Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilNyheder fra psykiatrisygehusetpilMetabolisk klinik hjælper patienter i sønderjylland

Metabolisk klinik hjælper patienter i sønderjylland

Det kan være svært at tale om rygning, overvægt og livsstil, samtidig med at man er i gang med en behandlingssamtale om sin psykiske sygdom. Derfor har lokalpsykiatrien i Tønder oprettet en såkaldt metabolisk klinik, hvor fokus er på patienternes fysiske helbred. Det er så stor en succes, at konceptet nu skal udbredes til de andre lokalpsykiatrier i Sønderjylland.

Her i begyndelsen af marts er det to måneder siden, Tina havde sit første besøg på ’metabolsk’, som hun kalder det. Det officielle navn for ’metabolsk’ er Klinik for Metabolisk Kontrol, og den er en forholdsvis nystartet del af Lokalpsykiatri Tønder.

Tina kommer i klinikken, fordi hun er i behandling med antipsykotisk medicin. Derfor skal hun ifølge retningslinjerne ikke kun behandles for sin psykiske sygdom, men også have undersøgt sit fysiske helbred, så man kan følge og eventuelt hjælpe med at forebygge nogle af de bivirkninger, som medicinen kan have. Antipsykotisk medicin kan for eksempel medføre vægtstigning og deraf følgende udvikling af livsstilssygdomme som sukkersyge.

- Det synes jeg er rigtig godt. Det er fint, at man har styr på os også på den front, for det er jo en vigtig ting i forhold til den medicin, jeg får, siger Tina.

Siden begyndelsen af januar har hun været til tjek i klinikken tre gange, og hver gang bliver hun vejet og får målt sin livvidde og sit blodtryk, ligesom der bliver taget blodprøver for blandt andet at kontrollere blodsukker og kolesterol.

- Ved det første tjek fandt de ud af, at mit kolesteroltal var for højt, og det var jo godt at finde ud af, så jeg kan få gjort noget ved det. Det skal jeg så have klaret i samarbejde med min egen læge, forklarer Tina.

Konceptet med Klinik for Metabolisk Kontrol har været en stor succes i forhold til at få mere opmærksomhed på patienternes fysiske helbred. Tidligere lå kontrollen som en del af behandlingssamtalen, og det var både en udfordring for medarbejderne og patienterne, der skulle gå fra at tale om den psykiske sygdom til for eksempel at tale om rygning og foretage vejning.

- Ved at skille de to ting ad, er vi gået fra, at der næsten ikke blev foretaget systematisk screening af bivirkninger blandt patienter, der får antipsykotisk medicin, til at næsten 60 procent af patienterne nu bliver systematisk kontrolleret, fortæller Stine Visby, der er sundhedsfaglig kontaktperson ved Lokalpsykiatri Tønder.

- Vi skal stadig gerne nå endnu højere op, og vi oplever, at en metabolisk klinik er en god løsning og en simpel måde at gøre det på i forhold til den patientgruppe, vi arbejder med. Det er en sårbar gruppe, der kan have svært ved at overholde aftaler og finde vej rundt i de forskellige behandlingsmuligheder. Ved at sætte det i system kan vi i højere grad fange patienternes udfordringer og hjælpe dem videre til den hjælp, de har brug for – for eksempel hos vores diætist, siger hun. 

Konceptet med Klinik for Metabolisk Kontrol har været så stor en succes, at det nu skal udbredes til de øvrige lokalpsykiatrier i Sønderjylland.

 

Fakta:
Mennesker med psykisk sygdom dør i gennemsnit 15-20 år tidligere end resten af befolkningen. Det skyldes blandt andet livsstilsygdomme og bivirkninger af den medicin, de får som led i deres behandling. Derfor skal alle patienter, der er i antipsykotisk behandling, ifølge retningslinjerne have målt deres blodtryk, højde, vægt, livvidde, blodsukker og EKG.

Torsdag den 10. marts afholdes der en regional konference om ulighed i sundhed blandt mennesker med psykisk sygdom. Her skal der blandt andet arbejdes med konkrete forslag til, hvordan psykiatri, somatik, kommuner og praktiserende læger i fællesskab kan arbejde med at få nedbragt uligheden.

Metabolisk syndrom er betegnelsen for forstyrrelser i kroppens normale drift og omsætning af næringsstoffer. Disse forstyrrelser øger risikoen for at udvikle diabetes, åreforkalkning og eksempelvis blodprop i hjertet. Syndromet hænger sammen med overvægt, højt blodtryk, forhøjet kolesterolniveau i blodet og nedsat følsomhed for insulin.

 

Læs mere om psykiatrisygehusets indsats for at forbedre uligheden her http://ligesund.dk/wm452288

 


Siden er sidst opdateret 8-3-2016Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring