Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Legeplads og fristed til syge børn

Psykiatrien i Region Syddanmark samarbejder med Designskolen Kolding om et udendørs fristed til bevægelse, leg og fordybelse.

Forleden modtog Sygehus Sønderjylland 500.000 kr. af TrygFonden, som skal bruges til udemiljøet.

I sit Familiehus vil Sygehus Sønderjylland i Aabenraa i samarbejde med Psykiatrien i Region Syddanmark skabe et udemiljø, som skal tilbyde mere end en almindelig legeplads til de børn og unge, der indlægges. Udemiljøet, som har fået arbejdstitlen Fristedet, skal lægge op til leg og fysisk bevægelse, skabe rum for gode sociale oplevelser og samtidig give mulighed for adspredelse og fordybelse.

Udearealer - penge fra Trygfonden

Sygehus Sønderjylland og Psykiatrien i Region Syddanmark går nye veje for at give syge børn og unge den bedst mulige helbredelse. Ny forskning og designtænkning viser vejen for et fremtidigt sygehusvæsen, som er mere varmt og legende i behandlingen af yngre patienter. Foto: Sygehus Sønderjylland

- Når syge børn og unge bliver indlagt, er de i en uvant situation, og kan føle sig utrygge over alt det anderledes. For at reducere stress og øge deres velbefindende har de brug for at kunne tage styring, være fysisk aktive og få afløb for frustrationer og usikkerhed. Socialt samvær er vigtigt, men de skal også kunne trække sig tilbage til en rolig stund med deres nærmeste. Så der er mange formål at opfylde med vores nye udemiljø, og vi er derfor utrolig glade for TrygFondens donation, der gør det muligt at tilgodese dem alle, siger Grete Kirketerp, Sygeplejefaglig direktør på Sygehus Sønderjylland.

Adspredelse og øget velbefindende
Fristedet er i det store gårdrum i midten af Familiehuset, som er indrettet, så børn og unge fortrinsvis er i stueetagen, hvor de let kan komme ud. Det er samtidig tiltænkt familie, venner og øvrige besøgende. På årsbasis ventes derfor omkring 90.000 mennesker at få glæde af det nye udemiljø.

- Der er ikke tidligere i Danmark arbejdet med at designe udendørsområderne som en del af helbredelsen for børn og unge, til trods for at al forskning peger på, at det er helbredende for os som mennesker at være ude i det fri og have et frirum til at være os selv, siger projektleder Karen Feder fra Designskolen Kolding.

500.000 kr. fra Trygfonden

Designskolen Kolding gav et bud på opbygning og indretning mandag den 23. februar, hvor Sygehus Sønderjylland også modtog donationen fra TrygFonden.

Psykiatrisygehuset en del af samarbejdet
Det nye udemiljø skal tilgodese forskellige aldersgrupper og deres individuelle behov. Psykiatrien i Region Syddanmark er også en del af Familiehuset i Aabenraa. Fristedet kommer til at ligge i nær sammenhæng med det børne- og ungdomspsykiatriske ambulatorium. Sideløbende med dette indgår Designskolen Kolding i udviklingen af yderligere to udearealer ved Familiehuset og psykiatrisygehusets Børn- og Ungeambulatorium. Også her vil leg som helbredende faktor være et gennemgående tema.

Det er TrygFondens regionale råd i Region Syddanmark, der står bag donationen til Sygehus Sønderjylland som et led i TrygFondens samlede arbejde for at støtte sårbare grupper og indsatser, der kan fremme, at sunde vaner og sund livsstil grundlægges tidligt i livet.

Fakta om Familiehuset

- Familiehuset åbnede i 2014 og rummer Børne- og Ungeklinikken, Neonatal- og Barselsklinikken, Graviditets- og Fødselsklinikken og Gynækologisk Klinik på Sygehuset Sønderjylland.

- I samme bygning og i sidefløj til det somatiske familiehus ligger det børne- og ungdomspsykiatriske ambulatorium.

- Integrationen øger mulighederne for samarbejde på tværs samt fokus på både fysiske og psykiske symptomer. Derudover bliver der plads til dagfunktion og skole.

- Der er årligt ca. 30.000 børn og unge indlagt eller indkaldt til undersøgelser i Familiehuset.


Siden er sidst opdateret 26-2-2015Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring