Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden

De dårlige tanker flød væk med musikken

Onsdag eftermiddag ankommer en gruppe unge mennesker til Sønderborg Musikskole. De stiller instrumenter frem og begynder at spille og synge. Fælles for dem alle er, at de har en psykiatrisk diagnose og er tilknyttet ungdomspsykiatrien i Aabenraa-Augustenborg. I dag skal der ikke tales om sygdom og diagnose – men tanker og følelser om det at være ung.


Projekt Musik og Udvikling var et projekt på ungdomspsykiatrisk ambulatorium i Aabenraa-Augustenborg, hvor musikken blev brugt som et frirum, der kunne sætte gang i tanker og følelser. Det konkrete projekt, der er støttet af Egmont Fonden, er afsluttet og evalueret, og forhåbningen er, at erfaringerne kan tages med til Aabenraa, når afdelingen flytter til september.

IMG_musikprojekt.JPG


Leder tankerne væk
22-årige Helle fra Sønderborg var en del af projektet:


- Musik betyder meget for mig – også i dag. Jeg bliver i bedre humør, når jeg hører musik. Den afleder mig simpelthen fra de dårlige tanker. Forløbet var godt, fordi vi i gruppen også lærte at dele tingene og tale med andre om problemerne, fortæller Helle, som var tilknyttet ambulatoriet i Augustenborg gennem to år.


De unge medbragte på skift en sang eller et stykke musik, som hele gruppen lyttede til og talte ud fra. En af Helles favoritter var ”I wish I could explain” – et nummer som netop handler om evnen til at vise og udtrykke sine følelser.


Musikalsk frirum
Projekt Musik og Udvikling blev ledet af overlæge Birgitte Vange og musikpædagog Marianne Nielsen. Projektet var et musikalsk behandlingstilbud, men ikke terapi i klassisk forstand. Diagnose og sygdom var ikke udgangspunktet – og musikken var omdrejningspunktet.


- Musikken blev et frirum for de unge, hvor vi vekslede mellem musik og snak. Når de spillede og sang åbnede det op for at tale om oplevelser og følelser. Det var også vigtigt, at det var deres egen musik, der blev spillet, fortæller Birgitte Vange.


Ideen fik Birgitte Vange, da hun selv er glad for musik. Hun både synger og spiller i band og kor, og hun havde længe haft lyst til at bruge musikken i patientsammenhæng.


Tanken var at projektet skulle give deltagerne mere selvtillid, trivsel og selvværd, og så skulle formen lære de unge nye handlemuligheder, at tage ansvar for sig selv og hjælpe andre. 


Ser gerne udbredt til flere
Projekt Musik og Udvikling blev støttet af Egmont Fonden med 230.000 kr. Henriette Christiansen, direktør i Egmont Fondens Støtte- og bevillingsadministration, håber, at de gode erfaringer vil brede sig til andre dele af psykiatrien:


- Helle og andre unge, der lever med psykisk sygdom, har brug for et frirum, hvor de ikke fokuserer på at være syge, men først og fremmest på at være unge med de tanker og drømme, der følger med. Vi ser frem til, at de gode erfaringer fra Augustenborg bliver udbredt, så de kan komme mange flere unge til gode, siger Henriette Christiansen.


Projektet er evalueret og mere end halvdelen angiver, at de har fået det bedre og fået mere selvtillid.


Fakta
Projekt Musik og Udvikling startede op i 2012 og har kørt som et projekt over 2½ år.
Det blev tilbudt unge mellem 15 og 20 år, tilknyttet Ungdomspsykiatrisk Ambulatorium i Aabenraa-Augustenborg.
Gruppeforløbet foregik på Sønderborg Musikskole.
26 unge har i løbet af perioden været med i gruppen, hvor musik og gruppesamtale var et gennemgående element.
Projektet er blevet flot evalueret, og forhåbningen er, at erfaringerne kan bringes videre til den nye ungdomspsykiatriske afdeling i Aabenraa. Lige nu afprøves Musik og Udvikling som et led i behandlingen i Ungdomspsykiatrisk døgnafsnit Augustenborg.

Musik og udvikling – sådan laver du et musikalsk gruppeforløb for unge’ udkommer som e-bog på Saxo Publish medio Juni 2015.Yderligere oplysninger fås hos:
  • Overlæge Birgitte Vange, Børne- og Ungdomspsykiatri Kolding-Aabenraa-Augustenborg, mobil 2899 4704
  • Projektkoordinator i Egmont Fondens Støtte- og bevillingsadministration, Jakob Roepstorff: 20 21 33 23

Siden er sidst opdateret 18-6-2015Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring