Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Fællesskabsfølelse på regional vidensdag

Godt 120 medarbejdere var mødt frem til vidensdag i Spinderihallerne i Vejle, tirsdag 6. december 2016. Dagen i gennem blev der drøftet forebyggelse af tvang og delt viden og erfaringer på tværs af alle afdelinger.

 

Vidensdag 6. december 2016

 

Psykiatrisygehuset holdt fælles netværksdag i Vejle, hvor medarbejdere, som arbejder med forebyggelse af tvang til dagligt, mødte frem til en dag med workshops og fælles indslag. Tekst og foto: Hanne Kopp - se flere billeder


Siden netværksdagen sidste år var det tydeligt, at afdelingerne er kommet et stort skridt videre. Nu er Safewards implementeret overalt, der bliver arbejdet gennemgående med simulationstræning, sanseintegration, fysiske aktiviteter, fysiske rammer, forhåndstilkendegivelser, BVC og meget mere. Flere kunne også fortælle, at de havde oplevelsen af, at der er kommet en højere grad af fællesskabsfølelse – fra at stå alene med tingene til følelsen af, at vi alle er i samme båd og har et fælles mål.

 

Læs interview med deltagerne


Bred pallette af muligheder
Dagen igennem var der workshops i Spinderihallernes lokaler, hvor man kunne høre de forskellige afdelinger fortælle, hvad der blev arbejdet med lige nu. Der var workshops om simulationstræning, hjerterum i Odense, Sikker Psykiatri i Svendborg, samarbejde med somatik, Tai Chi og hovedbundsmassage og meget mere. Spektret var lige så bredt – som den pallette af muligheder, der findes for forebyggelse af tvang.


Først og sidst på dagen mødtes medarbejderne samlet i salen, hvor adm. direktør Charlotte Josefsen bl.a. bød velkommen. Siden partnerskabsaftalen om målet om halvering af tvang blev indgået med regeringen og de danske regioner, er der sket en del i Psykiatrien i Region Syddanmark. Der er igennem de seneste to år blevet opnormeret døgnpladser samt  sket en styrkelse af opsøgende psykoseteams og den ambulante psykiatri. Der er givet 43 mio. kr. til uddannelse og kompetenceudvikling. I løbet af de to år har 5111 deltaget på et kursus, og der er blevet brugt 7865 arbejdsdage på kompetenceudvikling. Så med indsatsen og kravet om halvering af tvang er der heldigvis også fulgt penge med.

 

Vidensdag 6. december 2016


Kan skærpe indsatsen når man kender tallene
I løbet af formiddagen var der status på tallene for anvendelse af tvang og en gennemgang af, hvordan der kan være sammenhæng mellem tvang og arbejdsmiljø. Afdelingen i Odense kunne blandt andet fortælle, hvordan en systematiseret gennemgang af tallene på tvang havde skærpet deres fokus på beroligende medicin med tvang:


Ved at gennemgå registreringerne havde de bl.a. fundet ud af, at det var de få samme personer, der fik mest beroligende medicin med tvang: 6 personer havde fået beroligende medicin med tvang mere end 30 gange. Herefter havde de lavet individuelle behandlingsplaner for hver enkelt patient med stor succes. 
 

Idræt er allemandseje
Idræts- og udviklingskonsulent Lisbeth Crafack fra Dansk Arbejderforbund fortalte om hendes mangeårige arbejde med motion for psykisk sårbare – hun har også stået for psykiatrisygehusets uddannelse af fysiske aktivitetskonsulenter. Hun kom med en række råd:
 

-Idræt er inkluderende, relationsskabende, sundhedsfremmende og socialt forpligtende – og idræt kan fylde de mange tomme timer for patienterne, når de keder sig. Det er vigtigt, at alle medarbejdere tager ansvar for motionen, så det ikke ender med kun at være bestemte nøglepersoner i afdelinger, der laver idræt. Holdningen om at patienter ikke magter motion, er forkert. Sørg for aldrig at aflyse aktiviteter – og fyld også på om aftenen og i weekenderne, var nogle af Lisbeth Crafacks budskaber: 
 

-Ofte skal der ikke så meget til. Redskaber behøver ikke være dyre - nogle gange bruger jeg aviser – for det signalerer, at det er noget, vi kan gøre nu og her. Gå hjem og kig – måske kan en kedelig gang forvandles til en spændende floorball-bane. 
 

Lad den gode ånd brede sig
Afslutningsvist var det Ole Ryttov, der fik ordet:


-Tak for en dejlig inspirerende dag. Det var godt at se jer alle. Sørg også for at gå hjem og få inddraget alle dem, der ikke var her i dag. Lad dem blive inspireret og få den gode ånd til at smitte af.

 

Siden følges op med powerpoints fra dagen

 

Vidensdag 6. december 2016

Som sidste år kom Mark Egebjerg. musiker og sygeplejerske i Psykiatrien i Region Syddanmark, forbi sammen med Lizette og gav også i år deltagerne en musikalsk oplevelse med bl.a. Gnags nummeret "Når jeg blir gammel".

Se flere billeder


 Læs interviews med tre deltagere
 


Siden er sidst opdateret 14-12-2016Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring