Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilNyheder fra psykiatrisygehusetpilSyddansk hjerne på stor international konference

Syddansk hjerne på stor international konference

En dansk undersøgelse er i færd med at kortlægge sammenhængen mellem skizofreni og udvikling af infektioner som blodforgiftning og lungebetændelse. Målet er at kunne hjælpe psykisk syge patienter til et liv med færre fysiske gener.


Hovedkvinden bag forskningen, psykiater Monika Pankiewicz-Dulacz, er ansat på Psykiatrisk Afdeling Aabenraa.  Forleden fremlagde hun sin forskning på Europas største internationale konference for hjerneforskning, FENS Forum i København. Her er omkring 6.000 hjerneforskere i disse dage samlet i Bella Center for at udveksle den nyeste viden og de seneste forskningsresultater.

Monika Pankiewicz-Dulacz

Psykiater Monika Pankiewicz-Dulacz fremlagde forleden sin forskning om sammenhæng mellem skizofreni og alvorlige infektioner på Europas største internationale konference for hjerneforskning i København. Hun arbejder til daglig på Psykiatrisk Afdeling Aabenraa.


Unge voksne med diagnosen skizofreni bliver hyppigere ramt af alvorlige infektioner end den øvrige befolkning.  Hver 3. person, der er ramt af den alvorlige psykiske sygdom, kæmper også med svære lidelser som luftvejsinfektioner, blodforgiftning, hudlidelser eller hepatitis.
Det viser de første resultater af det danske, landsdækkende registerstudie og ph.d.-studie, som speciallæge i psykiatri, Monika Pankiewicz-Dulacz, står bag.


Kort om undersøgelsen
Ved at samkøre tre registre har Monika Pankiewicz-Dulacz kunnet indsamlet informationer om alle danskere født mellem 1975-1990. I denne befolkningsgruppe er en ud af 100, svarende til 9.000 personer, ramt af skizofreni. 32 procent, eller hver tredje af de skizofrene, har været i kontakt med sygehus eller ambulatorium på grund af en svær infektion i perioden 1995 til 2013.


-Det er et meget højt tal, betydeligt højere end for normalbefolkningen. Derfor vil vi udover at undersøge forekomsten også gerne klarlægge, hvad der udløser de hyppige infektioner og hvorfor netop skizofrene rammes hårdere, siger hun.


Dårligere livskvalitet
Skizofrene patienter har en række risikofaktorer for udvikling af infektioner. Mennesker med skizofreni har ofte en usund livsstil, der gør, at de nemmere bliver fysisk syge og udvikler infektioner. De har en højere forekomst af diabetes, de er ofte stofmisbrugere, de ryger mere og er fysisk inaktive. Den dårlige livskvalitet har en negativ indflydelse på immunforsvaret, og det kan føre til infektioner.


Genetiske studier har vist, at immunforsvaret er påvirket hos patienter med skizofreni. I forskellige faser af skizofreni har man fundet et forandret niveau i blodet af både hvide blodlegemer og af de såkaldte cytokiner, der er centrale for cellerne til bekæmpelse af infektioner.


1 ud af 100 rammes
Man regner med at 1 ud af 100 mennesker får skizofreni. De fleste udvikler sygdommen i 18-25 års alderen. Årsagen er et sammenspil mellem genetiske og miljømæssige faktorer, og er en af de alvorligste psykiske sygdomme. Levetiden for skizofrene er 15-20 år kortere end for raske. I Danmark lider 40.000 mennesker af skizofreni.


Monika Pankiewicz-Dulacz håber med undersøgelsen at kunne udarbejde bedre retningslinjer til behandling af patienterne.


-Infektionerne kan i et vidt omfang forebygges, men konsekvenserne af ubehandlede infektioner kan være alvorlige. I sidste ende handler det om at hjælpe disse patienter til færre fysiske gener og dermed et bedre, og måske længere liv, siger Monika Pankiewicz-Dulacz.


Siden er sidst opdateret 6-7-2016Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring