Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Angsten vil altid være en del af mig

For 4. år i træk åbnede Psykiatrisk Afdeling Odense lørdag 24. oktober 2015 dørene op for borgere, hvor de kunne komme indenfor på afdelingen og høre om psykisk sygdom – man kunne tale med medarbejdere og patienter, der var stande med mere information, og der var sågar mulighed for at blive lagt i bælte eller man kunne prøve at sidde i en sansepude, hvis man havde lyst til det. Udenfor i teltet var der foredrag om angst og alkoholmisbrug.


Et af foredragene stod tidligere håndboldspiller Lars Christiansen for.  Med et halvanden times langt foredrag tog han publikum med ud på en lang rejse, hvor han fortalte om, hvordan en skilsmisse og to dødsfald indenfor den nærmeste omgangskreds – fik ham til at stoppe op og kigge indad. Og hvordan han måske for længe havde haft for travlt uden at nyde livet eller tænke over, hvor han var og hvad han oprigtig havde lyst til.
 

Lars Christiansen - foredrag i Odense

Psykiatrisk Afdeling Odense holdt åbent hus i lørdags og trak omkring 300 besøgende ind på afdelingen ved indgang 220 på J.B. Winsløvsvej. Tidl. håndboldspiller Lars Christiansen kom forbi og holdt et personligt foredrag om angst. Tekst og foto: Hanne Kopp

Det kulminerede en dag, hvor han på banen får en bold i brystet og bliver slået i gulvet af det hårde slag. Nede på gulvet ligger han og tænker, at nu er det hans tur. Nu skal han dø.  Det satte gang i en angst – en tankedepression – hvor han i en lang periode var mere bange for at leve end for dø.  Episoden fik Lars Christiansen til for alvor at stoppe op og kigge på sit liv:
 

- Det var som at stå med en smadret flaske på gulvet for fødderne af mig – sådan var mit liv, fuldstændig slået i småstumper.
 

Slut på en lang håndboldkarriere
Han valgte at stoppe håndboldkarrieren . Han følte ingen glæde ved den længere. Selv  EM-sejren i Serbien i 2012: Han stod på sejrskamlen med trofæet i hånden – kiggede ind i tallerkenen, spejlede sig og tænkte ”hvad fanden laver jeg her?!”.
 

Han gik til psykolog og begyndte langsomt at komme tilbage til et normalt liv.
 

- Angsten vil altid være en del af mig, men jeg har valgt, at den ikke skal styre mit liv. Samtidig er jeg blevet bedre til at nyde nuet og være til stede.  Jeg glemte at stoppe op og nyde mine sejre. Som håndboldspiller var jeg altid videre til næste håndboldkamp dagen efter. Jeg glemte også familien, men forstod ikke, hvad de mente, når de sagde, at jeg ikke var tilstede eller nærværende.
 

Gør op med angsten
Det vendte en dag, hvor han sidder og kigger ud af vinduet. Han har skrevet teksten ANGST med fingrene på den duggede rude. Pludselig begynder han at se i gennem teksten og kigge på landskabet udenfor, bagved teksten angst:
 

- Man kan vælge at stirre sig blind på sin sygdom, eller man kan vælge at gøre op med den. Og se det større perspektiv bagved.
 

Normal og udbredt sygdom
Lars Christiansen har valgt at holde foredrag for at vise andre, hvor udbredt angst og psykisk sygdom er. For at turde fjerne det tabu, der er ved psykisk sygdom, og for at vise hvor udbredt angst er – også i sportsverdenen, hvor man mener at ca. hver fjerde sportsudøvende har symptomer på angst. 
 

- Det er noget, der kan ske for enhver. Selv for mig, der altid var den positive og glade dreng,  ham der havde overskud og altid var den, der sørgede for, at de andre spillere havde det godt. Jeg synes ikke, det er flovt at tale om det – hvorfor dog det? – når det nu er så udbredt, som det er. Det er normalt….

Siden nedturen er han blevet bedre til at lytte til sig selv, og så er han blevet bedre til at drøfte med familien, hvad de sammen har brug for. Hvor meget tid han skal bruge på arrangementer og foredrag – så det ikke går ud over kone og børn.
 

Et råd til slut:
- Du kan vælge at lade stå til eller du kan vælge at søge hjælp. Jeg vil råde jer til det sidste, så hurtigt som muligt. Og så er det vigtigt at tage sig selv seriøs. Der er ikke en klar definition på hvad en vinder er, men sørg for at have dig selv med i det du gør.  Giv dig selv et frirum, et åndehul, hvor du kan være alene med dine tanker. Sluk telefonen, find roen og giv dig selv lov til at nyde nuet …

teltet - foredrag åbent hus
 

Tv2Fyn kom forbi Psykiatrisk Afdeling Odense  -  lørdag 24. oktober 2015: Se indslag


Siden er sidst opdateret 26-10-2015Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring