Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilPressemeddelelserpilMarts 2015pilPresseinvitation: National konference om tvang i psykiatrien

Presseinvitation: National konference om tvang i psykiatrien

Stor national konference i Nyborg sætter fokus på, hvordan man nedbringer brugen af tvang i psykiatrien. Arrangementet er tilrettelagt af Region Syddanmark, CFK-Folkesundhed og kvalitetsudvikling, Region Midtjylland, Danske Regioner og Sundhedsstyrelsen. 

Hvilken rolle spiller kulturen på en afdeling, når vi taler brugen af tvang? Hvordan kan patienter og pårørende inddrages yderligere? Foredrag om Islands erfaringer med nul tvang. Børne- og Ungdomspsykiatri Esbjergs erfaringer med brug af isterninger og paneldebat om, hvordan man kan nedbringe tvang.

Det er blot nogle af de spændende indslag, deltagerne kan opleve på den to-dages konference 9. og 10. marts i Nyborg, hvor flere end 400 medarbejdere, patienter, pårørende og politikere har tilmeldt sig.

Region Syddanmark er vært for konferencen, hvor regionsrådsformand Carl Holst (V) holder åbningstalen.

Formålet med konferencen er at forebygge brugen af tvang i psykiatrien, og forhåbningen er, at medarbejderne vil lade sig inspirere af de danske og internationale metoder, der har vist sig at virke.

Konferencen finder sted mandag og tirsdag 9. og 10. marts på Hotel Nyborg Strand, Østerøvej 2, 5800 Nyborg. Begge dage fra 9.30-16.00

Pressen er velkommen til at deltage.

Se programmet

FAKTA

Brugen af tvang i Danmark skal minimeres, og der arbejdes nationalt på at forebygge tvang, ændre kultur og vaner i psykiatrien, at inddrage patienter og pårørende yderligere og indføre flere fysiske aktiviteter på afdelingerne.

I 2010 afsatte Sundhedsstyrelsen 15 mio. kr. til at nedbringe tvang i psykiatrien på 34 afsnit jævnt fordelt i hele landet. Projektet ”Nedbringelse af tvang i psykiatrien” understøttede regionernes erklærede målsætning om at nedbringe fikseringer og fastholdelser på psykiatriske sygehusafsnit med minimum 20 % i løbet af en tre-årig periode. Det har blandt andet ført til, at bæltefikseringer og tvangsepisoder med remme er faldet med henholdsvis 26 og 27 procent. Rapporten offentliggøres 5. marts. (link til side).

Projektets resultater fremlægges mere detaljeret på den nationale konference Ned med tvang på Nyborg Strand 9. og 10. marts.

Regeringen og Danske Regioner har desuden indgået en såkaldt partnerskabsaftale, der skal være med til at nedbringe brugen af tvang i psykiatrien. Målet er at halvere brugen af bæltefikseringer frem mod 2020. Hver region har i den forbindelse udarbejdet sin egen partnerskabsaftale.  Yderligere oplysninger fås hos:
  • Kommunikationskonsulent Hanne Kopp, Psykiatrien i Region Syddanmark, mobil 9944 4873
  • Kommunikationskonsulent Søren Sander Rasmussen, CFK-Folkesundhed og kvalitetsudvikling, mobil 2381 8800

Siden er sidst opdateret 4-3-2015Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring