Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Første trialogmøde skudt i gang

Samtale fremmer forståelsen, lyder et kendt reklameslogan fra arkivets gemmer. Og hvor slidt det slogan nu engang er, kan der være noget om det.

Det er i hvert fald udgangspunktet for de trialogmøder, som Volkmar Sippel, ledende overlæge på Psykiatrisk Afdeling Haderslev-Augustenborg står bag sammen med PsykInfo og Foreningen Sind.

Et trialogmøde varer i ca. halvanden time. De første 20 minutter taler patienten om sig selv og sin sygdom – uden at blive afbrudt. Herefter er det de pårørendes tur til at tale i 20 minutter. Til sidst får patientens behandler samme taletid. Først herefter er der åben debat og spørgsmål.

Det første trialogmøde af i alt tre fandt sted fredag 24. april kl. 15.30 hos Lokalpsykiatrien i Aabenraa. Knap 20 personer - fra repræsentanter fra Foreningen Sind og pårørende, over professionelle og brugere til helt almindeligt nysgerrige borgere – havde trodset en solrig fredag eftermiddag og sad klar på 4. sal for først at lytte til Tim, der er 33 år gammel, En Af Os-ambassadør og patient- og pårørendeunderviser.

Genrebillede.JPG

Tim debuterede med stresssymptomer, da han var blot 10 år. Med årene udviklede stressen sig til en decideret psykose, og for syv år siden blev Tim indlagt svært psykotisk og selvmordstruet.

I dag har Tim smidt 50 kg gennem hård fysisk træning, han har lagt medicinen bag sig gennem intensiv terapi, og hans tidligere læreplads tog ham under vingerne og gav ham mulighed under arbejdsprøvning for at opretholde nogle timers dagligt arbejde, der dog endte i førtidspension grundet for stor psykisk belastningsgrad.

Efter Tims historie var det hans behandler, sygeplejerske Essi Laub Christensen, der fik lov at sætte ord på de tre et halvt år, hvor hun var knyttet til Tim.

Hun fortalte meget åbent om bekymringen for, om Tim overhovedet ville overleve, og tvivlen om sine egne evner. Men også om glæden ved at se, hvordan Tim har udviklet sig i dag – ikke mindst takket være Tims netværk, hans tidligere læremester og hans hustru.

De kunne fortælle, at de før Tim intet kendte til det psykiatriske system, men begge har lært en masse. Og hvad angår deres støtte til Tim, handlede det for dem om at vælge personen Tim til. Og det var slet ikke så svært, for han er god dreng, var de enige om.

Både Tim og hans netværk havde kun rosende ord til overs for behandlersystemet. Men der var også et godt råd:

 - Husk at tale dansk, så vi kan forstå, hvad I siger!

De knap 20 professionelle og øvrige deltagere til det første trialogmøde kunne herefter gå på weekend en hel del klogere på, hvad det vil sige at have en alvorlig psykose. Eller som en mor til en bruger af psykiatrien udtrykte det:

Det giver mig en meget bedre forståelse for, hvordan det er at være i dine sko.


Siden er sidst opdateret 30-4-2015Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring