Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Telepsykiatrisk Center bliver permanent

Stadig flere syddanskere får telepsykiatrisk hjemmebehandling i stedet for ambulant behandling på en psykiatrisk afdeling, ligesom telepsykiatriske tilbud generelt er i fremgang i regionen. Derfor har regionsrådet vedtaget, at Telepsykiatrisk Center i Odense nu får en fast plads i regionens budget.

Videokonsultationer, internetprogrammer, apps til smart phones og tablets. Sensorteknologi, virtual reality og forskellige spil. Siden Telepsykiatrisk Center blev etableret som en del af Psykiatrien i Region Syddanmark tilbage i 2013, har der været godt gang i den telepsykiatriske udvikling i regionen.

Det er på den baggrund, at regionsrådet nu har vedtaget, at centeret, der ligger i Odense, gøres til en permanent afdeling af psykiatrisygehuset.  
På regionsrådsmødet i mandags vedtog politikerne, at give centeret en fast bevilling fra 2017 og fremefter - knap 9 millioner kroner i 2017, knap 10 millioner i 2018 og omkring 7 millioner kroner om året fra 2019 og frem.

- Telepsykiatri er en fundamental anderledes måde at tænke psykiatri på og et af vores største fokusområder. Vi vil det her. Og det vil vi, fordi telepsykiatri er et godt tilbud til borgerne, og fordi vi kan se, at vi får mere for pengene uden at gå på kompromis med kvaliteten, siger Thies Mathiasen, der er formand for psykiatri- og socialudvalget,


Behandling i hjemmet når det passer patienten
Telepsykiatrisk behandling foregår via forskellige medier i borgernes hjem eller tæt på hjemmet. Det drejer sig for eksempel om videokonsultationer mellem behandler og patient, internetbaseret psykoterapi, hvor patienten følger computerprogram og bliver understøttet af en psykolog, hvor man skal gennemgå en række behandlingsmoduler eller andre tilbud, der tager udgangspunkt i, at behandlingen foregår over internettet. 

Thies Mathiasen siger:
- Med telepsykiatri kan patienterne få behandling, når det passer dem bedst. Når ungerne er puttet eller efter arbejdstid. Og for regionen har det den store fordel, at det er effektivt.  Det er med andre ord win-win for begge parter.

Alle psykiatriske afdelinger i regionen tilbyder nu patienterne telepsykiatrisk hjemmebehandling i stedet for ambulant behandling på afdelingen, og alene i 2015 blev det til knap 500 telekonsultationer. Centeret forventer, at det tal vil vokse til omkring 2.000 telekonsultationer i 2016.


FAKTA
Telepsykiatrisk Center er en del af Psykiatrien i Region Syddanmark og det første af sin slags i Danmark. Udenlandske erfaringer peger på, at der er et stort potentiale i at anvende teleløsninger i psykiatrien, og at det kan ske, uden at man går på kompromis med kvaliteten i behandlingen.
Centeret åbnede officielt 15. november 2013. Siden start har centeret igangsat og medvirket i patientrettede initiativer og projekter, som regel i samarbejde med kliniske afdelinger i psykiatrisygehuset eller eksterne partnere, hvoraf flere også bidrager med ekstern finansiering.
Centeret har blandt andet etableret et behandlingstilbud, der tilbyder behandling via internettet til patienter, der lider af angst eller let til moderat depression.
Fra 1. marts 2015 til 22. januar 2016 er der omkring 200 syddanske patienter, der har fået behandling for depression og angst via Internetpsykiatrien.

 

Indvielse af Telepsykiatrisk Center

Der er sket meget siden indvielsen af Telepsykiatrisk Center i 2013. Nu bliver centeret en permanent del af psykiatrisygehuset og regionens budget.
 


Siden er sidst opdateret 29-6-2016Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring