Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilNyheder fra psykiatrisygehusetpilNy metode hjælper børn i familier med traumer

Ny metode hjælper børn i familier med traumer

Varde Kommune og Afdeling for Traume og Torturoverlevere i Region Syddanmark (ATT) har i fællesskab udviklet en metode, der hjælper børn, hvis forældre er ramt af traumer. At være udsendt som soldat eller at flygte fra et andet land kan give ar på sjælen. Hvis mor eller far har ar på sjælen, påvirker det børnene og deres trivsel. Nu videregives NUSSA-metoden og de gode erfaringer på en udsolgt konference.

Katharina Jespersen, som er udviklingskonsulent hos ATT, er glad for den store opbakning fra kommunerne, og ser den som udtryk for, at konferencen rammer et behov.

– Det er vigtigt, at vi får delt vores erfaringer og resultater, for mange kommuner har børn, hvis forældre har oplevet et traume. Tidligere er disse børn ofte blevet overset. Fordi de ikke har en diagnose, har der ikke været et tilbud til dem, men mange af de her børns udvikling gør, at de meget vel kan ende med diagnose. Det vil vi gerne komme i forkøbet, siger Katharina Jespersen.

NUSSA i praksis
Som gammel garnisonskommune med mange krigsveteraner og med den store flygtningestrøm som Varde Kommune oplever, har kommunen fokus på at hjælpe soldater, flygtninge og deres børn videre i livet. Helt konkret er der fokus på en indsats i skolerne.

– Vi har uddannet en række psykologer, lærere og pædagoger, så de er i stand til at spotte traumer hos børn og hjælpe dem ved hjælp af NUSSA. Børnene gennemgår nogle gruppeforløb, hvor de får redskaber til at håndtere følelser og afkode sociale signaler som for eksempel et smil. Med et NUSSA-forløb bliver børnene i stand til at afkode kammeraternes signaler, så de undgår konflikter og trives bedre, siger Heidi Jacobi Madsen, som er projektleder på NUSSA-projektet hos Varde Kommune.

Konferencen markerer afslutningen af projektet, men ét er sikkert ifølge Heidi Jacobi Madsen – NUSSA fortsætter.

– Vi har haft gode erfaringer med at bruge metoden på tre skoler, så vi fortsætter, siger Heidi Jacobi Madsen.

Fakta
NUSSA er en forkortelse for neuroaffektiv udviklingspsykologisk struktureret social aktivitet.  Metoden består af et legeprogram og kan bruges til traumeramte børn bredt, og ikke blot børn af traumeramte krigsveteraner og flygtninge. De tre skoler som har gennemført projekter er Brorsonskolen, Ølgod Skole og Blåvandshuk Skole.

Konferencen finder sted den 20. november kl. 08.30-15.45 på Radisson Blu H.C. Andersen Hotel i Odense.

 


Siden er sidst opdateret 17-11-2014Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring