Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilPressemeddelelserpilApril 2015pilLokalpsykiatri Vejle i nye omgivelser tæt på borger og by

Lokalpsykiatri Vejle i nye omgivelser tæt på borger og by

Solen og panoramaudsigten ud over byen var prikken over i ’et på en ellers ganske almindelig tirsdag, da Lokalpsykiatri Vejle fejrede de nye lokaler i Sundhedshuset på Vestre Engvej i Vejle.

Hjælpen tæt på
Psykisk sygdom og fravær af trivsel er normalt langtfra indbegrebet af sol, varme og smil, men denne dag, tirsdag 28. april 2015 var der en del at glæde sig over: En lokalpsykiatri midt i byen, tæt på, hvor borgeren ellers færdes. Ved banegård, DGI og bibliotek. Og sammen med kommunens tilbud om tandpleje, sundhedsfremme, socialpsykiatri samt uddannelsesstedet UCl – University College Lillebælt.

- Region Syddanmarks klare mål er, at patienten skal kunne leve et liv som alle andre, og at hjælpen skal være der, hvor patienten har sit liv og hverdag. En åben dør og en hjælp tæt på. Ligesom her, sagde regionsrådsformand Carl Holst (V).

Snoreklip indvielsen i Lokalpsykiatri Vejle

Snoren klippes og Lokalpsykiatri Vejle hermed officielt indviet, tirsdag 28. april 2015. På billedet: Psykiatri- og socialudvalgsformand Thies Mathiasen (DF) og regionsrådsformand Carl Holst (V). Tekst og foto: Hanne Kopp  - billede til download Snoreklip - Lokalpsykiatri Vejle

Og som led i at fjerne tabu om psykisk sygdom, pointerede regionsrådsformanden, må heller ikke lokalpsykiatrien blive noget, man gemmer væk. Det er netop vigtigt, at den ligger i sundhedshuset på lige fod med andre sundhedsydelser.

Samarbejde på tværs
Lokalpsykiatri Vejle tager udgangspunkt i patientens hverdag og hjælpen skal være hurtig og forebyggende. Det sker bedst i samarbejde med andre, der kender og har kontakt med patienten – kommune, praktiserende læge, jobcenter, socialpsykiatri og de pårørende.

- Lokalpsykiatri er at møde borgeren der, hvor borgeren befinder sig, og skal man lykkes med at komme sig som patient, skal det foregå i et tæt samarbejde med patienten, de pårørende, den praktiserende læge og kommune. Derfor er jeg glad for, at det er lykkedes at samle lokalpsykiatrien her i sundhedshuset. Så kan vi med rette have forhåbninger om en styrket indsats for borgere med psykisk sygdom, sagde formand for psykiatri- og socialudvalget Thies Mathiasen (DF). 

Relationer gør den store forskel
Formand for Bedre Psykiatri i Vejle Karin Birch Lange takkede dels for invitationen og dels for det lokale, foreningen har fået til rådighed i Sundhedshuset. Det er med til at skabe synlighed, og med regionens nye patient- og pårørendepolitik i hånden glædede  hun sig over, hvordan pårørende i dag bliver opfattet som samarbejdspartnere og værdifulde ressourcer, frem for tidligere, hvor der var tendens til at se dem som en byrde og et nødvendigt onde. Borgmester Arne Sigtenbjerggaard (V) kom også og holdt en tale, hvor han bl.a. bød Region Syddanmark velkommen i huset og påpegede, at han så frem til det fremtidige intensiverede fællesskab og samarbejde.

Peter Jezek, konstitueret oversygeplejerske i Psykiatrisk Afdeling Kolding-Vejle, fremhævede signalværdien af at flytte fra et sygehus til et sundhedshus – nemlig større fokus på sundhed og recovery – det faktum at psykisk sygdom ikke er en livstidsdom - og så fællesskabet i huset:

- Vi har en del formelle samarbejdsaftaler med bl.a. Vejle Kommune, men det betyder altså også noget som medarbejder at få sat ansigt på og få skabt et netværk på tværs. Det er i virkeligheden relationen, der får det hele til at fungere, sagde Peter Jezek.

Efter den formelle del af arrangementet med taler og snoreklip var der rundvisning på husets femte sal, hvor gæsterne kunne se de nye omgivelser og nyde panoramaudsigten over byen. Desuden var der mulighed for at se og høre om Afdelingen for Traume- og Torturoverlevere, som bor i huset og som også er en del af Psykiatrien i Region Syddanmark.

Fakta

Lokalpsykiatri Vejle flyttede ind i Sundhedshuset Vejle 1. marts 2015. Lokalpsykiatrien ligger tæt på centrum, få minutters gang fra banegård, bibliotek og DGI bygning.

I Lokalpsykiatri Vejle er der 50 ansatte med en bred vifte af tværfaglige medarbejdere: Læger, sygeplejersker, psykologer, socialrådgivere og sekretærer. Stedet fungerer også som uddannelsessted for læger, sygeplejersker, socialrådgivere og psykologer.

Afdelingen samarbejder med Vejle Kommune omkring socialpsykiatri, uddannelse og forskning, og forventningerne er, at dette samarbejde kan blive større nu i det fælles sundhedshus.

Lokalpsykiatri Vejle rummer følgende funktioner: Almenfunktion, opsøgende psykoseteam, angst, OCD, oligofreni, PTSD og personlighedsforstyrrelser.

Afdelingen for Traume- og Torturoverlevere (ATT) bor også i huset. ATT hjælper flygtninge, indvandrere og hjemvendte danske soldater, der er blevet traumatiseret på grund af oplevelser med krig, flugt og tortur. Der er 30 medarbejdere i afdelingen. 
 

På sigt er det også planen, at PsykInfo får en stand i huset.

Størstedelen af det 20.000 kvadratmeter store hus bebos af Vejle Kommune og University College Lillebælt. Yderligere oplysninger fås hos:
  • Regionsrådsformand Carl Holst (V), mobil 4032 5210
  • Formand for psykiatri- og socialudvalget Thies Mathiasen (DF), mobil 40 40 77 46
  • Konstitueret oversygeplejerske, Psykiatrisk Afdeling Kolding-Vejle Peter Jezek, mobil 99447501

Siden er sidst opdateret 21-2-2017
AdministrationenPsykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring