Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Medicinrådgivning giver større sikkerhed

Medicinrådgivningen i Psykiatrien i Region Syddanmark er med til at skærpe fokus på korrekt og relevant brug af psykofarmaka. Rådgivningen, der nu har været i gang i et halvt år, bliver flittigt brugt, og indsatsen betyder blandt andet større sikkerhed for patienterne samt mere effektiv og økonomisk ansvarlig brug af lægemidler.

Er det relevant og fornuftig medicin, patienterne får? Kan der med fordel skæres ned på nogle af medikamenterne? Er der risiko for bivirkninger ved samtidig brug af bestemte præparater? Og hvad viser den nyeste forskning om effekten af relevante medicintyper?

Det er blot nogle af de spørgsmål, som Psykiatriens Medicinrådgivning siden februar 2015 har været med til at svare på og tage stilling til, når de ansatte farmaceuter har været rundt på afdelinger og bosteder eller i kontakt med praktiserende læger. Og der er stor efterspørgsel på hjælpen, der skal være med til at sikre relevant og effektiv brug af psykofarmaka til gavn for patienterne.

I det første halve år har medicinrådgivningens farmaceuter medvirket ved medicingennemgang internt i sygehuset 786 gange og gennemgået medicin for borgere på kommunale og regionale bosteder 40 gange. Desuden er der blevet hjulpet og svaret på henvendelser via mail og telefon 84 gange. Alle henvendelser har været vedrørende behandling med psykofarmaka.

Medicinrådgivningen kigger dog ikke kun på psykofarmaka, men ser også på sammenhængen med den somatiske medicin. Det er altså det samlede medicinbillede, der bliver gennemgået.

- Det betyder, at hvis der opdages uhensigtsmæssig brug af et præparat, rådgiver vi om at ændre det til gavn for patienten – uanset om det er psykofarmaka eller somatisk medicin. Og der har faktisk været mange tilfælde, hvor vi har rådgivet om at ændre medicinen eller medicinsammensætningen, forklarer John Teilmann Larsen, der er specialeansvarlig overlæge ved Psykiatriens Medicinrådgivning.

Ud over at gennemgå medicin for den enkelte patient, underviser og rådgiver medicinrådgivningen også medarbejdere og praktiserende læger i korrekt brug af psykofarmaka.

- Tallene for det første halve år viser, at der er brug for indsatsen, og at vi med Psykiatriens Medicinrådgivning tager arbejdet med at sørge for relevant og sikker brug af psykofarmaka meget alvorligt. Med medicinrådgivningen sikrer vi, at patienterne får den relevante og optimale medicin med færrest mulige bivirkninger, siger Anders Meinert Pedersen, der er lægefaglig direktør i Psykiatrien i Region Syddanmark.

 

Fakta:

  • Psykiatriens medicinrådgivning består af 7 farmaceuter, svarende til 4 fuldtidsstillinger, og 1 specialeansvarlig overlæge.
  • Medicinrådgivningen hjælper med korrekt medicinhåndtering både på afdelingerne i psykiatrisygehuset og eksternt i form af eksempelvis medicingennemgang på bosteder og undervisning og rådgivning til praktiserende læger.
  • Praktiserende læger og andet sundhedsfagligt personale kan via mail eller telefon kontakte medicinrådgivningen og få vejledning og hjælp.
  • Psykiatriens Medicinrådgivning holder til på Telepsykiatrisk Center i Odense, og en del af rådgivningen foregår via videokonference.
  • Rådgivningen samarbejder med Lægemiddelinformationen på OUH.

 

Link:

www.psykiatriensmedicinraadgivning.dkyderligere oplysninger fås hos:
  • John Teilmann Larsen, specialeansvarlig overlæge, Psykiatriens Medicinrådgivning. Tlf. 40214890
  • Anders Meinert Pedersen, lægefaglig direktør, Psykiatrien i Region Syddanmark. Tlf. 20101931

Siden er sidst opdateret 11-11-2015Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring