Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilPressemeddelelserpilApril 2015pilPresseinvitation: Møde om Åben Dialog i Aabenraa

Presseinvitation: Møde om Åben Dialog i Aabenraa

Martin Lidegaard, udenrigsminister, er interesseret i Vestlaplandsmodellen – eller Åben Dialog, som behandlingsmetoden også kaldes. Det samme er Carl Holst, formand for regionsrådet i Region Syddanmark. 4. maj tager Carl Holst imod udenrigsministeren på Psykiatrien i Region Syddanmarks børne- og ungdomspsykiatriske ambulatorium i Aabenraa. Her skal Martin Lidegaard høre mere om metoden, der har været brugt i Syddanmark i mere end 10 år.

Under besøget vil ledende overlæge Klaus Müller-Nielsen sammen med sygeplejerske Anette Hansen fortælle om, hvordan Børne- og Ungdomspsykiatri Kolding-Augustenborg bruger Åben Dialog sammen med patienter og pårørende. Det er ikke første gang Klaus Müller-Nielsen udbreder sin viden om Åben Dialog. Blandt andet holdt han oplæg om metoden ved Det Sociale Netværks Psykiatritopmøde i København i 2012.

Åben Dialog i Psykiatrien i Region Syddanmark

Psykiatrisygehuset bruger Åben Dialog på flere afdelinger. Børne- og Ungdomspsykiatri Kolding-Augustenborg har brugt metoden i mere end 10 år. Også Psykiatrisk Afdeling Svendborg bruger Åben Dialog. Afdelingen har lige fået 3 mio. kroner fra Mærsk-fonden til at udvikle en miniuddannelse i Åben Dialog (http://www.psykiatrienisyddanmark.dk/wm464362), og var i 2008 nomineret til Region Syddanmarks Åbenhedspris. De fik en 3. plads. Endelig arbejder Psykiatrisk Afdeling Vejle-Kolding efter metoden, og de fik en delt 2. plads ved uddelingen af Åbenhedsprisen i 2009.

I forbindelse med den nationale og regionale indsats for at nedbringe brugen af tvang med 50 pct. (Ned Med Tvang) frem mod 2020 er Åben Dialog et af de elementer, der bruges i Psykiatrien i Region Syddanmark. Brugen af Åben Dialog er skrevet ind i psykiatrisygehusets partnerskabsaftale med Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.

Fakta

Åben Dialog kaldes også Vestlaplandsmodellen. Modellen, der opstod i Finland i begyndelsen af 1990’erne, bygger på, at brugerens sociale netværk udgør en ressource, der kan bruges som et element i behandlingen.

Åben Dialog indebærer, at familie, venner og øvrige netværk bliver inddraget fra begyndelsen af behandlingen – sammen med patienten. Og patienten bestemmer selv, hvem der skal være med i de netværkssamtaler, som er omdrejningspunkt for metoden. Kernen i samtalerne er, at sundhedsmedarbejderne møder patienten og dennes netværk i en ligeværdig dialog. I Åben Dialog er det en fælles opgave og et fælles ansvar at hjælpe patienten. Men sundhedsmedarbejderne er stadig faste tovholdere og patienten har en fast kontaktperson under forløbet.

I Åben Dialog ses patienten som et helt menneske og ikke kun som sygdommen. Erfaringen viser, at det at blive set, hørt og respekteret er med til at skabe lindring hos et menneske, der har det svært.

Pressen er velkommen til at møde Martin Lidegaard, Carl Holst samt repræsentanterne for Psykiatrien i Region Syddanmark i slutningen af arrangementet fra kl. 11.00 – 11.15.

Stedet er Sygehus Sønderjylland, Familiehuset, Kresten Philipsens Vej 15, 6200 Aabenraa, ved Indgang A.yderligere oplysninger fås hos:
  • Tilmelding er nødvendig til: Kommunikationschef Anita Lykke, anita.lykke@rsyd.dk, mobil 24796894.

Siden er sidst opdateret 30-4-2015Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring