Gå til indhold
FORSIDEN | FOR ANSATTE | PRINT | SITEMAP |

Psykiatrien i Region SyddanmarkTil forsiden


Psykiatrien i Region SyddanmarkpilOM OSpilPressepilPressemeddelelserpilMaj 2014pilNy banebrydende patientkommunikation skal hjælpe psykisk syge

Ny banebrydende patientkommunikation skal hjælpe psykisk syge

Undersøgelser viser, at stress og depression i år 2020 bliver de væsentligste kilder til sygdom i Danmark. Samtidig afslører netop offentliggjorte forskningsresultater fra Aarhus Universitet, at op mod hver tredje dansker i løbet af livet bliver ramt at en svær psykisk lidelse og derfor enten kommer i ambulant behandling i psykiatrien eller bliver indlagt på en psykiatrisk afdeling.

Allerede nu findes der 35.000 stressramte danskere, og det har for alvor sat mental sundhed og forebyggelse på dagsordenen i det danske sundhedsvæsen – et fokus der altså ikke vil blive mindre i de kommende år.

Psykiatrien i Region Syddanmark lancerer 1. juni 2014 et helt nyt digitalt tilbud til psykisk sårbare patienter og pårørende. Tilbuddet hedder MinVej (www.minvej.dk) og er en digital portal, hvor borgere, der har en psykisk sygdom eller kæmper med deres mentale helbred, kan gå ind og finde relevant information om alt fra konkrete diagnoser til vejen gennem det mentale sundhedssystem.

Logbog som hjælper

Via en logbog kan de også følge deres egen dagsform målt ud fra parametre som humør, motion, søvn og stress.

Logbogen kan blandt andet være med til at gøre brugeren bevidst om sammenhænge mellem psyke, krop og hverdag og på den måde være med til at hjælpe med at tage hånd om den mentale sundhed.

MinVej er udarbejdet og understøttes af evidensbaseret viden om, hvad der bidrager til vores mentale, psykiske og sociale sundhed. Samtidig har den også fokus på at forebygge den ulighed i sundhed, der præger mennesker med psykisk sygdom.

- MinVej er et banebrydende projekt, der vil tage vores patientkommunikation ind i en ny tidsalder, siger lægefaglig direktør i Psykiatrien i Region Syddanmark, Anders Meinert Pedersen.

- Det er meget vigtigt for os, at vi kan hjælpe psykisk sårbare medborgere med at tage hånd om egen sundhed – også når de ikke lige er på sygehuset eller til behandling i lokalpsykiatrien. MinVej er et fantastisk redskab til at støtte og sikre psykisk sårbare relevant viden og guide dem rundt i en verden og et system, som af og til godt kan virke uoverskueligt, siger Anders Meinert Pedersen.

Ingen behøver føle sig forkerte

- Vi sætter ikke labels på det at være sund eller usund. Det handler i stedet om at skabe balance mellem det sunde og det usunde. Med den tilgang er der ingen, der behøver føle sig forkerte, fordi de ikke kan leve op til de mål, som andre har sat. Og det er vigtigt i lyset af den ulighedsproblematik, der for øjeblikket præger sundhedsdebatten, siger han.

MinVej.dk er udviklet af projektleder Lisbeth Falkenberg i tæt samarbejde med medarbejdere fra afdelingerne samt patienter og pårørende i Psykiatrien i Region Syddanmark.

Materialet er letlæseligt og skal bruges på tværs af ansigt-til-ansigt-dialog, web og papir.

- Det arbejde, der er lavet i forbindelse med opbygningen og hele tanken bag MinVej, passer rigtig godt ind i regionens overordnede sundhedsvision ”du tager hånd om din sundhed – sammen tager vi hånd om din sygdom”. Det handler om at give brugerne et grundlag for at træffe oplyste valg – og selv tage del i deres egen sundhed. Det kan de nu i endnu højere grad gøre med MinVej, siger formanden for Psykiatri- og socialudvalget i Region Syddanmark, Thies Mathiasen.

 

Fakta:

Ifølge helt nye danske forskningsresultater fra Aarhus Universitet udvikler hver fjerde dansker under 50 år en svær psykisk lidelse. Hvis man kigger på tallene for alle danskere op til 100 år, er det op mod hver tredje. De fleste af os har en person i vores nære omgangskreds – et familiemedlem, en ven eller kollega – der har eller har haft en sindslidelse.

Undersøgelser viser, at stress og depression bliver de væsentligste kilder til sygdom i år 2020.

En nylig undersøgelse viser, at fire ud af ti danskere ville skjule, hvis de led af en psykisk lidelse. Og én ud af fem ville skjule det over for deres partner, nære venner eller familie.

Det skønnes, at kun halvdelen af dem, der fx lider af depression, søger behandling. De ved ikke, at deres problemer skyldes psykisk sygdom. De ved ikke, at de kan få det bedre. De er flove og vil ikke stemples som ’svage’ eller ’skøre’.

To-fem børn i hver skoleklasse har en mor eller far med psykisk sygdom.

 

 

 yderligere oplysninger fås hos:
  • Anders Meinert Pedersen, Lægefaglig direktør, Psykiatrien i Region Syddanmark, mobil 20 10 19 31
  • Thies Mathiasen (DF), formand for Psykiatri- og socialudvalget, Region Syddanmark, mobil 40 40 77 46
  • Lisbeth Falkenberg, Projektleder, Kommunikation, Psykiatrien i Region Syddanmark, tlf. 99 44 48 72 - Lisbeth kan også formidle kontakt til patienter, der har været med til at udvikle MinVej

Siden er sidst opdateret 30-5-2014Psykiatrien i Region Syddanmark | Lille Grundet Hulvej 25, bygning P | 7100 Vejle | Kontakt | Tilgængelighedserklæring