Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Kunsten at komme sig

Konference satte fokus på det at komme sig efter psykisk sygdom. At det godt kan lade sig gøre at få et velfungerende liv på trods af et sårbart sind, men at det kræver omverdenens respekt og forståelse for det hele menneske

En gang psykisk syg. Altid psykisk syg.

En udbredt antagelse om det at have en psykiatrisk diagnose. Virkeligheden kan dog sagtens være en anden: Det er muligt at komme sig og få et velfungerende liv – selv efter mange år med psykisk sårbarhed.

Kunsten at komme sig 10 - -® Jonas fotografi.jpg

Regionsrådsformand Carl Holst byder velkommen. Tekst: Hanne Kopp Foto: Jonas Ahlstrøm. Billede til download

Psykiatrien i Region Syddanmark har netop holdt en konference på KoldingHus under titlen ”Kunsten at komme sig”. Med fokus på, hvilke udfordringer patienten møder, af blandt andet stress, selvkritik, fordomme og usund livsstil. Og – bedst af alt - hvordan disse udfordringer kan mestres.

Forståelse for det hele menneske

Psykolog og forfatter Arnhild Lauveng fortalte under konferencen om sin egen personlige beretning om, hvad det vil sige at komme sig over en svær skizofreni.

- Det er vigtigt, at vi ser helheden i livet. At vi ikke kun symptombehandler. At vi ikke bare ser en syg person, men at vi ser i hvilken sammenhæng, denne person er blevet syg. Det er ikke den enkeltes ansvar at blive rask. Det handler ikke om at tage sig sammen. Det er et fælles ansvar, hvor samfundet i alle sammenhænge skal være inkluderende og have forståelse for det enkelte individ, siger Arnhild Lauveng.

Det meste af hendes ungdomsliv var Arnhild Lauveng syg og indlagt, men på et tidspunkt begyndte hun at forstå, at den sorte del af hendes liv ikke kunne eller skulle fjernes, men at den kunne bygges sammen med andre farver og flere dele og sammen blive et nyt mønster, et nyt og helt liv.

Arnhild Lauveng

Psykolog og forfatter Arnhild Lauveng om at komme sig. Foto: Jonas Ahlstrøm. Billed til download

Bryd murene ned

Regionsrådsformand Carl Holst (V) bød forinden velkommen og fortalte hvordan man fra politisk hold fx med behandlingspakker og flere ressourcer forsøger at dæmme op for den ulighed, psykisk syge typisk oplever. Og hvordan en sundere livsstil og muligheden for at komme sig som psykisk patient netop afhænger af, at vi alle hjælper og står sammen:

- Skal vi lykkes med at rive de skjulte mure af berøringsangst ned, så skal vi sikre et godt samspil mellem den, der er sygdomsramt, de pårørende, venner, kollegaer og ikke mindst de professionelle inden for psykiatrien. Vi skal alle blive bedre til at huske os selv og hinanden på, at man ikke er sin sygdom eller sin diagnose, og at man kan blive rask igen. At man kan fungere på en arbejdsplads også med eller efter psykisk sygdom, sagde regionsrådsformand Carl Holst.

Rollemodel og håb for andre

At det er muligt at komme sig på trods af psykisk sårbarhed, er Claus Jessen Abildgren fra Esbjerg et levende eksempel på. Han er ansat som medarbejder i en såkaldt brugerbaggrundsstilling i Lokalpsykiatri Brørup.

Claus Jessen Abildgren fik i en ung alder en skizofrenidiagnose, men er i dag som 36-årig raskmeldt. De erfaringer, han har fra patientsiden, bruger han i dag i sit arbejde i lokalpsykiatrien i Brørup.

- Det at arbejde i lokalpsykiatrien giver mig mulighed for at tale om det at være psykisk sårbar, og forhåbentligt kan jeg få rykket ved nogle holdninger og brudt de tabuer, emnet er omgærdet af. Og så kan jeg vise, at psykisk sårbare også har ressourcer, og at de kan komme sig, fortæller Claus Jessen Abildgren.

Til konferencen var der plads til 150 gæster, og der var hurtigt udsolgt. Deltagerne var typisk fagfolk fra institutioner, kommuner og regioner fra hele landet.

Claus Jessen Abildgren

Claus Jessen Abildgren arbejder i dag i Lokalpsykiatri Brørup. Foto: Jonas Ahlstrøm.
Billede til download

Fakta

Psykiatrien i Region Syddanmark har netop ansat otte medarbejdere med brugerbaggrund fordelt i lokalpsykiatrier i Svendborg, Middelfart, Varde, Esbjerg, Brørup, Fredericia, Aabenraa og Tønder.

Medarbejdere, der selv har haft psykisk sygdom tæt inde på livet, kan have en anden tilgang og kontakt med patienter i kraft af deres erfaringer. Det kan give håb om, at det er muligt at udvikle sig og ændre sin situation, og de kan fungere som rollemodel for såvel patienter som pårørende og øvrige medarbejdere i psykiatrien.

Konferencen på KoldingHus fandt sted torsdag 6. november og var arrangeret af Psykiatrien i Region Syddanmark. Yderligere oplysninger fås hos:
  • Regionsrådsformand Carl Holst (V), mobil 4032 5210
  • Forfatter og psykolog Arnhild Lauveng, mobil 0047 9131 7162
  • Claus Jessen Abildgren, medarbejder med brugerbaggrund, Lokalpsykiatri Brørup, mobil 5191 3950

Siden er sidst opdateret 6-11-2014Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring