Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Forskning i øjenhøjde

Psykiatriens forskningsdag bød på en bred vifte af spændende oplæg fra psykiatrisygehusets egne forskere, men også fra gæster, som selv har haft psykiatrien tæt inde på livet. Et af dagens fokuspunkter var nemlig inddragelse af patienter og pårørende.

Psykiatriens Forskningsdag er den dag på året, hvor det er tid til at fejre alle de dygtige forskere i Psykiatrien i Region Syddanmark, som hver dag er med til at finde ny viden og gøre os klogere, så vi kan blive endnu bedre til at hjælpe mennesker med psykisk sygdom.

Der var derfor også stort opbud til dagens fejring. Og det var ikke kun forskere, som var mødt op. Også patienter og pårørende havde lagt vejen forbi Trinity Hotel, hvor forskningsdagen blev holdt.
 

Patienterne skal inddrages

Netop i år var der til Psykiatriens Forskningsdag et særligt fokus på både patienter og pårørende.

- Det er vigtigt, at vi inddrager patienter og pårørende. Vi skal skabe en rigtig god dialog, så vi kan trække vores forskning ned i øjenhøjde og blive bedre til at udvikle og formidle den, så vores forskning kan gavne endnu flere, siger lektor i retspsykiatri og forskningsleder på Psykiatrisk Afdeling Middelfart Frederik Gildberg, som har været med til at sammensætte programmet til dagen.

Psykiatriens Forskningsdag

Som en del af projektet med at få forskningen gjort relevant for flere, har patienter og pårørende i år haft mulighed for at sætte deres præg på programmet til Psykiatriens Forskningsdag.

- Da vi skulle planlægge dagen, nedsatte vi en gruppe, som både bestod af patienter, pårørende og forskere. De kom så med deres bedste bud, og det er på baggrund af det, at programmet er udviklet, fortæller Frederik Gildberg.

 

En rørende fortælling

Og erfaringspersoner frem for forskere kom til at præge dagens program. Dagens første oplægsholdere var søskendeparret Tina Pedersen og Daniel Boysen, som fortalte deres barske, men også rørende og inspirerende historie om deres barndom, der har været præget af vold og misbrug.

Herefter fulgte fire parallelsessioner med i alt 24 oplæg, hvor man kunne høre om al den forskning, der er i gang i psykiatrisygehuset lige nu. Man kunne blandt andet høre om, hvordan man kan bruge et computerprogram til at behandle angst, hvorfor nogle mennesker over 60 år får alkoholproblemer sent i livet, og hvilken oplevelse retspsykiatriske patienter har, når de bliver bæltefikserede.

Psykiatriens Forskningsdag 2016 - Niels Bilenberg og Anette Søgaard Nielsen

Også Ole-Martin Midtskogen Sørensen, som er chef for socialpsykiatrien på Langeland, men nok er bedst kendt som ”Rebellen fra Langeland”, havde lagt vejen forbi for at fortælle om, hvordan han ofte gør tingene på sin egen måde.

- Vi bliver nødt til at komme ned på jorden til det helt basale. Jeg synes for eksempel, at alle har ret til tænder, så vi kan smile til hinanden. Der er jo ingen, som bliver ansat, hvis de har rådne tænder.

Sådan lød et af Ole-Martin Midtskogen Sørensens budskaber til forsamlingen.

Psykiatriens Forskningsdag

Et samspil mellem forskere og erfaringspersoner
Et vigtigt aspekt af Psykiatriens Forskningsdag var dialogen mellem forskerne og alle dem, som de forsker for: patienterne og de pårørende. Derfor var der efter oplæggene fra Tina Pedersen og Daniel Boysen og Ole-Martin Midtskogen Sørensen sat tid af til samtale mellem forskere og erfaringspersoner.

- Vi har forsøgt at matche forskere sammen med de oplægsholdere, som selv har oplevelser på psykiatrien. På den måde kan vi forhåbentlig skabe nogle nye tanker og refleksioner. Vi har brug for at høre de oplevelser, som patienterne har, og hvad de tænker. Og så kan vi jo altid blive endnu bedre til at lytte, siger Frederik Gildberg.

Psykiatriens Forskningsdag
Psykiatriens Forskningsdag

Psykiatriens Forskningsdag'

Psykiatriens Forskningsdag

Psykiatriens Forskningsdag 2016 - folk med brugerbaggrund var også inviteret med.
Psykiatriens Forskningsdag 2016


 


Siden er sidst opdateret 2-12-2016Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring