Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilNyheder fra psykiatrisygehusetpilVirtuel hjælp til autisme vandt førstepladsen

Virtuel hjælp til autisme vandt førstepladsen

Psykolog og forsker ved Psykiatrien i Region Syddanmark, Cathriona Cantio, vandt i går førstepladsen i en europæisk innovationskonkurrence i telemedicin. Hun vandt prisen sammen med iværksætter Jakob Balslev, der er direktør i firmaet Rokoko.

En psykolog, en heldragt med elektroder og en computerskærm. Det er de helt grundlæggende elementer i arbejdet med at udvikle en ny måde at kommunikere og behandle børn med autismespektrum-forstyrrelser på.

Når psykologen tager dragten med elektroderne på, kan vedkommendes bevægelser og snak konverteres til en tegneseriefigur på en skærm. Og med figuren kan psykologen tale og kommunikere med børn på den anden side af skærmen uden at være direkte til stede. Den løsning kan gøre det nemmere at kommunikere med eksempelvis børn med autisme spektrumforstyrrelser, fordi de ofte har nemmere ved at afkode og forholde sig til figurer end til mennesker. Figuren (psykologen) kan interagere med børnene og være med til at udvikle deres sociale færdigheder og via skærmen arbejde med de udfordringer, de har.

Konceptet går under navnet PLAI og vandt i går førstepladsen i den europæiske innovationskonkurrence ”Young Innovators Competition” ved den årlige europæiske telemedicinkonference 2015.

Bag projektet står psykolog og forsker ved Psykiatrien i Region Syddanmark, Cathriona Cantio, og det private firma Rokoko, der står bag teknologi, software og idé. Det er også Rokoko, der har rettighederne til  PLAI.

Cathriona Cantio har været med til at udvikle det faglige indhold rettet mod de børn, med autisme spektrumforstyrrelser, der skal bruge PLAI, og nu skal hun i gang med at validere effekten.

- Jeg er simpelthen så glad og stolt. Det er helt vildt. Nu glæder jeg mig til at komme i gang med arbejdet, hvor vi skal undersøge og dokumentere effekten af at arbejde med dragten på den måde. Forhåbentlig kan det i sidste ende være med til at betyde, at vi kan blive endnu bedre til at hjælpe de her børn og deres familier, siger Cathriona Cantio.

- Det var en fantastisk følelse endelig at få lov til at præsentere dette projekt for verden. Det har taget tid at få teknologien på plads, men drømmen om at realisere Plai, som jo var den idé, der startede det hele, har hele tiden været en uimodståelig drivkraft, siger Jakob Balslev, der er direktør i Rokoko.

Med førstepladsen følger en check på 4.000 euro. Projektet har indtil nu også fået støtte af Psykiatriens Forskningsfond og Det Obelske Familiefond og håbet er på sigt at få støtte fra endnu flere fonde.

Cathriona Cantio

Cathriona Cantio vandt sammen med firmaet Rokoko i går en pris for udvikling af et nyt virtuelt koncept til behandling af børn med autisme.


Siden er sidst opdateret 22-10-2015Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring