Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Vi har ingen regler - og det virker

På afsnit 55 i Aabenraa undgår de mange konfrontationer, fordi de ikke behøver afvise patienterne med et nej. Der er som udgangspunkt ingen regler på afsnittet, og i princippet ikke noget, der ikke kan lade sig gøre. Afdelingen forventer naturligvis en respektfuld adfærd, og er der ikke det, går de ind og taler med den enkelte om det.


Det skaber en god stemning på afdelingen, og gør, at medarbejderne bedre kan imødekomme patienternes individuelle behov, fortæller funktionsleder Lis Thomsen.


Startede fra nul
Beslutningen om ikke at lave regler opstod i forbindelse med flytningen til Aabenraa – hvor afdelinger fra Augustenborg og Haderslev skulle samles i nye fysiske rammer.


-Vi kom alle fra forskellige steder, og vi blev enige om at starte fra nul. Der var ikke noget, vi plejede at gøre. Jeg har generelt altid været imod regler, fordi det er svært for patienterne at være i. Så det med ingen regler var jeg fortaler for.


Hvad nu hvis…
Under processen med at etablere den nye afdeling kom flere holdninger i spil: Lis Thomsen fortæller om en situation med en kaffemaskine, som nogle af medarbejderne mente, skulle låses af efter kl. 22. For hvad nu hvis patienterne stod op om natten og drak kaffe? Det var jo ikke godt…


De aftalte dog at lade den stå, og så måtte de se, om det blev et problem.


-Vi ville tage det op, hvis en enkelt ville bruge den en nat. Men det skete ikke! Det var ikke noget problem. Eksemplet, synes jeg, viser, at det ikke er nødvendigt at lave regler og restriktioner overfor mange patienter - heller ikke hvis det viser sig kun at blive et problem en enkelt gang, for så kan man jo bare tage den op med den enkelte patient! Måske vil vi gerne forebygge, at noget ”farligt” sker, men vi risikerer at skabe et sted med mange restriktioner, som er unødvendige, og hvor det ikke bliver rart at være, siger Lis Thomsen.


Ingen konfrontationer
Lis Thomsen fortæller, at de kan mærke, at afdelingen er rolig, og de undgår konfrontationer med patienterne ved ikke at skulle give dem et nej. Pårørende føler sig også velkomne i afsnittet. Bæltefikseringer er også faldet drastisk, fordi der er færre konflikter, fortæller Lis Thomsen. 
 

-Patienterne føler sig mødt, når vi ikke hele tiden står og siger, at ”det må de ikke”. Vi kan rumme dem! Og vi omgår hinanden med respekt og værdighed. Det er det, det handler om.


Det gør det nemmere at være på afdelingen, også som medarbejder, er Lis Thomsens pointe:
- Vi fik en rigtig god proces og fik muligheden for at skabe noget nyt og rummeligt. Men man skal turde give slip på noget gammelt, og så er det også vigtigt, at man har en god faglighed.

Det er ofte, når man er usikker, at man har brug for regler, siger Lis Thomsen. 


Fakta
I sidste uge besøgte cand. psyk. Dorthe Birkmose psykiatrisygehuset, hvor hun leverede et foredrag om forråelse i psykiatrien. Nogle af hendes pointer var netop, at når ens faglighed ikke slår til eller kommer i spil, så bliver man afmægtig – og med afmægtigheden følger ofte lysten til at styre, opstille regler og kontrollere – men i virkeligheden kan vi skabe mere modstand eller gøre patienterne hjælpeløse.


Magtesløsheden kan også ende i forråelse, hvor det kan blive logisk at skælde ud, hæve stemmen, afvise, latterliggøre, ignorere, straffe og bruge tvang, fortæller Dorthe Birkmose.
I rummeligheden og det at turde tale om vore handlinger, ligger vejen mod en bedre psykiatri.

 Læs om foredraget her
 


Siden er sidst opdateret 25-8-2016Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring