Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Vi skal uligheden i sundhed til livs

I Danmark er psykisk sygdom ofte lig med markant højere dødelighed, fordi psykisk syge ikke får tilstrækkelig hjælp med deres fysiske sygdomme. Det var rammen for konferencen LigeSund? 

Hvis du har en psykisk sygdom, er der stor sandsynlighed for, at du kommer til at dø tidligere, end hvis du ikke havde. Faktisk dør mennesker med psykisk sygdom i gennemsnit 15-20 år tidligere end deres raske medborgere. Og i 60% af tilfældene kan overdødeligheden forklares med fysiske sygdomme, som patienten ikke får tilstrækkelig behandling for. Det viser undersøgelsen ”Psykisk sundhed og ændringer i livsstil”, som er lavet af Marete Nordentoft fra Vidensråd for Forebyggelse.

Region Syddanmark, de 22 kommuner i regionerne og de praktiserende læger i regionen har sammen vedtaget en strategi for, hvordan vi kan komme denne ulighed i sundhed til livs.

Strategien og uligheden i sundhed var omdrejningspunktet for konferencen Lige Sund?, som blev afhold torsdag d. 10/3 på Hotel Scandic Kolding. Her var både region, psykiatri, somatik, kommuner, praktiserende læger, patienter samt pårørende- og interesseorganisationer til stede for sammen at drøfte og blive klogere på, hvordan vi kommer uligheden i sundhed til livs. 
 

stephanie lose ligesund

Dagen startede ud med taler fra blandt andet Regionsrådsformand Stephanie Lose.
 

80 % af mennesker med psykisk sygdom, har også en fysisk sygdom at slås med. Det er oftest livsstilssygdomme, for som psykisk syg er sund mad og motion ikke en selvfølge. Sådan var det også for Tim Lunding, En Af Os ambassadør, som holdt oplæg på dagen og fortalte sin personlige historie om at komme sig fra psykisk sygdom og samtidig få hjælp til at tage hånd om sin fysiske sundhed.


Tim Lunding Ligesund

”Jeg har en diagnose, jeg er den ikke,” sagde En Af Os ambassadør Tim Lunding på LigeSund konferencen.
 

Dagen var spækket med taler, paneldebatter og workshops. Ind imellem gik teatergruppen DACAPO på scenen og fremførte små stykker med psykisk sygdom som tema. Formålet var at sætte gang i snakken. 

Konferencen er et skridt i retningen af at synliggøre problematikken for de medarbejdere, der hver dag arbejder med psykisk syge mennesker, således at de får viden om vigtigheden af også at hjælpe med den fysiske sundhed.
 

Hør her hvad deltagerne syntes om dagen

 

Som en del af indsatsen for at arbejde for mere lighed i sundhed, er der blevet lavet en række tracerforløb, hvor man har fulgt i patientens fodspor rundt i behandlingssystemet for at blive klogere på, hvad det er for en virkelighed, der møder borgeren.

Konklusionen i tracerforløbene er klare – når det lykkes patienterne at få styr på deres fysiske sygdomme og forbedre livsstilen, så skyldes det langt oftere de enkelte medarbejdere end systemet.

 

 


Siden er sidst opdateret 14-3-2016Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring