godt formidlet. Han modtog præmien, efter forskningsudvalget havde voteret. Og han kunne dermed tage hjem fra årsmødet i starten af måneden med 10.000 præmiekroner, der skal bruges til videre forskning.


Siden er sidst opdateret 23-4-2020Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring