Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Psykisk sårbare får guide til gode apps

Apps kan være et godt værktøj for mennesker med psykiske vanskeligheder. Men det er en jungle at finde den rigtige app, for der er ingen systematisk kontrol med kvaliteten. Det vil hjemmesiden Mindapps.dk nu gøre op med. Her kan psykisk sårbare finde gennemtestede apps, hvor datasikkerheden og indholdet er i orden.


Folk der kæmper med psykisk sygdom eller psykiske udfordringer kan finde god hjælp i apps til deres smartphones.  Det kan være en app, der hjælper med mindfulness-øvelser, en app, der hjælper dig med at registrere søvn, kost og motion eller en app med humørregistrering og medicinalarm.

Brugerne kan bare ikke vide, om den app, de vælger, er god nok eller sikker nok. For der ingen der tjekker, om datasikkerheden er i orden, eller om appen har dokumentation for virkning.


De gode apps skal være nemme at finde
Psykiatrien i Region Syddanmark lancerer nu hjemmesiden mindapps.dk, hvor man kan finde en liste over apps, der er blevet testet af et hold eksperter – dels i forhold til datasikkerhed, dels i forhold til den sundhedsfaglige kvalitet.  Her får de apps ekspertgruppen godkender op til tre stjerner alt efter, hvor gode de er målt ud fra fem parametre: datasikkerhed, klinisk kvalitet, design, funktionalitet og indhold.
 

- Vi ved, at der er rigtig mange brugere og behandlere i psykiatrien, der gerne vil bruge apps i forbindelse med behandling og recovery . Men det er svært for både bruger og behandler at vide, hvad det er for nogle tilbud, der er derude, siger Johan Rasmussen fra Telepsykiatrisk Center, som står bag udviklingen af Mindapps.dk.

 

Undervejs i udviklingen har der desuden været stort fokus på at ramme brugernes behov, hvorfor både behandlere, patienter og pårørende har været inddraget i udviklingsarbejdet.


Lisa Rehr, som lider af angst, bruger selv apps i hverdagen for at blive bedre til at tackle sin sygdom. Hun er glad for de muligheder, apps giver, men har også prøvet at downloade apps, som hun måtte slette igen.


- Jeg har brugt flere forskellige mindfulness-apps, og også en app der er mere direkte rettet mod angst. Men når jeg søger efter nye apps i App Store, har det nogle gange været svært at gennemskue, hvad der rent faktisk dur, og hvad de forskellige apps kan bruges til. Så jeg synes det er dejligt med en hjemmeside, som kan gøre det nemmere at overskue udvalget, siger hun.


Et hurtigt overblik
På Mindapps.dk kan man hurtigt skabe sig et overblik over, hvilke apps, der kan være noget for én. På hjemmesiden kan man nemlig nemt indskrænke søgemulighederne, så de passer til den enkeltes behov, ved eksempelvis at søge apps, som er målrettet til bestemte diagnoser som angst eller depression. Men man har også mulighed for at søge efter, hvad app’en skal indeholde, hvis du for eksempel leder efter en app om kost og motion eller om struktur i hverdagen.

 

Hos Psykiatrifonden er de også begejstrede for det nye tiltag, som nemt giver et overblik over de mange forskellige apps målrettet psykisk sygdom. Chefpsykolog Michael Danielsen forklarer:

- Det er en jungle derude. Derfor er vi også meget glade for, at der nu kommer et værktøj, der kan hjælpe folk med at finde nogle ordentlige apps. Man skal tænke på, at det jo er mennesker, der i forvejen er sårbare, der prøver at finde noget brugbart, og derfor skal det være så nemt som muligt.

Mindapps.dk bliver lanceret den 18. januar og kan bruges over hele landet.

 

Mindapps.dk
 
Få mere information om undersøgelser og baggrund for hjemmesiden i dette FAKTADOKUMENT
 
Besøg siden her: www.mindapps.dk


yderligere oplysninger fås hos:
  • Johan Rasmussen, konsulent Telepsykiatrisk Center, 3056 3371
  • Katrine Romme, kommunikationskonsulent, 3043 3150
  • Michael Danielsen, chefpsykolog Psykiatrifonden, 2484 0966

Siden er sidst opdateret 18-1-2017Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring