Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilNyheder fra psykiatrisygehusetpilPsykiatrisk Afdeling Odense fejrede 50 års jubilæum

Psykiatrisk Afdeling Odense fejrede 50 års jubilæum

I 50 år har Psykiatrisk Afdeling Odense arbejdet for at hjælpe mennesker, der kæmper med psykisk sygdom. Med ambulant hjælp og døgnpsykiatri i Odense har afdelingen udredt og behandlet psykisk udsatte borgere gennem mange årtier. Forskning og udvikling er en integreret del af afdelingens aktiviteter, og mange højt specialiserede funktioner er gennem årene blevet samlet her.


Til receptionen fredag 30. september kom omkring 100 inviterede gæster – medarbejdere, politikere, samarbejdspartnere fra kommuner, universitet og andre sygehusafdelinger - hvor der var sang, taler og buffet. Jubilæet blev også fejret for patienterne med en speciel festmenu både til frokost og aften.
4. november fejrer afdelingens medarbejdere jubilæet med en stor personalefest.

 

Anne Marie Helger


Skuespiller og farverige Anne Marie Helger varmede teltet op fra morgenstunden med et foredrag om hendes egne personlige oplevelser med psykisk sygdom. Tekst og foto: Hanne Kopp 

 

Åbent hus om spiseforstyrrelser
Dagen efter, lørdag 1. oktober, holdt afdelingen åbent hus i afdelingen på J.B. Winsløws Vej. Det er femte år i træk, at afdelingen vælger at slå dørene op for byens borgere:


-Vi har valgt hvert år at slå dørene op og lave åbent hus, da vi mener, det er vigtigt at oplyse om psykisk sygdom og prøve at fjerne nogle af de tabuer, der eksisterer. Åbent hus er gået hen og blevet én af vore mærkesager. I år havde vi valgt et tema om spiseforstyrrelser, som flere og flere, især unge mennesker, desværre rammes af, siger oversygeplejerske Erik Jensen.

 

IdaEmilia fortæller - åbent hus Odense

 

IdaEmilia Nørgaard læste et digt op, der bl.a. handlede om, at man for at finde lyset og vejen, ikke altid skal tage den korteste og nemmeste vej.


Til åbent hus kunne man gå rundt mellem stande og boder og blive klogere på, hvad psykisk lidelse er for en størrelse. Man kunne høre om afdelingens arbejde med forebyggelse af tvang; prøve at blive bæltefikseret eller ligge i en sansestol. Omkring 200 borgere valgte at krydse vejen forbi afdelingen.


Kropslig orden i indre kaos
I teltet var der foredrag hele dagen. Skuespiller og farverige Anne Marie Helger varmede teltet op fra morgenstunden med et foredrag om hendes egne personlige oplevelser med psykisk sygdom – som pårørende, men også om hendes egen kamp mod lidelsen spiseforstyrrelse, som tog overhånd i en periode med stress og skilsmisse.

 

Mirjam fortæller - åbent hus Odense

 

Mirjam Christensen berettede også om hendes vej ud af spiseforstyrrelsens greb.


Overlæge Maria Guala holdt foredrag om spiseforstyrrelsens tomhed, og havde alliereret sig med et par af afdelingens patienter, der fortalte om deres erfaringer med spiseforstyrrelse.

 

Patienterne fortalte bl.a., hvordan et indre kaos kan gøre, at man bliver så fokuseret på at holde kropslig orden. At sygdommen bliver så styrende for ens liv, at den til sidst er ved at tage livet af en. 


Livsglæde og patientens egen ø
Om eftermiddagen sang og fortalte Mathilde Falch om, hvordan hun bl.a. har sunget sig ud af et ungdomsliv med spiseforstyrrelse og misbrug.

 

Mathilde Falch - åbent hus Odense


Hvordan bliver man rask? – var der en i teltet, der spurgte. Det var ikke så nemt at svare på. Beretningerne var alle tynget af smerte – men også fyldt med en glæde over livet.

 

Vendepunktet skete, da andre mennesker stod klar med kærlighed og omsorg, men også først når den enkelte selv var klar til at tage i mod hjælp og behandling. Dagen var en erklæring om, at mørket nok altid vil være der – og at det gælder om at finde sin egen vej, sin egen lille ø, hvor man kan mestre livet - så kan lyset og håbet vende tilbage.


-Den vigtige fortælling er også at forklare, at man godt kan blive rask igen, eller at man kan få nogle redskaber til at mestre sin sygdom. Der er en vej ud af mørket, og som psykisk udsat kan man sagtens få et godt liv alligevel og håndtere den smerte, der er forbundet ved at være psykisk sårbar. Det er det budskab, vi bl.a. også gerne vil være med til at udbrede på sådan en dag med åbent hus, siger ledende overlæge Sonja Rasmussen.

 

Åbent hus Odense

 

Åbent hus Odense
Åbent hus Odense

 

Åbent hus Odense
 
Åbent hus Odense
 
Åbent hus Odense

 

Åbent hus Odense


 


Siden er sidst opdateret 3-10-2016Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring