Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Knap 4.000 gæstede åbent hus i Aabenraa

Tæt ved 4.000 små og store borgere gæstede søndag 18. januar det nye akutsygehus i Aabenraa, hvor sygehuset og Psykiatrien i Region Syddanmark bød indenfor til åbent hus.

Hele sygehuset summede af aktivitet: Der var robotter og simuleret operationsstue. Man kunne møde en klovn på gangen, få målt sit blodtryk, lære noget om håndhygiejne eller man kunne gå ned ved siden af den kommende psykiatriske afdeling og prøve en sansestol eller psykiatriens nye seng. Ambulancen og helikopteren stod klar, der var rundvisninger i Akutmodtagelsen og Familiecenteret og i den nye varemodtagelse stod AcaVoca – et 20 mands stort a cappella-kor fra Haderslevområdet – klar til at give gæsterne en anderledes oplevelse. 

Sygehus Sønderjylland og Psykiatrien i Region Syddanmark havde i anledning af afslutningen på fase 1 byggeriet i Aabenraa slået dørene op til et arrangement for hele familien i sundhedens tegn. Der var mulighed for at få indsigt i aktiviteterne på sygehuset og i nogle af de mange klinikker, som findes i Aabenraa, og i dagens anledning var der en lang række underholdende indslag for både børn og voksne.

- Det var en meget vellykket dag, og godt at se, hvor mange borgere, der havde valgt at bruge søndagen på at tage til Aabenraa. Det var dejligt at opleve det engagement og den store interesse, befolkningen har for hvad der sker på deres sygehus, siger sygehusdirektør Finn Jensen, Sygehus Sønderjylland.

Samarbejde på tværs
Rundt omkring på sygehuset var der også stande med repræsentanter fra kommuner og patientforeninger, og sundhedsfagligt personale stod klar ude i klinikkerne til en snak med borgerne.

Psykiatrien i Region Syddanmark er i forbindelse med nybyggeriet på sygehuset også flyttet ind i Aabenraa. Samarbejdet med det øvrige sygehus, med patientforeninger, de kommunale samarbejdspartnere mm. er noget psykiatrisygehuset ser frem til:

- Vi skal skabe sammenhæng for borgeren, og det gør vi bedst, når vi arbejder sammen på tværs af alle instanser. Det her er et godt skridt på vejen mod det mål. Og så er det her en fin og anderledes dag, hvor vi som sygehus kan vise borgerne, hvad der er kommet ud af anstrengelserne med byggeriet, og hvad de kan forvente af ydelser fremover, siger sygeplejefaglig direktør Ole Ryttov, Psykiatrien i Region Syddanmark.

Stor interesse for helikopter og seng

De simulerede operationsstuer og rundvisningerne på Akutafsnittet blev sammen med helikopteren nogle af de helt store trækplastre. Selv med rundvisninger hvert kvarter, stod der straks et nyt hold klar, når en guide var retur.

Mange lagde også vejen forbi psykiatrisygehusets stande, hvor gæsterne blandt andet kunne se billeder af byggeriet, høre mere om fysisk aktivitet i psykiatrien og prøve den nye psykiatriseng, som sygehuset er ved at få produceret.

Sygehusets Udvalg for Brugerinddragelse benyttede også anledningen til at søge helt almindelige borgere til Sygehus Sønderjyllands nye brugerråd af borgere, brugere, ansatte og repræsentanter fra kommuner og praktiserende læger.

Vi må konkludere, at det blev et yderst vellykket arrangement, og det var 285 trætte og glade udstillere og hjælpere, der pakkede udstyr og borde sammen, mens de sidste gæster begav sig ud til bilerne på parkeringspladsen.

Fakta

Den 30. maj 2012 tog Sygehus Sønderjylland første spadestik til fase 1 af nybyggeriet i Aabenraa.

I løbet af efteråret 2014 stod byggeriet færdigt, og sygehuset har nu afsluttet fase 1 og fortsætter med nybyggeri af fase 2 frem til 2021.

Akutsygehuset i Aabenraa, specialsygehuset i Sønderborg og Sammedagssygehuset i Tønder udgør til sammen Sygehus Sønderjylland.

Der er i fase 1 bygget ca. 24.000 m2 for 580,2 millioner kroner.

Antallet af sengepladser på akutsygehuset i Aabenraa er blevet øget fra 127 pladser til 216.

Personalet er flyttet med, så der nu er 1343 ansatte i Aabenraa, 1426 i Sønderborg og 35 i Tønder.  

Det nye indeholder:

Akutcenter

Hjerteafdeling

Familiecenter

Restaurant

Varemodtagelse

Psykiatrisygehusets byggeri i Aabenraa er også i to faser: Første fase er et børne- og ungdomspsykiatrisk ambulatorium i forlængelse af det somatiske familiehus, som står færdigt nu. Ambulatoriet er integreret med det somatiske familiehus, hvilket øger mulighederne for samarbejde på tværs samt fokus på både fysiske og psykiske symptomer. Derudover bliver der plads til dagfunktion og skole.

Anden etape omfatter opførelse af alle øvrige psykiatriske døgnfunktioner og et gerontopsykiatrisk ambulatorium i nær sammenhæng med det somatiske sygehus. Byggeriet står færdigt i løbet af 2015.

Det samlede areal bliver på 20.000 kvadratmeter, og der er øremærket 500 mio. kr. til byggeriet.

Den nye seng til psykiatrien adskiller sig markant fra de eksisterende senge, som er på afdelingerne i dag. Designet er hjemligt, indbydende og funktionelt – uden at gå på kompromis med personalets og patienternes sikkerhed. Sengen går i produktion i løbet af 2015, og skal blandt andet være på afdelingen i Aabenraa.

Like os på facebooksiden ”Nyt Sygehus Sønderjylland”.

Her og på www.sygehussoenderjylland.dk kan du se flere billeder fra dagen.


Siden er sidst opdateret 19-1-2015Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring