Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Nu tør Mathias tro på fremtiden

Mathias husker, at han fra ca. 3.-4. klasse begyndte at blive mere og mere indelukket og utryg. Han havde svært ved sociale situationer, og da ingen tog hånd om det, fik det lov til at udvikle sig. Han kæmpede sig i gennem folkeskole og et HF forløb, og for blot et års tid siden var han arbejdsløs og uden et mål med livet. 

- Jeg har aldrig troet på mig selv, og har altid flygtet fra sociale situationer. Hvis folk har rost mig, har jeg aldrig turdet stole på det. Jeg har haft svært ved at tage beslutninger og skulle helst guides og skubbes på. Hvis det ikke var for headspace, havde jeg ikke klaret det.
Sådan beskriver 23-årige Mathias sig selv og sin situation.

Headspace - Mathias og Annette

Mathias sammen med ungerådgiver Annette Friis i headspace Esbjerg.  Tekst og foto: Hanne Kopp

Turde gå i kantinen
Det var en opfordring fra jobcentret i Esbjerg til rådgivningscentret hedadspace, der vendte op og ned på Mathias liv. I headspace fik han tilbud om et fire måneders praktikophold hos Rambøll, som rådgivningscentret samarbejder med samt efterfølgende samtaler med en psykoterapeut, der gav yderligere indsigt og klarhed.

- Hos Rambøll fik jeg langsomt troen på mig selv. Jeg følte mig tryg og blev mødt med tillid, og efterhånden turde jeg udfordre mig selv med flere selvstændige opgaver. På et tidspunkt begyndte jeg også at gå i kantinen, hvilket jeg tidligere helt ville have undgået, fortæller Mathias om sit ophold hos virksomheden.

Langt over forventningerne
Mathias var ansat som it-assistent, hvor han fungerede som it-support for danske og udenlandske kolleger. Nick Dahl Jacobsen fra Rambøll var daglig leder for Mathias:

- Mathias leverede langt mere, end jeg havde forventet. Han mødte op hver dag kl. 8, kastede sig ud i jobbet, og begyndte efterhånden selv at tage initiativer. Han endte med at være en meget vellidt fyr her i organisationen, fortæller Nick Dahl Jacobsen, teamleder i Global IT hos Rambøll. 
 
- Der er mange som Mathias, der fortjener en ekstra chance, og jeg synes, at vi som virksomhed også tager ansvar for at hjælpe andre. Man kan virkelig gøre en forskel, og nogle gange skal der ikke så meget til, siger Nick Dahl Jacoben, der fortæller, at Rambøll i Esbjerg har planer om at ansætte en person under samme vilkår senere på året.

Tager selv ansvar
Mathias søgte før sommerferien ind på uddannelsen som folkeskolelærer. Han har netop fået tilsagn og starter 1. september på EUC Syd. Han siger ikke længere nej til fester og sociale arrangementer sammen med vennerne, og henover sommeren har han været frivillig ved KFUM, hvor han bl.a. deltog i et uddannelsesforløb i Holland.

- Mathias har gennemgået en kæmpe udvikling, fra han kom her hos headspace første gang og til nu, hvor han selv tager hånd om sit liv og er kommet i gang med en uddannelse. Han skulle have et lille skub, noget støtte og vejledning - mere skulle der ikke til. Nu har han en plan med sit liv, og tager selv ansvaret, fortæller Annette Friis, ungerådgiver i headspace Esbjerg.
 

Fakta om headspace
Headspace er gratis og anonym rådgivning for børn og unge mellem 12 og 25 år. Her kan de unge få en snak med en af centrets rådgivere eller frivillige, og få vejledning til hvordan de kan få yderligere professionel hjælp.
 

Som det første center i landet tilbyder headspace i Esbjerg, udover personlig hjælp og vejledning, også sårbare unge en praktisk joblæring på en arbejdsplads gennem et virksomhedsnetværk i Esbjerg. Ideen til joblærings-ordningen er stablet på benene af en gruppe lokale virksomheder, bl.a. Rambøll, med Semco Maritime i spidsen.
 

Headspace Esbjerg er et samarbejde mellem Foreningen Det Sociale Netværk, Esbjerg Kommune og Region Syddanmark.

Børne- og Ungdomspsykiatri Esbjerg gik ind i samarbejdet i december 2014. De stiller en medarbejder til rådighed for vejledning, vidensdeling og supervision til headspaces frivillige 8 timer om ugen. Medarbejderen kan også vise vejen ind i psykiatrien, hvis den unge er bekymret, eller hvis der er forskellige tvivlsspørgsmål til den unges  behov.

I Region Syddanmark er der en afdeling i Esbjerg og Odense, og start september åbner et nyt headspace i Billund. Der findes syv headspace centre i Danmark.


Siden er sidst opdateret 20-8-2015Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring